Vakantie Dag 12 - Saguaro National Park

Saguaro National Park Travel Blog

 › entry 198 of 1090 › view all entries
Ocotillo (geen cactus dus!)

Aaah! Eindelijk vakantie! Jawel, de vakantie in de vakantie was aangebroken. Het hotel in Marana was eens een keer niet het goedkoopste motel dat we konden vinden. We hadden ons twee dagen wat meer luxe veroorloofd door een wat duurder best Western hotel te boeken. Met zwembad, fitness en.... een uitgebreid ontbijtbuffet. Helaas bleek het hotel wat dichter bij de drukke weg te liggen dan we hoopten. Maar het was wel te merken dat hier aan alles wat meer zorg besteed was. Het ontbijbuffet was voor mij sowieso een excitement want ze hadden een wafelijzer. Dus mijn dag kon al niet meerstuk.

Vandaag ook geen lange afstanden. Het programma bevatte slechts één item, het Saguaro National Park, en dat was ook nog eens zowat achter het hotel gelegen. Na de stekelige ervaringen van gisteren waren we nog niet uitgekeken op de grote groene stekelplanten.

Compas cactus met restanten van bloemen
  Ik beloofde gisteren al eve wat te vertelen over de hoofdrol-spelers. Er zijn namelijk temidden van de vele anderen vijf kaktussen die je echt veel ziet.

De Cholla cactus (Genus Opuntia): Is een wat kleinere kaktus die er uit ziet als een struikje met handgrote takstukken die vele gele haarachtige stekels bevatten.

De Barrel cactus (Genus Ferocactus):Ook wel compas cactus genoemd. De cactus is bestaat uit 1 dikke stam van ca. een kwart to ruim een meter hoog met bloemen (of bloemresten) op zijn "hoofd". Het leuke van deze cactus is dat deze zichzelf tegen de zonneschijn beschermt door naar het zuiden te groeien. Hierdoor wijst hij naar het zuiden, vandaar zijn bijnaam!

De Ocotillio (Fouquieria splendens): Aha!!!! Dit is dus geen cactus maar een doornstruk! Door zijn vele doorns en zijn habitat bij cactussen lijkt het er wel een.

Compas cactus - APG-er
Hij ziet er uit als hele lange (3 á 4 meter) en ranke (riet) stengels. In de bloeitijd geeft dit geval fraaie rode bloemen. Als het regent ontwikkeld hij echter gewoon bladeren!

De Organ Pipe cactus (Stenocereus thurberi): Zie ook de weblog van gisteren. Het is de één na grootste cactus van de VS. Groeit alleen op hete en zonnige hellingen, vooral in Mexico. De cactus splitst zich vanaf zijn kern uit in meervoudige pijpen die tot circa 7 meter hoog kunnen worden. De pijpen zijn inderdaad ongeveer zo dik als een stevige orgelpijp. De cactus bloeit des nachts.

De Saguaro cactus (Cereus giganteus): Dit is de grootste en bekendste cactus. In de cliché beelden over Mexico zie je ze vaak afgbeeld met een slapende Mexicaan er onder.

Saguaros - Op en van het rechte pad
Deze cactus is in Arizona het meest zichtbaar. In alle opzichten zijn ze indrukwekkend. De enorme (en scherpe!!) stekels, de brede basis stam (soms tot een ruime halve meter in diameter), de afgetakte armen en zijn leeftijd. Een grote saguaro van een meter of 10 is vaak rond de 200(!) jaar oud. De groeisnelheid is dan dus ook respectabel langzaam (2,5 á 5 cm per jaar!).

Anyway, Saguaro park staat er vol mee en ze zijn echt prachtig. De ene lijkt op een grote hand, de andere op de snor van Hercule Poirot, etc. Ik kon mijn handen weer niet huis houden en had op het gegeven moment dus een hele bos stekels in mijn hand. De reactie  van mijn waarde reisgenoot was, NIET medelijdenvol en helpend om de stekels te verwijderen: neen, de reactie was een lachaanval en een fotosessie van mijn arme hand.

De zwemsessie in het hotelzwembad kon het leed weer wat verzachten.

Meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Ocotillo (geen cactus dus!)
Ocotillo (geen cactus dus!)
Compas cactus met restanten van bl…
Compas cactus met restanten van b…
Compas cactus - APG-er
Compas cactus - APG-er
Saguaros - Op en van het rechte pad
Saguaros - Op en van het rechte pad
Saguaro - De bezem uit Fantasia
Saguaro - De bezem uit Fantasia
Saguaro - Kuifje raket
Saguaro - Kuifje raket
Dode Saguaro
Dode Saguaro
Dode Saguaro
Dode Saguaro
Saguaro - Triplet
Saguaro - Triplet
Ze zijn overal!
Ze zijn overal!
Saguaro
Saguaro
Saguaro National Park
photo by: Africancrab