Vakantie in Chili VIII - Valparaiso en Vina del Mar

Valparaiso Travel Blog

 › entry 158 of 1090 › view all entries
Op weg naar Valparaíso.

Dienstmededeling: JA!!! Ik weet dat het Viña is, i.p.v. Vina. Alleen als ik dat doe heeft de website moeite met de "ñ" in de URL!

Valparaíso is het Den Haag én het Arnhem van Chili. Arnhem omdat er trolleybussen rijden. En Den Haag omdat in deze oude havenstad het Nationale Parlement zetelt. In 1980 heeft meneer P. (zijn naam kun je in Chili bij de meeste mensen beter niet uitspreken) besloten het parlement van Santiago naar Valparaíso te verhuizen. Het parlementsgebouw, een oerlelijke kolos die USD100 miljoen kostte, was het laatste grote geldverslindende werk van de dictatuur. Het is gebouwd op de plek waar meneer P. vroeger als jochie woonde.

 

Maar daarvoor hoef je dus niet naar deze oude stad. De reden om Valparaíso te bezoeken is het feit dat het een interessante en pittoreske stad is.

De eerste pittoreske huizen in "El Plan"
Het wordt wel La Perla del Pacífico (de parel van de Pacific) genoemd. In 2003 werd het op de Unesco Wereld erfgoed lijst gezet. De stad bestaat feitelijk uit twee steden: Enerzijds El Plan, het vlakke deel waar het grote centrum, de zakenwereld, winkels en waar de drukte is, en anderzijds, Los Cerros, de heuvels die rondom El Plan liggen en die ook per direct omhoog gaan. El Plan heeft zijn charme met markten, mooie gebouwen, de haven en uitzichten op zee. Maar ik vind Los Cerros helemaal geweldig. Los Ceros is zo steil dat het er wemelt van de kleine steegjes, en trappen. De huizen die er staan zijn allemaal klein en schilderachtig met vele bonte kleuren. De hectiek van El Plan vind je er niet terug. Hier is het domein van de slapende katten en de nieuwsgierige (zwerf)honden.
En het aller uniekst zijn de ascencores (de liften). Door de gehele stad barst het van de kleine funicular liftjes (van die treintjes op rails van 40 graden of nog steiler die elkaar omhoog trekken). Deze liftjes die er zeer gammel en oud uitzien brengen je voor 20 cent omhoog.
Het Arnhem-gevoel

 

Nou dit was wel een hele lange inleiding om te zeggen dat we deze dag naar Valparaíso geweest zijn. Met we bedoel ik Elianne, Hester en ikzelf. Laura en Erik bleven thuis. Valparaíso ligt circa 80 kilometer van Santiago vandaan en heeft een excellente busverbinding. Ook dat was alweer een beleving. Je gaat naar het busstation en koopt daar voor ca. 11 euro een retour. Je kunt dan kiezen waar je in de bus wilt zitten. De bussen zelf zijn gloednieuwe luxe touringcars met (uiteraard) een chauffeur maar ook een steward. Deze knipt kaartjes maar deelt ook kussen en eventueel dekens uit. In de bus hangt een snelheidsmeter die gaat piepen als de chauffeur te hard rijdt, als dat zo is (laat een display onmiddellijk de naam van de chaufeur zien en ook hoe lang de beste man al achter het stuur zit).

 

De reis was aangenaam en mooi.

Oude koloniale stijl in "El Plan"
Via de tolweg die ik gisteren uit het vliegtuig zag gleden we door een prachtig landschap met veel cactussen. Af en toe stopte de bus midden in het niets om iemand uit te laten stappen. Maar ondanks dat waren we snel in Valparaíso.

 

Het busstation ligt niet in een erg mooi deel van de stad, en ook nog eens pal achter het lelijke parlementsgebouw. Voeg daarbij een menigte aan zeur-mensen die je van alles willen aansmeren en de eerste impressie van de stad is geen goede. Maar gaandeweg werd het een steeds charmantere stad. De trolleybussen zijn een leuke curiositeit. De mix van mooie oude gebouwen met lelijke betonkolossen is ook apart. Op een klein marktje kocht ik een paar plakken turrón (noga) en ook aten we even een churro, een geëxtrudeerd en gefrituurd deeggerecht.

 

Gevuld zetten we koers naar de Ascensor Espíritu Santo.

El Ascensor Espíritu Santo
Een van de hierboven genoemde liften. Een oud Chileens mevrouwtje stortte zich vol enthousiasme  op Hester en Elianne en begon (voor zover ik het kon volgen) uitgebreid reclame te maken voor de bovenliggende wijk. We moesten van haar boven beslist foto’s gaan maken. Nou, dat waren we reeds van plan.

 

De lift zag er gammel en oud uit. De deur kon eigenlijk niet goed dicht en alles leek wat verbogen. Maar de essentiële onderdelen, de wielen, de rails en de trekkabel waren fonkelnieuw en goed geolied, dus dat zat wel goed. Weer een vooroordeel kapot.

 

Boven aangekomen waren we in de wijk Bellavista. En dit voldeed qua pittoreskiteit volledig aan de verwachtingen.

Bellavista
De bijgesloten foto’s zeggen denk ik meer dan ik hier kan opschrijven.

 

Weer beneden was er nog tijd voor een lunch waar ik even moeite met tellen in het Spaans had, en ik de ober bijna 90 dollar fooi gaf. Gevuld togen we naar de haven. Daar vertrekt namelijk een metro-achtige trein naar het nabijgelegen Viña del Mar. Menig Chileen kijkt neer op Valparaíso als een vuile criminele havenstad, Viña del Mar wordt door menig Chileen als veel beter en sjieker beschouwd. Dat is het ook wel. In Viña del Mar wonen de rijkeren, zijn fancyere winkels en bruist alles wat meer. Toch vond ik Valparaíso veel meer karakter hebben,

 

In Viña del Mar hebben we snel nog even een mooi stadspark (Parque Quinta Vergara) bezocht.

Bellavista
Het hart van het park herbergt een steile en volledig begroeide heuvel. Als je er loopt waan je je in een schier ondoordringbare tropische jungle. Waarbij opgemerkt wordt dat één van de dames wat moeite had met de steile en glibberige heuvelpaden, dit tot groot leedvermaak van ondergetekende.

 

De rest van de avond hebben we nog rondgelopen in de grote winkelstraat. Even door een woonwijk gewandeld op zoek naar de presidents-woning, gegeten in een wat vreemd restaurant en de bus terug naar Santiago genomen.

 

In Santiago was ik superverbaasd dat er om half twaalf des avonds geen metro’s meer reden. Ja je wordt in New York wel verwend met het continue OV….

 

Meer foto's hieronder en op: http://jalbum.net/users/mlamers/albums

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Op weg naar Valparaíso.
Op weg naar Valparaíso.
De eerste pittoreske huizen in El…
De eerste pittoreske huizen in "E…
Het Arnhem-gevoel
Het Arnhem-gevoel
Oude koloniale stijl in El Plan
Oude koloniale stijl in "El Plan"
El Ascensor Espíritu Santo
El Ascensor Espíritu Santo
Bellavista
Bellavista
Bellavista
Bellavista
De markt in Valaparaíso
De markt in Valaparaíso
Not meer Arnhem-gevoel
Not meer Arnhem-gevoel
Oude koloniale stijl in El Plan
Oude koloniale stijl in "El Plan"
Een typisch beeld in Valparaíso: …
Een typisch beeld in Valparaíso:…
In de Ascensor Espíritu Santo
In de Ascensor Espíritu Santo
Op weg naar boven, naar de wijk Be…
Op weg naar boven, naar de wijk B…
Bellavista
Bellavista
Bellavista
Bellavista
Bellavista
Bellavista
Bellavista
Bellavista
Bellavista
Bellavista
Bellavista
Bellavista
Bellavista
Bellavista
Bellavista
Bellavista
Bellavista
Bellavista
De nationale apotheek
De nationale apotheek
Het Parque Quinta Vergara in Viña…
Het Parque Quinta Vergara in Viñ…
Viña del Mar (foto Hester Hendrik…
Viña del Mar (foto Hester Hendri…
Valparaiso
photo by: montecarlostar