Upper Manhattan - High Bridge

Manhattan Travel Blog

 › entry 260 of 1090 › view all entries
Vreemde lucht boven de George Washington Bridge

Goede vrijdag. Nou niet qua weer dan. Wat een rotweer!

Maar aan het einde van de dag begint het zowaar wat op te klaren. Tijd om eens even een stukje Manhattan te bezoeken waar ik niet zo vaak kom. Upper Manhattan. OK Fort Tyron Park (bij de Cloisters) vind ik altijd een genot om te zijn, derhalve begin ik daar maar . De George Washington Bridge steekt mooi af tegen de wolkenlucht. Het lijkt wel of de hemel geïnverteerd wordt door de welving van de brug. Heel raar, zie bijgesloten foto!

Daarna oostwaarts gewandeld dwars door Manhattan. Gelukkig is Manhattan hier vrij smal, dus is het geen wereldwandeling qua afstand, wel qua cultuur. Je waant je er namelijk meer in Zuid Amerika.  Alles is in het Spaans, de omroepauto's, de bordjes bij de winkels, de aanplakbiljetten, de taal van de mensen op straat, etc.

De afgesloten High Bridge

Mijn doel is High Bridge Park, een langwerpig park aan de oostkant van Manhattan. Als ik met de auto in The Bronx noordwaarts rij zie ik het altijd liggen tegen de steile rotswanden van Noord Manhattan. Het lijkt altijd erg mooi. Helaas viel het behoorlijk tegen. Het park dat vroeger een echt flaneer park was is behoorlijk verpest door de autoweg die benedenlangs de oever van de Harlem River neergeplempt is. Het park is leeg en verlaten. De lantaarnpalen zijn ontdaan van hun lampen, er zit grafitti op de rotsen, en het lijkt wel een vuilnisbelt zo veel troep ligt er. Ik ben de enige in het hele park lijkt het wel, het voelt niet goed. Ik breek mijn beoogde route af als deze onder de George Washington brug heen gaat en er uit zit als de ideale plek om neergeknuppeld te worden door een junk.

High Bridge in het verleden, nog volledig van steen. Zie ook hoe groen en mooi het nog was! (afbeelding internet)

Na de George Washington Bridge wordt het iets beter, ik beland bij een historisch interessant punt, High Bridge. Wie dacht er dat de Brooklyn Bridge de oudste brug van Manhattan was? Nou ik in ieder geval wel, maar dat is niet zo. De eerste brug die Manhattan met het vaste land verbond ligt hier. De High Bridge dus, tussen Manhattan en The Bronx.

De reden voor de brug was niet zozeer verkeer alswel water. Met de bouw van het grote Croton Aquaduct dat vers drinkwater vanuit de bergen naar New York City (naar locaties in Central Park en Bryant Park) moest brengen, was de noodzaak daar om het water over de Harlem River te leiden.  In 1837 ging de bouw van start en in 1848 was het 600 meter lange en 40 meter hoge aquaduct klaar. Het was gebaseerd op de Romeinse stijl, dus met veel pilaren en bogen.

High Bridge in de huidge tijd.

In 1917, op de dag nadat de VS in de eerste wereldoorlog belandden. Werd het Aquaduct gesloten uit angst voor (ja toen al) aanslagen. In 1920 wilde men de brug zelfs volledig slopen maar dat werd voorkomen. Wel werd het stuk boven de rivier in 1920 vervangen door een stalen boog, opdat de scheepvaart niet gehinderd werd. De brug kwam echter steeds meer in verval. Toen in 1970 hangjongeren steeds vaker stenen en soms hele hekken van de brug op auto's en boten gooiden werd de brug afgesloten. Vorig jaar werd besloten dat de brug weer opgeknapt en geopend zal worden. Of dat met de recessie in zicht nog steeds zal lukken vraag ik me af. De opening stond gepland voor de zomer dit jaar, maar het geheel ziet er behoorlijk gammel en rot uit....

Ik ben benieuwd!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Vreemde lucht boven de George Wash…
Vreemde lucht boven de George Was…
De afgesloten High Bridge
De afgesloten High Bridge
High Bridge in het verleden, nog v…
High Bridge in het verleden, nog …
High Bridge in de huidge tijd.
High Bridge in de huidge tijd.
High Bridge in het verleden, nog v…
High Bridge in het verleden, nog …
De watertoren aan de voet van de b…
De watertoren aan de voet van de …
Manhattan
photo by: Fitnessguru729