U.S. Customs House / National Museum of the American Indian

Manhattan Travel Blog

 › entry 233 of 1090 › view all entries
Artist impression door E.J. Meeker in Harper’s Weekly (January 11, 1902) (Bron: internet)

Bowling Green. Iedereen die ooit bij mij op bezoek geweest is kent het!
Bowling Green is het eindpunt van de Express Subway #5 en een ideale halte om uit te stappen als je wat van Zuid Manhattan wilt zien. Ik kom er zelf best vaak. Als je het metrostation verlaat word je overdonderd door (de aanblik van) diverse fraaie, oude gebouwen.  Vandaar dat het U.S. Customs gebouw me wel was opgevallen maar nooit meer dan dat.

En dat is een grof schandaal. Het is namelijk een juweel van een gebouw, dat op een stuk grond met geschiedenis staat! De Nederlandse settlers hadden er vroeger een groot fort staan. De naam Bowling Green stamt uit 1732 toen er naast het forst daadwerkelijk een bowling faciliteit was. In 1790 werd het fort afgebroken en werd er een government house gebouwd. Dit huis had de ambtswoning van de president van de VS moeten worden, ware het niet dat de hoofdstad naar Philadelphia verplaatst werd.

De grand staircase
Wel heben de Gouverneurs Clinton en Jay er nog gewoond. In 1815 werd het gebouw echter gesloopt en kwamen er luxe huizen, die weer later tot kantoren omgeboud werden. In 1899 werd de grond eigebndom van de federale overheid die een wedstijd uitschreef vor het ontwerp van een Douane gebouw. Cass Gilbert, de archittect die later het Woolworth Building, de eerste wolkenkrabber van New York, ontwierp, won en schiep het prachtige gebouw dat tussen 1902 en 1907 gebouwd werd. Diverse beelden aan de voorzijde stellen de diverse werelddelen voor. Binnenin het pand was een groote en grootse hal met schilderijen en een glazen koepel. Toch werd het pand, dat in de jaren 70  gedurende tien jaar leeg stond, bijna geloopt.
Schilderijen in de grote hal
Gelukkig wist senator Daniel Patrick Moynihan het pand te redden. Het werd gerestaureerd en nu huist het National Museum of the American Indian, van het Smithsonian Institue er. O ja, in de film Ghostbusters II is het gebouw ook nog zeer prominent aanwezig.

Laatst kwam het er dan toch eindelijk van, een bezoek. Het museum is goed bereikbaar per metro en ook nog eens gratis toegankelijk. Wel moet je een vliegveld X-ray controle ondergaan, maar dat moet je tegenwoordig b.w.v.s. al bij het betreden van een supermarkt.

Het gebouw is prachtig.Ik kan het iedereen aanbevelen. De tentoonstelling over de indianen was aardig maar vergeleken met de dingen die ik afgelopen zomer in Arizona en New Mexico gezien had maakte de architectuur van het gebouw meer indruk op mij.

Meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Artist impression door E.J. Meeker…
Artist impression door E.J. Meeke…
De grand staircase
De grand staircase
Schilderijen in de grote hal
Schilderijen in de grote hal
De gevel van het U.S. Customs gebo…
De gevel van het U.S. Customs geb…
De grote hal met de glazen koepel
De grote hal met de glazen koepel
De entrée
De entrée
Schilderijen in de grote hal
Schilderijen in de grote hal
De grote hal met de glazen koepel
De grote hal met de glazen koepel
Oude ansicht van het gebouw. Het g…
Oude ansicht van het gebouw. Het …
Manhattan
photo by: Fitnessguru729