South Ferry Station

Manhattan Travel Blog

 › entry 253 of 1090 › view all entries
Het oude South Ferry Station (foto 2007)

Vorige week was er eindelijk weer even een feestje voor de zo geplaagde MTA. Voor het eerst in 20 jaar tijd konden ze weer eens een gloednieuw metrostation openen. De locatie: South Ferry, onder de Staten Island Fery Terminal. De opening had weliswaar een vertraging van enkele maanden doordat men vlak voor de beoogde opening ontdekte dat de gap tussen tein en perron niet voldeed aan de federale eisen. Maar goed nu is het station er dus.

Zij die New York als eens bezochten zullen zich toch een South Ferry Station herinneren. Dat klopt met de opening van het nieuwe station werd het prachtige en karakteristieke oude South Ferry station voorgoed gesloten, en is New York er weer een abandoned subway station rijker.

Het nieuwe South Ferry Station

Het oude station was een zeer uniek station. Gebouwd in 1905 was het één van de oudste stations van de stad. Net zoals zijn eveneens gesloten collega City Hall was het cirkelvormig. Dat wil zeggen, de metro maakte in het station een draai van 180 graden, en keerde dus door door het station heen te rijden om van rij-richting. Dit ging gepaard met zeer karakteristiek en evenzeer oorverdovend scherp rail-gesnerp. Door deze rare bocht was het perron erg kort en kon je aleen uit de trein stappen als je in één van de eerste vijf wagons zat. Zo niet, dan was je ineens weer terug op weg naar het noorden. Net zoals de andere oude stations in New York was South Ferry ook rijkelijk versierd met mooi mozaïek. Het is erg triest dat dat nu voor eeuwig in het donker verdwenen is.

Het nieuwe South Ferry Station
...

Het nieuwe South Ferry station neemt de status van nieuwste subways station van New York over van het Roosevelt Island station. Het heeft meerdere perrons en is nu een kopstation. Geen gedraai meer met de trein, gewoon omkeren! Alles is ruim van opzet, er is voldoende licht, de roltrappen gaan op een eco-stand als ze enige tijd niet gebruikt zijn en er is een tunnel naar de W-trein (die weliswaar over twee maanden opgeheven wordt).

Wat ook aardig is is de display van een stuk oude stadsmuur die bij het graven van het station ontdekt werd. En het mozaïek? Nou, een klein stukje dan, in een van de trappenhuizen hangt een gemozaïekte afbeelding van Manhattan.

New South Ferry Station is best mooi, maar voor mij kan het het prachtige oude station dat nu donker en verlaten onder de grond ligt weg te rotten nooit vervangen...

Meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Het oude South Ferry Station (foto…
Het oude South Ferry Station (fot…
Het nieuwe South Ferry Station
Het nieuwe South Ferry Station
Het nieuwe South Ferry Station
Het nieuwe South Ferry Station
Het oude South Ferry Station (foto…
Het oude South Ferry Station (fot…
Het nieuwe South Ferry Station
Het nieuwe South Ferry Station
Nog enig mozaïek in het nieuwe So…
Nog enig mozaïek in het nieuwe S…
Manhattan
photo by: Fitnessguru729