Schunemunk Mountain. Een lange maar bijzondere hike.

Schunemunk Mountain Travel Blog

 › entry 168 of 1090 › view all entries
Wood art

Schunemunk Mountain. Het klink een beetje als een berg die ergens in de Alpen bij München of zo ligt...

Maar neen, je spreekt het uit als skun-uh-munk. In het Algonquin, de taal van de native indianen, betekent dit perfecte vuurplaats. De berg ligt ongeveer 100 kilometer van New York City en is in vele opzichten vrij bijzonder. Met zijn 1700 feet (518 meter) is hij in het glooiende landchap vrij hoog. Daarnaast is hij langerekt en heeft hij over die lengte twee pieken naast elkaar. Qua geologie ook nog eens apart want hij bestaat uit vele lagen puddingstone een harde rots met daarin, als krenten in een krentenbrood, allemaal stukjes kwarts. Mijn wandelboek zegt: "And becaue of the cruelly steep elevation gain required to reach its summit, the ridge seems to frustrate all but the most determined hikers".

Nou dat leek me dus wel wat! De Mazda bracht me trouw naar de trailhead, die pal aan de grote I87 tolweg ligt en waar het verkeer de hele tijd voorbijraast. Bijna een reden om hier niet te gaan hiken. Maar gaandeweg ebt de herrie gelukkig weg.

De wandeling begint in lieflijke glooiende weilanden. Vrij soft, zo dacht ik nog. Maar dan ineens begint de weg omhoog te gaan en dat stopt de komende 1,5 a 2 uur ook niet meer. Hoger, hoger en hoger.... Onderweg word je nog even met de geciviliseerde wereld geconfronteerd door middel van een spoorlijn, net als in de film, steek je deze gewoon over via de bielzen.

En dan ben je na lang klimmen ineens op die lange top / ridge waar de grond eigenlijk een en al puddingrots is. Zo erg rots dat een gewoon pad niet zichtbaar is. Je bent nu helemaal aangewezen op de trailmarkers, die overigens goed aangebracht zijn.

Na afloop van de hike niet moe genoeg om deze fraaie bloempjes ongefotografeerd te laten
En zo wandel je nu over een overall redelijk horizontaal terrein dat om de 5 á 40 meter onderbroken wordt door een klim of daling van enkele steile meters om weer een volgende steen-slab over te steken. Heel apart.

Als je de berg via Google maps bekijkt zie je duidelijk de steen-slabs liggen tussen de vele naaldbomen. Deze link toont een van de slabs waar ik even lekker heb zitten relaxen.

Het heftige aan deze wandeling is dat je na verloop van tijd afdaalt naar het dal tussen de twee ridges en weer naar de andere piek ridge klimt. Dan weer een heuvelrug wandeling en dan nogmaals een afdaling en beklimming. Best heftig. Genoeg reden om des avonds in een Diner een all you can eat salade buffet te nuttigen!

Meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Wood art
Wood art
Na afloop van de hike niet moe gen…
Na afloop van de hike niet moe ge…
Onderaan de berg, in de glooiende …
Onderaan de berg, in de glooiende…
Onderaan de berg, in de glooiende …
Onderaan de berg, in de glooiende…
Het trail gaat gewoon dwars over e…
Het trail gaat gewoon dwars over …
Halverwege de klim, op de achtergr…
Halverwege de klim, op de achterg…
Een van de puddingstone slabs, omr…
Een van de puddingstone slabs, om…
Na afloop van de hike niet moe gen…
Na afloop van de hike niet moe ge…
Na afloop van de hike niet moe gen…
Na afloop van de hike niet moe ge…
Na afloop van de hike niet moe gen…
Na afloop van de hike niet moe ge…
Schunemunk Mountain
photo by: mdalamers