Rijbewijs V - Het rijexamen (geslaagd!)

Garden City NY Travel Blog

 › entry 103 of 1090 › view all entries
Mijn examenbak met instructor Lyndon

Koninginnedag 2008 zal voor mij nooit meer hetzelfde zijn. Vanaf nu is het de dag dat ik rijexamen gedaan heb, en geslaag ben. En wat een ervaring was dat! Geweldig!

Het begon om 12:30 uur, ik meldde mij bij mijn rijschool waar ik al eerder de 5-hour-course gevolgd had. Ik zou afrijden in een van de auto's van de rijschool, je moet immers zelf een geschikte auto regelen. Mijn examen was gescheduled in Garden City, een sjieke woonwijk op Long Island.

Na even wachten op de instructeur kwam deze in een wat aftandse Toyota Camry voorrijden. De instructeur, Lyndon, een sympathieke Amerikaanse Phillipijn, gebaarde mij om maar direct achter het stuur plaats te nemen.

De "kassabon" die nu mijn tijdelijke rijbewijs is
Dat had ik niet verwacht. En zo had ik de eer om mij direct in een volledig vastgelopen Second Avenue te mogen storten, een hele ervaring.

Lyndon zei dat ik eerst maar even aan de auto moest wennen. Daarna zou hij me gaan bijschaven, zo melde hij. Dat schaven begon al na 4 blocks. "10 points" zei hij, daarmee bedoelde hij dat ik een fout gemaakt had die me op het examen 10 strafpunten (van de maximaal 30 toelaatbare) zouden opleveren. Wat deed ik fout? Ik sloot bij het stoplicht gewoon aan achter mijn voorligger zoals ik dat in NL ook zou doen. Neen, fout!!! De examinator vereist dat je minstens bijna een hele autolengte afstand moet houden. Nou dit was er maar met moeite in te slaan bij mij.

Hierna regende het nog meer points. Wat deed ik dan nu weer fout? Welnu:
-Ik reed te hard (omdat ik met de stroom mee reed 40 mph ipv 30 mph)
-Ik miste een schoolbord dat tussen een hele verzameling reclameborden stond en reed daar (going with the flow) te hard langs
-Ik remde te stoterig (ja wat wil je in een nieuwe auto)
-Ik legde mijn schakelhand een paar keer op de automatische schakelknop, ipv aan het stuur
-Ik draaide het stuur bij het keren op de weg vlak voor het tot stilstand komen om, zoals ik dat in NL geleerd had.

Muurdecoratie in de rijschool
Dat mag niet!
-Ik stopte bij stop-borden te dicht bij de stopstreep

Kortom, allemaal minor issues, maar als Lyndon me er niet op gewezen had, was ik vandaag zeker gezakt!

Na een lange rit naar Garden City, waar ik dus nog even mocht oefenen met keren op de weg en het fileparkeren, kwamen we op de examen locatie aan. Een gewone straat waar een hele rij auto's met zenuwachtige examinandi stond.
Hier voltrok zich het volgende kostelijke ritueel:
Een super chagrijnig ventje kwam met een lijst langs de auto. Op snauwerige toon gebood (neen niet vroeg, maar gebood!) hij ons het raam, dat bijna helemaal open stond nog verder te openen. Hiernaar gebood hij mij mijn learning permit af te geven. Toen ik dit op zijn schrijfblad wilde leggen trok hij dit weg, als ware ik er een verse drol oid op wilde deponeren, en kreeg ik het bevel om het aan te reiken.

Het klaslokaal waar ik mocht wachten
Hierna moest Lyndon zijn instructors papieren tonen alsmede de autopapieren. Hierna werden we gesommeerd 1 auto-lengte door te rijden.

Omdat we nog even moesten wachten waagde Lyndon het uit te stappen. Maar neen dat was weer helemaal fout. Op strenge toon werd hij terug de auto in gecommandeerd waarop hij mij op weinig subtiele wijze zijn mening over de "vriendelijke" meneer gaf.

Na een kwartier wachten was ik aan de beurt. Lyndon mocht zowaar de auto uit en een examinator nam plaats, zonder iets te zeggen. Toen ik hem goede middag wenste keek hij mij aan alsof ik hem zojuist weet ik wat toegewenst had..... Zonder zich voor te stellen installeerde hij een soort palmtop en zei dat als ik ready was ik mocht gaan.

De start was 1 meter voor een stopbord, daar zakte 20% van de kandidaten direct al. Dat ging bij mij gelukkig goed. Een auto voor mij ging stil staan, en er naderde een posterijen busje als tegenligger. Ik schatte in dat mijn auto er niet tussen zou passen en nam het zekere voor het onzekere en wachtte even. Dat beviel de examinator niet en ik kreeg een preek dat ik door moest rijden. Fijn!

Hierna werd hij menselijker en vroeg of ik uit Engeland kwam want ik klonk zo Brits...... Fijn!

Direct daarna kreeg ik de opmerking dat ik niet in de dode hoek keek bij het linksaf slaan. Iets wat ik wel gedaan had, dat is een automatisme voor mij, maar hij vond het niet duidelijk. Fijn!

Hierna moest ik de verplichte fileparkeer manouvre doen. Die is normaal altijd alleen achter een auto en niet tussen twee auto's in. Maar precies op dat moment kwam er een grote truck met aanhanger precies achter me staan. Dat maakte het wat spannend, want raak je de stoepband dan heb je weer 15 strafpunten te pakken. Het ging goed en ik wilde het nog even perfecter doen maar dat was niet nodig ik moest maar weer gaan rijden. Was het nu goed of niet??? Fijn!

Keren op de weg ging dankzij de tips van Lyndon prima. En ik kreeg nog een keer een lane wissel waarbij het kraakbeen van mijn nek beslist te horen moet geweest zijn, zo overdreven keek ik naar de dode hoek.

Aan het einde gaf de examinator me mijn student driver card terug, en zei "I am gonna give this back to you". Was dat nu goed of niet? Fijn!

Het bleek goed. Want hij printte een soort bonnetjes waarbij vergeleken een AH-kassabon een waar document zou zijn. Dit bonnetje is nu mijn tijdelijke rijbewijs. Er stond ook mijn score op. En ik had toch nog 20 strafpunten verzameld! Fijn!
"Poor Judgement in Traffic": dat moet dat posterijen-busje geweest zijn.
"Poor Judgement Approaching Intersections - Stopping": wellicht heb ik toch weer te dicht bij een stopstreep gestopt.

Anyway, ik ben een rijbewijs en weer een hele culturele ervaring rijker!

PS Dank aan de leden van het AIO, die mij vanuit hun repetitiekamp in Luxemburg massaal SMSjes gestuurd hebben met succes-wensen!


 

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Mijn examenbak met instructor Lynd…
Mijn examenbak met instructor Lyn…
De kassabon die nu mijn tijdelij…
De "kassabon" die nu mijn tijdeli…
Muurdecoratie in de rijschool
Muurdecoratie in de rijschool
Het klaslokaal waar ik mocht wacht…
Het klaslokaal waar ik mocht wach…
Garden City NY
photo by: mdalamers