Rijbewijs III - De "Five-Hour Course" (+ lente in Central Park)

New York Travel Blog

 › entry 92 of 1090 › view all entries

Zoals gemeld. Voor een NY state rijbewijs moet je diverse stadia doorlopen.

Na mijn theorie-examen was de verplichte five-hour course. De volgende fase.
Op deze zaterdag stond ik voor mijn doen vroeg op om enige blocks naar het zuiden af te zakken naar 80th street / Second Avenue om me te melden bij het Driving Center on New York.

Binnengekomen heb ik me maar direct aangemeld voor het praktijk-examen. De wachttijd is twee maanden, maar tegen betaling van 75 dollar kunnen zij het binnen 3 weken regelen. Vaag maar ja....
Aangezien je op het examen zelf een geschikte auto moet regelen heb ik er direct een auto met instructor en een lesje van een uur bij geregeld.

De klas was een stoffig lokaaltje dat verder wel aan de verwachtingen voldeed: ongemakkelijke stoeltjes, een TV en video, wat vergeelde verkeersborden aan de muur en posters met kreten als "Don't drink and drive!".

Hoewel ik de sessie met enige arrogantie in ging wist Nick, onze docent, eea toch tot een erg nuttige sessie te maken.  Hij legde het eea uit over het verkeesrexamen. Zoals:
-het duurt maar 5 minuten!
-het vindt plaats midden in een wijk. Er is dus geen examen-gebouw, je moet ergens op een afgesproken plek komen en daar staat dan een examinator klaar.
-je krijgt strafpunten (5 - 15) voor elke fout die je maakt, en 30 strafpunten = gezakt.

Ook nam hij enige kritieke "zakpunten" nog even nader door. Een nuttige voor mij was de info over het verplichte item "keren op de weg". Waar ik in NL altijd geleerd had dat je de auto bij de stoep komend zachtjes met de banden tegen de rand mocht laten rollen, leerde Nick ons dat als je dat deed je direct strafpunten te pakken had.

Om het niet saai te maken lardeerde hij de regels met geweldige voorbeelden uit de praktijk. De man zou een boek moeten schrijven!

Het laatste deel was wel saai. Dat bestond uit 2 uur video kijken. Hele oude filmpjes waarin de afgebeelde auto's thans VET geld als old timer op zouden brengen. En een bijna 45 minuten durend (waar gebeurd) drama over een tiener die dronken op een groep andere tieners ingereden was en er een stuk of 10 verminkt had en twee vermoord. Dit uiteraard tragische ongeluk werd uitermate uitgesponnen met interviews met de slachtoffers, de ouders van de overledenen, de aanklager, de judge, de politie-officer, de ambulance medewerker, de dokter etc. etc.

Nick was ook verzekeringsagent en liet niet na om bij het uitreiken van de certificaten vooral ook even uitgebreid in te gaan op autoverzekeringen, levensverzekeringen, ziektekostenverzekeringen, etc. etc. etc.

Helemaal murw van het gedoe ben ik daarna nog even naar mijn favoriete Central Park gegaan. De lente begint in NYC! Want hoewel het meeste in Central Park nog kaal is, stond er toch al veel in beginnende bloei! Erg fraai!

 

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
New York
photo by: herman_munster