Repetitie in Chinatown

Manhattan Travel Blog

 › entry 393 of 1090 › view all entries

Het kan raar lopen. Zeker als het muziek betreft! Ik meldde in deze weblog al dat ik eindelijk een orkest gevonden heb en dat ik op dezelfde dag ook nog een ander orkest had kunnen krijgen. Welnu, zoiets deed zich wederom voor. Met "Downtown Symphony" het orkest waar ik nu dus in speel, spelen we thans de Messiah van G.F. Händel. Dit is een traditie binnen het orkest, elk jaar rond de kerst spelen ze de Messiah en kan het publiek meedoen door de koorpartijen te zingen.

Echter, enige tijd terug kreeg ik een email via de amateurmuziek organisatie die mij wel eens wat informatie toezendt over een kerk in Chinatown, de Oversea Chinese Mission die elk jaar een Messiah-selectie uitvoert op kerstavond.

De kerk van de Oversea Chinese Mission (foto: internet)
Door de crediet-crisis hadden ze dit jaar geen geld om een orkest te betalen en vroegen ze of amateurs ze wellicht wilden helpen. Een win-win situatie leek mij, dus ik heb toegezegd mee te spelen.

Hedenavond had ik de eerste repetitie, in de kerk gelegen aan Hester street, het hart van Chinatown. Ik moet zeggen, een geweldige belevenis. Het was voor het laatst in Japan dat ik met mijn fagot door een zwaar Aziatisch straatbeeld liep. Nu weer dus!
Het was trouwens flink koud, het vroor circa 6 graden en bij de kerk aangekomen moest ik onmiddellijk aan de OvU repetities van enige tijd terug denken.  Deze vonden toen plaats in de Gertrudiskerk in Utrecht. Dat was elke avond een grote kleum-partij. En, zo ook hier. Er was wel verwarming maar veel kracht had het ding niet hetgeen resulteerde in een ijzige belevenis.

G.F. Händel (afb: internet)

De entourage van de kerk was heel Chinees. Alle bordjes en informatie was in het Chinees en heel soms ook in het Engels. Het koor was al aan het repeteren en bestaat voor 100% uit Chinezen die dan ook in het Chinees geïnstrueerd werden door de dirigent. Ik begon me al wat semi-bezorgd af te vragen hoe je "staccato", "piano, "fortissimo", "bij welke maat beginnen we?", etc. in het Chinees zou zeggen, maar gelukkig sprak de dirigent ook erg goed Engels en geschiedde de repetitie met orkest gelukkig in het Engels (een af en toe toch nog wat Chinees).

Het koor is erg goed en het zijn erg aardige mensen. Ze hadden voor ons (het orkest) heerlijke Chinese broodjes en gebakjes klaar staan. Aan het einde van de repetitie werd, dat is kennelijk gebruikelijk, een gebed gehouden.  En ook hierin werd onze lieve heer hartelijk bedankt voor het orkest.

Leuk toch? Ik ben benieuwd hoe het concert gaat. Als bedankje wordt het orkest na afloop mee uit eten genomen in Chinatown, ik denk dat dit de meest exotische kerstavond ooit voor mij gaat worden!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De kerk van de Oversea Chinese Mis…
De kerk van de Oversea Chinese Mi…
G.F. Händel (afb: internet)
G.F. Händel (afb: internet)
Manhattan
photo by: Fitnessguru729