Philadelphia

Philadelphia Travel Blog

 › entry 241 of 1090 › view all entries
De beroemde Liberty Bell. De barst ontstond toen men een klein scheurtj trachtte te repareren...

Mijn uitstapje vorige week naar de staat Pennsylvania en de Delaware river hebben kenelijk invloed op mij gehad. Vandaag ben ik namelijk alweer naar die staat geweest, namelijk naar de stad Philadelphia. En deze stad ligt toevalligerwijs ook weer aan de Delaware river.

Na enig dwaalwerk in Newark, waar mijn Tomtom me om een of andere vage reden rondjes van ca. tien kilometer liet rijden, bereikte ik de stad rond 13:00 uur. Iedereen had gezegd dat parkeren er zo geweldig lastig is, ik had dus wat  plaatsen in noord Philadelphia opgezocht om als parkeerplek te dienen zodat ik met de metro naar het centrum kon rijden. Deze plekken voelden echter niet lekker. Het waren shabby wijken dus ben ik maar naar he centrum gereden. Hier was inderdaad de ene na de andere parkeergarage vol totdat ik, vrijwel volledig in het centrum zomaar een plekje zag, en zelfs een van de spaarzame plaatsen waar je gratis mocht parkeren nota bene! En,.

Liberty Hall
... en dat is echt chic, 12 meter van het graf van Benjamin Franklin (de beroemde kunstenaar, wetenschapper en politicus), vanuit de auto kon ik zijn graf zen liggen. Terwijl ik de toerist uithing, waakte Benjamin over mijn Mazda......

Philadelphia, ook wel liefkozend "Philly"genoemd is een erg aardige stad!
De stad werd gesticht door (ja alweer!) de Nederlanders, de Britten en de Zweden. De regio heette ooit Nya Sverige (Nieuw Zweden), maar nadat de heer Peter Stuyvesant aan de macht was in New York werden de Zweden door de Nederlanders verjaagd.
Thans is Philly met een kleine twee miljoen inwoners de zesde stad van de US en de 49e stad van de wereld. Ooit was het de grootste stad in de VS en de tweede stad, in het Britse Empire.

Elfreth's Alley

In Philly werden de eerste revolutie-plannen gesmeed en later, na het succes van de revolutie, werd Philly de eerste Hoofdstad van de VS. Deze rol verschoof nog diverse malen, o.a. naar Trenton, NJ, Baltimore MD, New York NY and Princeton NJ, en kwam uiteindelijk wederom via Philadelphia PA in Washington DC terecht.

Tegenwoordig is Philly een soort mensgsel van allerhande historische feiten. De hele stad is eigenlijk een groot openluchtmuseum. Het oude centrum "The Old City" herbergt diverse interessante zaken, sommigen ervan beheerd door de National Park Service. O.a. Liberty Hall, de plaats waar Thomas Jefferson, George Washington en Benjamin Franklin op 4 juli 1776 de Declaration of Independence ondertekenden.

Christ Church, was jarenlang het hoogste gebouw van Philly
Maar ook de Liberty Bell, de klok die de revolutie inluidde en al jarenlang het symbool van vrijheid in de VS vormt, is te bezichtigen. Daarnaast zijn er zeer vele historische gebouwen, de eerste nationale bank van de VS, het huis van zus en het huis van zo, etc. Een van die huizen is bijvoorbeeld het huis van Edgar Allan Poe, die ook in Philly woonde.

Vergeleken met New York is Philadelphia een oase van rust. Smallere straten, lagere gebouwen, geen getoeter,, etc. De hele stad oogt zeer Europees, en de oudste straat van Philly, Elfreth's Alley, gaf me (door de kinderhoofdjes, de bakstenen huzien met luiken, etc) het gevoel of ik in een zijstraat van de Oude Gracht in Utrecht liep.

Jammer dat het winter is en dat het vroeg donker is, ik had graag nog veel meer gezien. Ik moet terug in de zomer!

Meer foto's hieronder!

 

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De beroemde Liberty Bell. De barst…
De beroemde Liberty Bell. De bars…
Liberty Hall
Liberty Hall
Elfreths Alley
Elfreth's Alley
Christ Church, was jarenlang het h…
Christ Church, was jarenlang het …
Het Bourse building
Het Bourse building
Liberty Hall
Liberty Hall
Heroge Washington voor Liberty Hall
Heroge Washington voor Liberty Hall
Liberty Hall
Liberty Hall
Een gebouw aan 5th street
Een gebouw aan 5th street
Elfreths Alley
Elfreth's Alley
Elfreths Alley
Elfreth's Alley
Elfreths Alley
Elfreth's Alley
Het graf van Benjamin Franklin
Het graf van Benjamin Franklin