Oranje Boven in New York

Manhattan Travel Blog

 › entry 467 of 1090 › view all entries
Het gebouw van The Netherland Club

Een van de nadelen van het werken in de VS is dat je Koninginnedag mist. Natuurlijk jammer van de vrije dag, maar ook jammer voor het missen van de leuke sfeer.

Het Nederlandse Consulaat Generaal in New York organiseert elk jaar een Koninginnedag borrel. Aangezien het consulaat zelve vrij klein is doen ze dat in samenwerking met de Netherland Club of New York (ja, Netherland, dus zonder S!), een club die zetelt in een fraai pand aan West 51st Street op een steenworp afstand van het echte consulaat. De in 1903 opgerichte club biedt Nederlanders in en om New York zakelijke- en sociale evenementen. (En zoals het een "goede" Nederlandse organisatie betaamd is hun website daarom natuurlijk (en helaas) weer volledig in het Engels).

Oranje in alle soorten en maten

Een expat collega vroeg of ik ook naar de borrel ging. Dat leek me een prima idee. Samen met nog weer een andere expatter vervoegde ik me bij de club. Bij aankomst waande ik me even bij een WK voetbal. Op de stoep voor de prestigieuze club trof ik vele typisch Nederlands ogende personen met oranje shirts, stola’s, hoeden en zelf iemand met een knaloranje pruik. Ik realiseerde met dat ik danig uit de toon viel daar ik niks oranjes bij me had. Ik had kort daarvoor op kantoor nog overwogen een oranje markeerstift mede te nemen.

Onderaan de trap die naar de borrelruimte leidde trof ik Nancy Reagan, althans een schilderij van haar. Ze glunderde koninklijk. Bovenaan de trap was het vooral oranje. Slingers, ballonnen, en… oranje papiertjes met daarop de tekst van het (eerste couplet) van het Wilhelmus.

De Majesteit was er ook!
In elke hoek was strategisch een bar opgesteld en, oh joy, langs elke muur stonden schalen vol met échte Nederlandse kaasblokjes.

Uiteraard was hare Majesteit ook vertegenwoordig, middels een grote foto. Toen ik er een foto van maakte stormde een vriendelijke Amerikaanse dame me tegemoet en begon me allemaal vragen over de Majesteit te stellen, die zelfs Maartje van Weegen noch menig ander Royalty expert niet had kunnen beantwoorden.

De zaal stroomde maar voller en voller. En toen ik dacht dat er echt niemand meer bij kon nam de Consul Generaal, Gajus Scheltema het woord. Het was duidelijk dat ik me onder Nederlanders bevond want velen wauwelden gewoon door zijn speech heen. Deze was trouwens niet echt opbeurend, het ging vooral over bezuinigingen en dat als het zo door ging er volgend jaar geen borrel meer zou zijn.

Het Wilhelmus
Op initiatief van de consul werd daarna het Wilhelmus ingezet dat massaal meegezongen werd.

Ik verliet spoedig daarna de borrel. Het werd mij te druk. Na het passeren van de deur stond ik ineens weer in de andere drukte, de vertrouwde drukte van New York City. Toch ook wel OK!

Meer foto's hieronder! Deze fake-tekst heb ik toegevoegd om net iets meer regels te genereren zodat deze rare website toestaat dat de bijgesloten foto ook vertoond wordt. Deze fake-tekst heb ik toegevoegd om net iets meer regels te genereren zodat deze rare website toestaat dat de bijgesloten foto ook vertoond wordt. Deze fake-tekst heb ik toegevoegd om net iets meer regels te genereren zodat deze rare

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Het gebouw van The Netherland Club
Het gebouw van The Netherland Club
Oranje in alle soorten en maten
Oranje in alle soorten en maten
De Majesteit was er ook!
De Majesteit was er ook!
Het Wilhelmus
Het Wilhelmus
De receptie, nog vrij aan het begi…
De receptie, nog vrij aan het beg…
De embiance
De embiance
Mijn favoriete locatie
Mijn favoriete locatie
Stem-reclame
Stem-reclame
Oranje
Oranje
Manhattan
photo by: Fitnessguru729