Open House New York: Bartow Pell Mansion

Bartow Pell Mansion - Bronx - NYC - NY Travel Blog

 › entry 560 of 1090 › view all entries
De mansion vanuit de achtertuin

Na mijn bezoek aan de west Bronx reed ik naar de oostkant van deze fascinerende borough van New York City. Deze hoek had ik al vaker bezocht voor onder andere City Island (zie hier) en Orchard Beach (zie hier). Ik wist ook dat er daar in Pelham Bay Park, een oude mansion moest zijn maar waar precies wist ik niet. Welnu het bleek de Bartow-Pell Mansion. Een fascinerende plek, met een fascinerende geschiedenis op een plek die weer totaal niet beantwoordt aan het beeld dat iemand bij New York City zou hebben.

Het eerder vandaag bezochte Wave Hill (zie vorige log entry) stelt qua leeftijd niets voor bij Bartow-Pell.

De mansion
Bartow-Pell mansion werd namelijk bijna 200 jaar eerder, in 1654, gesticht. Aanvankelijk woonde de Bartow familie er in, later werd het, zoals de naam al doet vermoeden, verkocht aan de familie Pell. In 1888 kwam het net als Wave Hill in handen van New York City. Daarna stond het fraaie landhuis maar liefst 26 (!) jaar lang leeg en stond het letterlijk langzaam weg te rotten. Totdat het in 1914 door de International Garden Club van Mrs. Hoffman geleased werd. Deze knapte het pand geheel op. Dit redde de mansion op dat moment maar behield het ook voor de toekomst! Want, toen de parks commissioner, Robert Moses, Pelham Bay Park ging aanleggen stonden er in die regio nog 19 andere vergelijkbare mansions. Deze werden allemaal onteigend en gesloopt ten bate van het park. De dames van de Garden Club, allen echtgenotes van de toenmalige machtigen, zoals Rockefeller, VanderBilt, etc.
Interieur (foto: www.bartowpellmansionmuseum.org)
wisten hier met succes een stokje voor te steken.

Mede hierdoor staat de mansion er heden ten dage nog steeds en dat is een goede zaak. Doordat het zo lang leeg gestaan heeft is er geen origineel interieur meer. Het is heringericht maar met geleende meubels en artikelen, op basis van hoe men denkt dat het vroeger geweest moet zijn. Een enthousiaste gids leidde mij en een steeds groter groeiende groep bezoekers rond en vertelde er op los. Helaas nam dit zoveel tijd in beslag dat ik geen foto's meer heb kunnen nemen.

Toch.... meer foto's hieronder! Deze fake-tekst heb ik toegevoegd om net iets meer regels te genereren zodat deze rare website toestaat dat de bijgesloten foto ook vertoond wordt. Deze fake-tekst heb ik toegevoegd om net iets meer regels te genereren 

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De mansion vanuit de achtertuin
De mansion vanuit de achtertuin
De mansion
De mansion
Interieur (foto: www.bartowpellman…
Interieur (foto: www.bartowpellma…
De mansion licht aan deze fraaie w…
De mansion licht aan deze fraaie …
De mansion
De mansion
De mansion, met fraaie auto ervoor!
De mansion, met fraaie auto ervoor!
Interieur (foto: www.bartowpellman…
Interieur (foto: www.bartowpellma…
Bartow Pell Mansion - Bronx - NYC - NY
photo by: mdalamers