Op bezoek bij Thomas Alva Edison

West Orange Travel Blog

 › entry 248 of 1090 › view all entries
De oude T-ford wordt in de garage van Edison teruggezet

Thomas Alva Edison. Weinigen zullen de naam van deze uitvinder niet kennen. Mocht u tot de weinigen horen. Edison was een mega uitvinder. Hij heeft nog steeds het record aantal octrooien (1400) dat ooit aan één persoon is toegekend is op zijn naam staan. Hij verbeterde (neen hij vond hem niet uit) de gloeilamp en vond de fonograaf uit. En dus nog vele andere dingen. Bij het doen van mijn research voor deze weblog las ik trouwens dat er wederom een Nederlandse relatie met Edison is. Zijn overgrootvader was Nederlander.

Anyway, door zijn vindingrijkheid klimt Edison op, van krantenjongen, telegrafist, en diverse baantjes, naar een zelfstandig wetenschapper. Dat wil zeggen, met eigen laboratoria. Eerst in Menlo Park, New Jersey, (ter hoogte van Staten Island) en later, na de dood van zijn eerste vrouw,  in West Orange, New Jersey.

De serre va het grote Glenmont House
Tegen die tijd heeft hij de schaapjes al behoorlijk op het droge. Hij koopt als huwelijksgeschenk voor zijn tweede echtgenote een kapitale villa in de sjieke wijk Llwelyn park. En in de stad richt hij diverse laboratorium hallen op. Hij verblijft hier van 1886 tot aan zijn dood in 1931.
Het huis "Glenmont" staat er nog steeds. Tegenwoordig wordt het, inclusief de huisraad beheerd door The National Park Service.
De zitkamer in Glenmont House, met links achter de fonograaf

Aangezien ik nog een beetje jetlaggerig was had ik geen zin had in een verre wandeling, leek me een bezoek aan deze site prima.
De ambiance van Llwelyn Park is echt sjiek. tegenwoordig is het volledig afgezet inclusief portier en private politie die rondrijden tussen de vele kapitale villa's die er staan. Door de Saint Patrick's day parade in West Orange kon ik met de auto niet bij de hoofd ingang komen, dus ben ik te voet het park in gegaan, iets wat men normaal liever niet heeft.

Als eerste arriveerde ik bij de oude garage van Edison. Hier stonden diverse prachtige oude wagens. Het T-Fordje dat Edison van Henry Ford (een goede kennis) gekregen had was helaas niet aanwezig, omdat het mee reed in de Saint Patrick's Day parade. Maar net toe ik weg wilde gaan kwam het koffiemolen-achtige geval aantuffen. Hierdoor kon ik het autootje ook bij daglicht zien, de tweetakt benzine ruiken, en zien dat het erg lastig is zo'n auto te besturen.

De graven van Thomas en zjn vrouw Mina in de achtertuin van Glenmont House
De ranger-chauffeur zette het bakje met veel gesjor aan het stuur op zijn plek.

In de broeikas van de wijlen mevrouw Edison kreeg ik van een ranger een ticket om mee te gaan met de tour in het huis. Zo'n huis moet een nachtmerrie voor elke schilder zijn. Vele houten schotjes met punten en versierselen. Het moet een waar fortuin kosten om dit bij te houden. En dat was ook te zien want op veel plekken rotte het huis flink. Ook binnenin het huis waren helaas veel scheuren in muren en plafonds waarneembaar. Het huis zelve zag er gezellig uit. Wel veel dode beesten (tijgervellen etc.) op de vloer. Her en der stonden fonograven. In een van de kamers klonk het rasperige en ruis-achtige geluid van een opname van een jazzband. Dit kwam wel van een CD biechtte de rondleid-ranger op.

Na afloop heb ik nog even een bezoekje aan de heer en mevrouw Edison gebracht. Ze liggen beiden in de achtertuin van het huis begraven. Ik moet nog eens terug want de laboratoria, die al enkele jaren gerestaureerd worden gaan waarschijnlijk deze zomer open.

Meer foto's hieronder!!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De oude T-ford wordt in de garage …
De oude T-ford wordt in de garage…
De serre va het grote Glenmont Hou…
De serre va het grote Glenmont Ho…
De zitkamer in Glenmont House, met…
De zitkamer in Glenmont House, me…
De graven van Thomas en zjn vrouw …
De graven van Thomas en zjn vrouw…
Een van de oude autos in de garag…
Een van de oude auto's in de gara…
Een van de oude autos in de garag…
Een van de oude auto's in de gara…
In de garage van Edison
In de garage van Edison
De oude T-ford komt net aan.
De oude T-ford komt net aan.
De broeikas van mevrouw Edison
De broeikas van mevrouw Edison
Glenmont House
Glenmont House
Glenmont House
Glenmont House
De bibliotheek in Glenmont House
De bibliotheek in Glenmont House
De badkamer in Glenmont House
De badkamer in Glenmont House
West Orange
photo by: mdalamers