OV crisis

New York Travel Blog

 › entry 250 of 1090 › view all entries
Uit Metro Do 26 Maart 2009

De MTA, de Metropolitan Transport Authority is de de instantie die over bijna al het openbaar vervoer in New York City gaat. Tevens beheerst het een groot gedeelte van de trein- en busverbindingen rondom de stad. Waarbij rondom als "enkele honderden kilometers van de stad vandaan" gelezen moet worden. Daarnaast beheert de MTA ook nog een groot aantal tolbruggen. Een flinke kluif dus.

Ik beloof al tijden dat ik nog een stuk over de metro ga schrijven, dat komt ook hier weer niet. Hier komt slechts een klaagzang!

De MTA heeft na al deze zaken ook nog belangen in onroerend goed. En ja, de crediet crisis en onroerend goed, dat gaat niet goed samen.

De voopagina van AM New York Do 26 Maart 2009
Hierdoor heeft de MTA inmiddels een begrotingstkort van 1,2 miljard (!) dollar en het groeit met de dag. Daar waar grote banken en verzekeringen een fijne Bail-Out van de regering gekregen hebben, blijft voor dé motor van de stad New York, de geldkraan stevig gesloten. Ook vanuit de staat New York hoeft de MTA niet op hulp te rekenen, die zit zelf ook al met een fiks tekort.

Er waren een aantal (bijna Nederlandse) reddingsplannen voorgesteld. Automobilisten laten betalen als ze de sad in willen rijden, en een ander plan was het heffen van tol op de bruggen als Brooklyn Bridge, Manhattan Bridge, etc. Maar daar wilde de senaat niet aan beginnen.

Welnu alles zat muurvast en afgelopen woensdag moest de MTA raad van bestuur besluiten wat te doen. En ze hebben gekozen voor het meest ongunstige rampen-scenario:
- De prijzen van OV gaan, (nadat ze begin dit jaar al met 10% omhoog gegaan waren) met 25% omhoog.


- De ritfreqentie in de late uren gaat terug van 3 naar 2 metros per uur.
- Twee hele metrolijnen worden opgeheven.
- Eén metrolijn wordt ingekort.
- Een stuk of 20 buslijnen worden opgeheven.
- Op vele stations verdwijnt de service medewerker, de "ogen" van de stations, die duizenden keren per jaar de politie oproepen als er iets fout dreigt te gaan.
- Een aankondiging dat ze binnen een half á één jaar de prijzen nog eens met 8% gaan verhogen.

Toen ik kwam kostte een subway maandkaart USD75, nu USD83, in Juni USD103, en daarna dus wellicht USD112. En to be honest, voor mij is het nog steeds te doen. Maar er zijn zeer velen New Yorkers die het niet gaan redden.

Veel New Yorkers vrezen dat dit de eerste stap terug is naar het verval die de stad zo teisterde in de jaren 70.... Laten we hopen dat er toch nog een stukje steun uit Albany (de hoofdstad van New York) komt.....

P.S. Voor degenen die nog naar NY gaan. Dit worden de andere tarieven:
Single ride:           $2.50
1-day MetroCard: $9.50
Weekly:                $31
14-day:                 $59

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Uit Metro Do 26 Maart 2009
Uit Metro Do 26 Maart 2009
De voopagina van AM New York Do 26…
De voopagina van AM New York Do 2…
New York
photo by: herman_munster