Nieuw paspoort

Manhattan Travel Blog

 › entry 310 of 1090 › view all entries
Oud en Nieuw

Op 2 september zou mijn paspoort verlopen. En als het niet tijdig verlengd werd zou mijn verblijfstatus hier danig in gevaar komen. Fragomen, de law firm die APG-US assisteert bij alles wat maar met visa en werkvergunningen te maken heeft begon zich er in September vorig jaar al zorgen om te maken en me te urgen om het onmiddellijk te laten verlengen.

Advies van het Nederlandse consulaat in New York deed me besluiten toch nog even te wachten, maar twee weken geleden vond ik het, zo'n twee maanden voor het verlopen ervan, wel eens een mooi moment. In de lunchpauze even in twee subways gehopt en me op Rockefeller Plaza gemeld. De crisis pasfoto's die je nodig hebt had ik, zuinig als ik ben, al in Nederland laten maken, want er is in heel New York maar één fotograaf die ze volgens de eisen van het koninkrijk kan maken, en dat kost wat.

Afgezien van het "logo" alleen maar Engels.

Een vriendelijke dame hielp me. Alles ging gesmeerd, tot het moment van betalen. Want het blijft toch wel Nederlands, dat wil zeggen:
1) Er worden geen credit cards geaccepteerd.
2) We doen vooral niets om de cultuur uit te dragen, dus accepteren we de nationale valuta (de Euro) niet en moet er in dollars betaald worden.

Die cultuur uitdragen is het consulaat tot mijn grote verontwaardiging toch al niet zo goed in. Ten minste als je, zoals ik, vind dat taal ook cultuur is. Het personeel spreekt wel Nederlands, dat nog net wel, maar alle mededelingen zijn in het consulaat in het Engels. Zelfs de website (zie hier) is in het Engels, en niet, zoals je wel vaker ziet met een mogelijkheid om de site ook in het Nederlands te krijgen. En, toen mijn paspoort gereed was kreeg ik een boodschap op mijn antwoordapparaat, in het Engels (met Nederlands accent) dat mijn paspoort (waar toch duidelijk in staat dat ik de Nederlandse nationaliteit heb) klaar was.
Ik vind dit dus echt BELACHELIJK en gewoon ook heel jammer!!!!

Maar goed, ik heb mijn paspoort, met het unieke predicaat "afgegeven door de Consul-Generaal te New York". Het enige nadeel is dat mijn visum in het oude paspoort zit, en ik nu dus twee pasoorten mee moet slepen. Vrijdag ga in naar Nederland en dan gebruik ik, alweer uniek, het paspoort voor het eerst terwijl ik het land IN ga. Nu nog even mijn US rijbewijs verlengen want dat verloop met het oude pasoort...

 

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Oud en Nieuw
Oud en Nieuw
Afgezien van het logo alleen maa…
Afgezien van het "logo" alleen ma…
Manhattan
photo by: Fitnessguru729