Nieuw! De Select Bus Service

Manhattan Travel Blog

 › entry 562 of 1090 › view all entries
Een SBS bus. Hier in The Bronx (foto: www.city-data.com)

Het nadeel van het wonen vlakbij (aan) First avenue is dat je relatief ver verwijderd van de Subway vandaan zit. Vanaf mijn appartement is het een kleine tien minuten flink doorlopen naar het dichtsbijzijnde subway station op Lexington Avenue. Er rijdt wel een bus over First Avenue maar deze kruipt. Ten eerste zijn er de vele stoplichten die de bus afremmen, dan de drukke weg met blokkades en als laatste als er een kleine 20 mensen de bus in willen stappen duurt dat een eeuwigheid.

De Second Avenue Subway die men al ruim 80 (!) jaar lang aan het aanleggen is is voorlopig ook nog niet klaar. Maar, er is een sprankje verlichting in deze bus-ellende. Sinds gisteren heeft de MTA (de Metropolitan Transport Authority) een nieuw type bus geïntroduceerd in Manhattan.

De nieuwe SBS lijn in Manhattan, met zijn 4 key elementen (foto: www.engadget.com)
De Select Bus Service, ook wel SBS genoemd.

Wat is de SBS dan wel? Welnu, het is een soort van snelbus. Zij die New York al eens bezocht hebben zullen wellicht opmerken dat er al snelbussen waren, de Limited Bussen. Dat klopt, maar SBS heeft diverse voordelen op de Limited Bus. Zo is er over de hele lengte van First Avenue een specifieke busbaan aangelegd, er zijn iets minder haltes voor de SBS, en, het grootste voordeel, je moet je kaartje buiten op straat uit een automaat halen. Hierdoor kan men bij de haltes snel instappen en kan de bus onmiddellijk weer verder rijden. Tot slot, zijn er voorop de bus twee zeer heldere blauwe flitslichten aangebracht, deze maken het vaak goed mogelijk om de bus in de verte al aan te zien komen.

Best een leuke zet van de MTA. Alleen wel jammer dat: 1) de automobilisten nog steeds massaal op de busbaan rijden en parkeren, 2) de stoplichten de bus toch nog vaak tegen houden, 3) de kaartjes-automaten erg ingewikkeld zijn en de chauffeur dus de helft van de tijd gefrustreerde forensen moet uitleggen hoe het werkt.

Weldra komen er nieuwe regels voor de busbaan. Eens kijken of dat werkt....

 

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Een SBS bus. Hier in The Bronx (fo…
Een SBS bus. Hier in The Bronx (f…
De nieuwe SBS lijn in Manhattan, m…
De nieuwe SBS lijn in Manhattan, …
Manhattan
photo by: Fitnessguru729