Mijn nieuwste verslaving: Schaafijs

Manhattan Travel Blog

 › entry 350 of 1090 › view all entries
Professioneel Shave Ice (foto: Stephan van Gessel)

OK, ik geeft het toe ik heb in mijn verslag over de vakantie naar Hawaii één belangrijke vakantie-beleving weggelaten. Hawaiian Shave Ice. Deze op de eilanden erg populaire versnapering had ik eigenlijk al veel eerder kunnen eten. Want hoewel het op Hawaii dus als Hawaiian verkocht wordt is het fenomeen op de Antillen, bekend als schaafijs, ook populair. Volgens wikipedia is het fenomeen al ergens tussen het jaar 794 en 1185 in Japan uitgevonden en komt het nog op veel meer plekken in de wereld (onder andere namen) voor. Cuba: granizado, PuertoRico: piraqua, Mexico en zuid-USA: raspa, Libanon: المخروط الثلج, Columbia en Venezuela: raspado, en Santo Domingo: frío frío.

Het hele Hawaiian Shave Ice start pakket
...

Maar wat is dat dan schaafijs? Wel, zoals de naam zegt is het ijs. Men neme een blok ijs, dus puur bevroren water, en men schrape dit over een rasp zodanig dat er flinterdunne ijs-schilfers ontstaan. Deze vange men op en deponere ze in een kartonnen cup. Als de sneeuw-achtige ijsklont uiteindelijk een diameter van ten minste 5 centimeter heeft neme men ten minste 3 verschillende soorten siroop en giete dat gul uit over het nog witte ijs. De siroop zal als gevolg van de capillaire zuiging in het ijs getrokken worden en het schaafsel een diepe kleur en heerlijke smaak geven. Zeker als de siroop ook van echte vruchten gemaakt is.

Ik vond dit zo lekker dat ik op advies van mijn collega Byron bij www.hawaiianshavedice.com een schaafijs-startpakket (schaafmachine, vijf flessen siroop, een mal om water in te vriezen, rietjes, kartonnen bakjes en... een echte fake Hawaiian Lei (een bloemenslinger)) heb aangeschaft. En nu maak ik bijna elke dag een heerlijke schaafijsje voor mijzelf. Iets wat trouwens nog best lastig is.....

Nog één foto's (van mijn eigen creatie) hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Professioneel Shave Ice (foto: Ste…
Professioneel Shave Ice (foto: St…
Het hele Hawaiian Shave Ice start …
Het hele Hawaiian Shave Ice start…
Mijn eigen creatie
Mijn eigen creatie
Manhattan
photo by: Fitnessguru729