Manhattan's Avenues: Second Avenue

Manhattan Travel Blog

 › entry 306 of 1090 › view all entries

----------------------------------------------------------------------
AVENUE FACTS
Naam: Second Avenue
Alternatieve namen: Geen
Rij richting: Noord -> Zuid
Lengte: 10,3 km
Noord-grens: FDR Drive / 128th Street
Zuid-grens: East Houston Street
Aantal cross streets: 126
Avenue nummer t.o.v. 89th St.: 4
Bijzonderheden: Zeer, afwisselend, oude woonomgeving van Peter Stuyvesant, kabelbaan, Little Germany, Spanish Harlem, Scharrelkippen
-----------------------------------------------------------------------

De Second Avenue.

De zuidgrens bij Houston Street
Zo onbeduidend en toch ook zo belangrijk... Belangrijk omdat dit de eerste Avenue is die ik tegen kom als ik naar mijn werk ga, of gewoon de metro ga opzoeken.  Daarom is dit voor mij de meest belopen Avenue van Manhattan. Mijn favoriete restaurants zitten er, mijn schoenmaker, mijn rijschool, de eerste meters die ik in NYC reed waren op deze avenue. En ook meer naar het zuiden, rond de 42nd street zitten een aantal favoriete eet-tentjes. En weer meer naar het zuiden rond mijn vorige woonstraat (E33rd) kom ik ook nog vaak eten. Met menig gast ben ik bij Benjamin's restaurant wezen eten. Nog meer naar het zuiden bevindt zich "mijn" Belgische friet-tent en eveneens het theater waar Stomp  optreedt.

Waarom dan onbeduidend? Welnu, historisch gezien is Second Avenue altijd een arbeiders-avenue geweest. Van 1880 tot 1942 liep de EL, The Elevated Train Line, over bijna de hele Second Avenue en vervuilde zo alles met roet en maakte bovendien een pokkeherrie. De Avenue heeft dus nooit de grandeur gekend van bijvoorbeeld Fifth Avenue. Al vanaf 1920, toen de EL dus nog 23 jaar zou rijden zijn er al plannen om een subway lijn onder Second Avenue aan te leggen. Dit is een zwarte bladzij in de geschiedenis van New York. Het project is al vele malen gestart en weer stil gelegd. Er ligt al jaren en complete tunnel. Begin deze week werd de geschatte opening weer eens met twee jaar uitgesteld naar 2017.

Met zijn 10.3 kilometer lengte is de Second Avenue wel één van de langste avenues van Manhattan.

Een dure grap!
Net als First Avenue dringt hij diep door in Zuid Manhattan, om bij Houston Street als Chrystie Street door te lopen tot de oprit van de Manhattan Bridge. Ik wandel vandaag in verband met de zonne-stand van Zuid naar Noord. Het licht is riant en tovert Avenue om tot toch een grootse ader in Manhattan.

Rond Houston en First Street bevindt zich het metrostation van de F en V lijn. Hier oogt het zowaar een beetje crisis met graffiti en vuil. Ook diverse dichtgespijkerde panden. Maar al gauw wordt het een aangename wandeling. Mooie oude panden. Opvallend is een geparkeerde auto met wel acht parkeerboetes onder de ruitenwisser.

Een bijzonder oord is de St. Marks Church tussen 10th en 11th Street. Op de plaats van deze kerk bouwde de Gouverneur van Nieuw Amsterdam, Peter Stuyvesant destijds een privé kapel, die weer naast zijn boerderij ("Bouwerij") stond.

Die naam is nu nog terug te vinden in de wijk Bowery. Toen Stuyvesant er woonde moet het er prachtig geweest zijn. Veel bos.

Stuyvesant wordt verderop geëerd met een naar hem vernoemd park waar Second Avenue dwars doorheen loopt, hier zien we ook weer de Dvorak Place, het stuk E17th Street waar deze grote componist vroeger woonde. Noordwaarts passeer ik de Queens Midtown Tunnel, die vandaag voor het eerst het verhoogde tarief van USD 5,50 hanteert. In Midtown worde de gebouwen hoger en veelal ook lelijker. Bij een soort arbeidbureau tref ik zowaar een Nederlandse tekst aan.

Ter hoogte van 59th Street passeer ik de oprit van de grootse Queensboro Bridge. En het station van de unieke Roosevelt Island Aerial Tramway.

Bij 86th Street, is het voor mij superbekend terrein. Hier had je vroeger Little Germany. Thans heet het Yorktown. Er zijn echter nog twee hele duidelijke restanten van Little Germany, het Heidelberg Restaurant waar de obers in lederhosen rondlopen en de Deli "Schaller und Weber" waar je bierpullen, bratwurst en zelfs Mozart kügeln kunt kopen.

Na 96th Street, de straat die vroeger als grens beschouwd werd van de no-go zone kom je East Harlem, ook wel Spanish Harlem genaamd, binnen. Het is nog steeds te zien dat het hier minder fancy en rijk is. De gebouwen worden weer laag, de sociale woningbouw rukt op. Voor een flat hangt een groot bord met "This area NOT for disposal of garbage" en pal daaronder hoopt DUS het afval zich op. Een man met een Fifi-achtig hondje komt mij tegemoet lopen. Hij is er niet erg blij mee denk ik getuige zijn vraag: "Hi, you wanna have a dog?".

Scharrelkippen tussen 125th en 126th

Hoe noordelijker des te "Spaanser". De winkelborden zijn allemaal in het Spaans, evenals de muurschilderingen. Om je heen hoor je alleen maar Spaans spreken. Bij 125th Street tref ik het grootste dat-had-ik-niet-verwacht moment. Tussen een parkeerterrein en een opslagplaats lopen zomaar Scharrelkippen en zelfs een kalkoen rond......

Pal voor het einde van de avenue is er nog één parkje met de illustere naam "Crack is Wack Playground". Second Avenue is dan wellicht geen high society avenue. Het heeft beslist vele karakters en mooie / interessante stukken!

Meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De zuidgrens bij Houston Street
De zuidgrens bij Houston Street
Een dure grap!
Een dure grap!
Scharrelkippen tussen 125th en 126…
Scharrelkippen tussen 125th en 12…
Een wat creepy sfeer bij het subwa…
Een wat creepy sfeer bij het subw…
De zuidtak van 2nd Ave
De zuidtak van 2nd Ave
Echte Belgische patatten
Echte Belgische patatten
Het theater waar STOMP draait
Het theater waar STOMP draait
St Marks, rondom deze plek woonde …
St Marks, rondom deze plek woonde…
Peter Stuyvesant Park
Peter Stuyvesant Park
Een van mijn favoriete restaurants…
Een van mijn favoriete restaurant…
Wedding
Wedding
De nieuwe toltarieven gingen vanda…
De nieuwe toltarieven gingen vand…
Nou dat valt dus wel mee!
Nou dat valt dus wel mee!
Vorig jaar tot een van de lelijkst…
Vorig jaar tot een van de lelijks…
Tudor City ter hoogte van 42nd Str…
Tudor City ter hoogte van 42nd St…
Terhoogte van het APG kantoor, dat…
Terhoogte van het APG kantoor, da…
Zomaar ineens Nederlands!
Zomaar ineens Nederlands!
Michael (Jackson) Mania
Michael (Jackson) Mania
De kabelbaan hangt net boven 2nd A…
De kabelbaan hangt net boven 2nd …
De oprit naar de Queensboro Bridge
De oprit naar de Queensboro Bridge
Zomaar ineens een soort van concer…
Zomaar ineens een soort van conce…
Kraantje lek
Kraantje lek
Mijn rijschool
"Mijn" rijschool
Alweer een favoriet restaurant van…
Alweer een favoriet restaurant va…
Tussen 85th en 86th bouwen ze zelf…
Tussen 85th en 86th bouwen ze zel…
Schaller und Weber
Schaller und Weber
Mijn 89th Street
"Mijn" 89th Street
Mijn Post Toscana gezien door 90…
"Mijn" Post Toscana gezien door 9…
De 2nd Ave Subway in aanbouw
De 2nd Ave Subway in aanbouw
Boven 96th wordt het allemaal wat …
Boven 96th wordt het allemaal wat…
Wegwerkzaamheden
Wegwerkzaamheden
Zie de tekst op het rode bord!
Zie de tekst op het rode bord!
Muur poetry in het Spaans
Muur poetry in het Spaans
Spanish Harlem
Spanish Harlem
Bus depot
Bus depot
Merkwaardige naam voor een park
Merkwaardige naam voor een park
De noordgrens van 2nd Ave
De noordgrens van 2nd Ave
De noordgrens van 2nd Ave
De noordgrens van 2nd Ave
Manhattan
photo by: Fitnessguru729