Manhattan's Avenues: Lexington Avenue (Deel I)

Manhattan Travel Blog

 › entry 383 of 1090 › view all entries

-----------------------------------------------------------------------
AVENUE FACTS
Naam: Lexington Avenue
Alternatieve namen: Geen
Rij richting: Noord -> Zuid
Lengte: 9,9 km
Noord-grens: FDR Drive (ter hoogte van 131st St)
Zuid-grens: 21st Street / Gramercy Park
Aantal cross streets: 107
Avenue nummer t.o.v. 89th St.: 7
Bijzonderheden: Niet geplande Avenue, Gramercy Park, Chrysler Building, Waldorf Astoria Hotel, Citi Center, Bloomberg, Bloomingdales, Lascoff Pharmacy
-----------------------------------------------------------------------

Na een lange tijd besloot ik vandaag mijn Avenue project weer eens op te pakken. Omdat het daglicht vrij kort is nam ik een korte, Lexington Avenue. Helaas had ik de lichtlengte erg onderschat en ben ik tot 82nd street gekomen, toen werd het te duister voor foto's.

33rd street
De andere helft doe ik later.

Lexington Avenue, door veel New Yorkers simpelweg "Lex" genoemd, was samen met Madison Avenue nooit gepland in het zogenaamde Commissioners Plan van 1811, het plan dat de basis vormde voor het bekende rasterpatroon van de straten en avenues op Manhattan. De toenmalige filosofie was dat het midden van Manhattan minder waard was (verder van de havens) en dat daar de avenues dus wel wat verder uit elkaar konden liggen. Dit is tevens het antwoord op een vraag die ik van vele bezoekers krijg. Waarom heb je na 1st, 2nd en 3rd Avenue ineens afwijkende namen om vervolgens verder te gaan bij 5th? Let wel, de enige hedendaagse vreemde, Park Avenue, heette vroeger 4th Avenue.

Het traject ten noorden van 42nd street werd met de komst van de subway opnieuw ingedeeld. Mijn subway lijnen 4, 5 en 6 rijden vanaf hier volledig onder Lexington avenue, hiermee is Lex de enige Avenue in Manhattan die ik meer ondergronds dan bovengronds bereden heb.

Chrysler Building

Lex begint relatief noordelijk, namelijk op 21st street, bij een uniek park, Gramercy Park. Ten zuiden van het park loopt de corridor nog door tot 14th street, als Irving Place. Gramercy Park, geloof het of niet, komt ook alweer uit het Nederlands. Op de plek was vroeger een moerasje, dat gevoed werd door de beek "Krom Mesje", dit werd langzaam verbasterd tot "Krom Messie" via "Crommesie" en uiteindelijk tot Gramercy. Sommige kaarten (inclusief Google Maps)  gebruiken de dubbele M van Crommesie nog steeds. Wat is er nu  uniek aan Gramercy Park? Welnu het is samen met een park in Queens het enige privé park in heel New York.

Bloomingdales
Je kunt er dus niet in. Als je dat wilt moet je in één van de omliggende huizen gaan wonen en een aandeel kopen in het park. Of gaan logeren in het Gramercy Park Hotel.

Vanaf de zuidpunt van Lex is dé attractie van de avenue, het Chrysler building al duidelijk te zien! Rond de 20-ers is een heel cluster aan Indiase restaurants en andere winkels gevestigd. Ruikt geweldig! Vanaf mijn oude straat (33rd Street) is Lex ineens weer heel bekend. Hier heb ik vaak gelopen komend van kantoor (op 42nd) met menig gast uit Nederland, op weg naar de diverse restaurants alhier.

Bij 42 is Lex werkelijk geweldig. Hier staan rondom de beroemde Chrysler building de meest imposante oude stijl wolkenkrabbers. Een enthousiaste Chinese toerist sprak mij aan om te vragen of dit toch echt wel de Empire State Building was. Ik moest hem teleurstellen.

Lex biedt, wat meer naar het noorden, nog: het Grand Central Station,  het beroemde Waldorf Astoria hotel, het moderne maar toch wel imposante Citi Center, het hoofdkantoor van Bloomberg (*) en de grote tegenhanger van Macy's, Bloomingdales.

Bloomingdales
Bloomingdales was al helemaal in kerst-stemming met bijzondere (maar niet zo hele mooie) kerstetalages.

Wat ook nog vermeld moet worden is de hoek van Lex met 51st street. Op deze plek speelt de beroemde scene (met de opwaaiende jurk) van de film "The Seven Year Itch" met Marilyn Monroe zich zogenaamd af. (De scene is opnieuw gefilmd in de studio).

Een laatste curiositeit die ik nog even vastlegde is de historische apotheek van Leon Lascoff. Deze prachtige apotheek werd in 1899 door de Russische immigrant Lascoff op deze locatie opgericht. Het werd de eerste official licensed pharmacy in New York State. De apotheek was vandaag gesloten, als ik deel twee loop dan zal ik proberen wat interieurfoto's toe te voegen.

Lascoff Pharmacy, het bord bevatte vroeger ook nog neon-tubes
Het is werkelijk een heel fraai pand.

Meer foto's hieronder!

* Naschrift: Mijn collega, en trouw webloglezer, Martijn Busscher maakte me er op attent dat ik niets over het hoofdkantoor van de firma Bloomberg vermeld had. Dat komt omdat ik toen ik bij het BB gebouw was de zon al zo laag stond dat het kantoor niet uit de verf kwam. Bovendien had ik me voorgenomen dat te coveren als ik Third Avenue ga hiken. Bent u ook teleurgesteld? Zie dan alvast hier!

NB Deze avenue hike wordt voortgezet op 28 November. Zie hier!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
33rd street
33rd street
Chrysler Building
Chrysler Building
Bloomingdales
Bloomingdales
Bloomingdales
Bloomingdales
Lascoff Pharmacy, het bord bevatte…
Lascoff Pharmacy, het bord bevatt…
Gramercy Park, met op de achtergro…
Gramercy Park, met op de achtergr…
Een van de luxe gebouwen aan Grame…
Een van de luxe gebouwen aan Gram…
De zuidgrens
De zuidgrens
De Indiase sectie rond de twintig…
De Indiase sectie rond de "twinti…
Chrysler Building
Chrysler Building
De regio rond 33rd street heet Mur…
De regio rond 33rd street heet Mu…
Chrysler Building
Chrysler Building
Puur koper
Puur koper
Chrysler Building
Chrysler Building
De straat van APG
De straat van APG
Chrysler Building
Chrysler Building
Chrysler Building gereflecteerd in…
Chrysler Building gereflecteerd i…
Jammer dat APG niet meer ABP heet
Jammer dat APG niet meer ABP heet
Rond de veertigers veel juweliers
Rond de "veertigers" veel juweliers
Het beroemde Waldorf Astoria Hotel…
Het beroemde Waldorf Astoria Hote…
Op deze plek speelt de legendarisc…
Op deze plek speelt de legendaris…
Citi Center
Citi Center
Citi Center
Citi Center
Ondanks de aantrekkende economie
Ondanks de aantrekkende economie
Bloomingdales
Bloomingdales
Bloomingdales
Bloomingdales
Lascoff Pharmacy
Lascoff Pharmacy
Manhattan
photo by: Fitnessguru729