Manhattan's Avenues: Eighth Avenue

Manhattan Travel Blog

 › entry 287 of 1090 › view all entries

-----------------------------------------------------------------------
AVENUE FACTS
Naam: Eighth Avenue
Alternatieve namen: Central Park West - Frederick Douglass Boulevard
Rij richting: Twee richtingen
Lengte: 12,2 km
Noord-grens: FDR Drive (ter hoogte van 159th St)
Zuid-grens: Bleecker Street
Aantal cross streets: 165
Avenue nummer t.o.v. 89th St.: 12
Bijzonderheden: De langste perfect rechte straat van Manhattan, vele contrasten, site waar John Lennon vermoord is, Ghostbusters Huis, Central Park, Columbus Circle, Hearst Tower, NY Times Building, James Farley Post Office, Chelsea
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het werd weer tijd voor een Avenue walk.

De top bij het rechte punt op de achtergrond het High Bridge Aquaduct
Omdat ik de hele dag de tijd had koos ik weer voor een langere. Eighth Avenue deze keer. Deze avenue wordt door Wikipedia wel het langste stuk rechte straat van Manhattan genoemd. En hoewel hij dus drie namen heeft (zie boven) is het in feite één lang stuk straat. Die naam is ooit alleen 8th avenue geweest, dat is nog steeds terug te zien aan als je op 155th Street de metro verlaat. Daar wordt de uitgang nog steeds aangeduid met 8th Avenue.

De top van de avenue, die hier 4 kilometer lang Frederick Douglass Boulevard heet, is wat onduidelijk. Hij mondt na zijn 12,2 kilometer van kaasrrechtheid uit op de FDR drive, de drukke randweg van Oost Manhattan, hij loopt echter ook nog gedurende 400 meter parallel aan deze randweg. Bij de top van het rechte stuk heb je een mooie view op de High Bridge.

Zuidelijker lopend tref je eerst het 155th Street Subway station weer. Vandaag stond het daar vol met kraampjes en auto's van de bloedbank. Bij 155th Street voert de weg onder de Macombs Dam Bridge door. Deze brug voert ook naar The Bronx en is de derde oudste brug van Manhattan. De brug is overigens twee maal vervangen. De eerste opende in 1814 de huidige in 1895.

Het eerste traject voert door Harlem, dat is duidelijk te zien aan de, helaas toch nog voor Harlem karakteristieke uitgebrande gebouwen die je zo af en toe tegenkomt. Rond de 140e straat kom je in de nabijheid van het St Nicholas Park waar de prachtige gebouwen van het City College of New York staan. Je waant je ineens in Oxford of Cambridge.

Daarnaast is het een mix van moderne en goed onderhouden versus oude en bouwvallige huizen. Hier en daar heerst de geest van het beruchte Harlem nog wel met de al eerder genoemde uitgebrande huizen met dichtgespijkerde of begrafitti-de deuren.

Vlakbij 125th Street was een heel block gesloopt en tref je nu een grote grasvlakte aan. Een zwart-witte kat was de enige bewoner.

In een weer wat florissanter stuk trof ik een mooie Barber Shop. Ik nam er een foto van. Terwijl ik nog bezig was om het resultaat te bekijken hoorde ik naast me op verbaasde toon: "Hey Bro are you taking a picture of that barber shop?" Een grote African American, zoals dat zo correct heet, stond me aan te kijken alsof ik een foto van een stoeptegel o.i.d. maakte. Enfin, die had des avonds ook weer wat te vertellen over die rare toeristen.

Bij de 121e straat heeft men in 2007 als herinnering aan de anti slavernij acties, een mooi beeld van Harriet Tubman neergezet.

Ter hoogte van de 110th Street slaat de sfeer van de Avenue helemaal om. De Avenue bereikt hier zijn tweede naam, Central Park West, en verandert in een zeer sjieke straat met aan de ene zijde vele prachtige en monumentale appartementsgebouwen, en aan de andere zijde de westgrens van Central Park.

Kleurrijke suiker-spinnen
Dit houdt 4,1 kilometer aan tot aan de Columbus Circle, de Zuidgrens van Central Park. Ook het publiek verandert hier. Ineens wemelt het van de toeristen die in en rond Central Park, maar ook de kerken en musea in dit stuk zwerven. Je ziet ook ineens overal ijskraampjes, souvenirs stands etc.

Na "mijn" 89th Street passeer je langs het Museum of Natural History en ook langs The Dakota, een van de oudste gebouwen (zie aparte log). Voorts tref je het woonhuis van het karakter Dana Barrett uit de film Ghostbusters op 65th Street. 61st en 60th Street brengen de lelijke hoge Trump Tower and Hotel. Bij 59th Street eindigt de naam Central Park West en gaat de Avenue eindelijk Eighth Avenue heten.

De Columbus Circle is een zeer karakteristiek en oud punt in New York in 1905 werd het cirkelvormige plein geconstrueerd als een van de eerste verkeersveilige initiatieven.

Het karakteristieke standbeeld van Christoffel Columbus, dat midden in de circle staat, is een belangrijk punt in New York City. Alle officiële afstanden worden vanaf dit punt gemeten. In de loop der jaren is de omgeving rond het beeld dramatisch gewijzigd, zie hieronder voor enkele mooie oude foto van de Columbus Circle.

Het volgende punt van interest is op de 57th Street. Hier staat de Hearst Tower ook een landmark in de stad die je vanaf vele plaatsen kunt zien. Het opmerkelijke aan dit gebouw is dat het een echt long term planning had. Hoewel planning wellicht juist niet het geval was. Het onderste gedeelte (6 verdiepingen) stamt van 1928. Het was toen de bedoeling dat er nog vele verdiepingen bovenop kwamen. De recessie liet dat echter niet toe. Pas na 78 jaar (in 2006) werden deze extra vloeren in een heel ander (en moderner) design toegevoegd.

Columbus Circle
De constructie is ook nog eens een green building, met opvang van regen voor irrigatie en koeling en gebouwd met 80% gerecycled staal.

Het gebied tussen 50th en 42nd Streets was van de jaren 70 tot begin jaren 90 een onofficieel red light district. Onder het bewind van burgemeester Giuliani is dit beëindigd en thans is ook dit block een min of meer gewoon stuk New York, met restaurants en winkels. Hoewel, er nog wel menig dubieuze DVD-shop aan te treffen is. Hier is 8th Avenue trouwens ook de oostgrens van de vroeger zo beruchte wijk "Hell's Kitchen".

Bij de 40th Street tref je de grote (en lelijke) Port Authority of New York & New Jersey Bus Terminal met er tegenover het elegante New York Times Building.

Dit 228 meter hoge gebouw (waarin ook ING Bank huist) is diverse malen door activisten en thrill seekers zonder enig hulpmiddel) beklommen. De trapachtige gevel maakt dat ook redelijk te doen.

Bij de 34th Street tref ik een persoonlijke herinnering. Hier bevindt zich een van de oudere hotels van New York, The New Yorker. Mijn hotel bij mijn eerste bezoek aan New York. Dit fraaie Art Deco gebouw opende één jaar voor de Empire State Building en heeft enige gelijkenis met deze reus. Het was destijds het grootste hotel van New York. Bekendheden als Nicola Tesla en Fidel Castro verbleven er. Hillary Clinton gebruikte het hotel in 2008 voor haar campagne.

Er staat nog een landmark op deze hoek, Madison Square Garden (zie mijn eerdere weblog hier).

Chelsea
  En tussen 33rd en 3st Street is er alweer een highlight. Het James Farley Post Office. Dit enorme in 1914 opgeleverde postkantoor beslaat twee blocks and was tot voor kort 7 dagen per week 24 uur per dag geopend. Helaas heeft de huidige recessie daarin verandering gebracht.

Bij ca. de 30e straat loop je ook de populaire wijk Chelsea binnen. De wolkenkrabbers stoppen en de meer traditionele laagbouw domineert ineens weer. En ook zie ik, een vreemde associatie met Nederland, echte fietspaden en vluchtheuvels in de Avenue.

Na 13th Street stoppen de genummerde straten en kruist 8th Avenue alleen nog maar conventioneel genaamde straten. De omgeving is inmiddels volledig veranderd in een bijna oud Nederlandse atmosfeer. Rustige straten, statige huizen en hier en daar zelfs een braderie.

Het einde van 8th Avenue

Bij Abingdon Square en Bleecker Street voegt de Hudson Street zich bij 8th Avenue, of eigenlijk andersom. Hier eindigt de grote lange Avenue, hoewel hij nog 2.4 kilometer lang logisch doorloopt als Hudson Street. En omdat het mooi weer was heb ik dat ook nog maar even afgelopen. De Hudson Street trakteert je op nog meer mooie oude huizen, fraaie kerken, leuke doorkijkjes etc.  Er is dan nog steeds geen dead end, na een knik bij Chambers Street wordt de straat West Broadway en eindigt dan uiteindelijk tegen de hekken van Ground Zero. Maar dat hoort bij het traject van 5th Avenue (zie verderop in dit weblog).

Een wandeling van 14,6 kilometer (mijn GPS geeft 18 kilometer aan) en weer een geweldige manier wat van New York te zien.

Meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De top bij het rechte punt op de a…
De top bij het rechte punt op de …
Kleurrijke suiker-spinnen
Kleurrijke suiker-spinnen
Columbus Circle
Columbus Circle
Chelsea
Chelsea
Het einde van 8th Avenue
Het einde van 8th Avenue
De allerhoogste top van 8th Ave bi…
De allerhoogste top van 8th Ave b…
School bij 155th Street
School bij 155th Street
Subway Station 155th Street
Subway Station 155th Street
Bloedbus
Bloedbus
Macombs Dam Bridge
Macombs Dam Bridge
Eight of Eighth?
Eight of Eighth?
Uitegbrand pand
Uitegbrand pand
Nog een deels dichtgespijkerd pand.
Nog een deels dichtgespijkerd pand.
Vintage Commercials
Vintage Commercials
City College
City College
De kat is de enige bewoner
De kat is de enige bewoner
Een heel block gesloopt
Een heel block gesloopt
Dé barbershop. Zie tekst!
Dé barbershop. Zie tekst!
Alweer een link naar de oude naam …
Alweer een link naar de oude naam…
Buiten bij een politiebureau
Buiten bij een politiebureau
Het Henriet Monument
Het Henriet Monument
De naam wijzigt naar Central Park …
De naam wijzigt naar Central Park…
Central Park West
Central Park West
De autos zijn ineens ook uitbundi…
De auto's zijn ineens ook uitbund…
Central Park is hier het woest en …
Central Park is hier het woest en…
Geen rijtjes-huizen meer maar klei…
Geen rijtjes-huizen meer maar kle…
De grens met Central Park
De grens met Central Park
In eens toch weer bij mij in de st…
In eens toch weer bij mij in de s…
Bijna Parijse acrhitectuur
Bijna Parijse acrhitectuur
Lantarenpaal bij het Museum of Nat…
Lantarenpaal bij het Museum of Na…
Voor het Museum of National History
Voor het Museum of National History
Toeristen trap
Toeristen trap
Subway in stijl
Subway in stijl
Subway in stijl
Subway in stijl
The Dakota, hier woonde John Lennn…
The Dakota, hier woonde John Lenn…
The Dakota, gezien via de lens van…
The Dakota, gezien via de lens va…
Straat meubilair
Straat meubilair
Central Park
Central Park
Site uit Ghostbusters
Site uit Ghostbusters
De lelijke Trump Tower and Hotel
De lelijke Trump Tower and Hotel
Een zeldzaam tafereel in New York
Een zeldzaam tafereel in New York
Columbus Circle
Columbus Circle
Columbus Circle
Columbus Circle
Columbus Circle 1907
Columbus Circle 1907
Columbus Circle 19??
Columbus Circle 19??
Columbus Circle 1919
Columbus Circle 1919
Columbus Circle 1933
Columbus Circle 1933
Columbus Circle 1943
Columbus Circle 1943
IJS!
IJS!
De Hearst Tower
De Hearst Tower
De Hearst Tower
De Hearst Tower
Shops!
Shops!
Eén van de dubieuze DVD stores
Eén van de dubieuze DVD stores
Howel het Red Light District niet …
Howel het Red Light District niet…
New York Times Building
New York Times Building
Madison Square Graden
Madison Square Graden
James Farley Post Office
James Farley Post Office
Commercials!
Commercials!
Chelsea
Chelsea
Vluchtheuvels!
Vluchtheuvels!
De meer klassieke huizen in Chelsea
De meer klassieke huizen in Chelsea
Chelsea
Chelsea
Chelsea
Chelsea
Chelsea
Chelsea
De straatnamen zijn niet meer genu…
De straatnamen zijn niet meer gen…
Andere architectuur
Andere architectuur
Hudson Street
Hudson Street
Hudson Street
Hudson Street
Hudson Street
Hudson Street
Hudson Street
Hudson Street
Hudson Street
Hudson Street
Hudson Street
Hudson Street
Hudson Street
Hudson Street
Hudson Street
Hudson Street
Einde van Hudson Street, de straat…
Einde van Hudson Street, de straa…
Manhattan
photo by: Fitnessguru729