Macy's 4th of July Fireworks

Manhattan Travel Blog

 › entry 302 of 1090 › view all entries
Klassiek maar ook mooi

De 4th of July, Independence Day. In de VS is dit een belangrijke nationale feestdag. Omdat het dit jaar op zaterdag valt waren we gisteren al vrij. Dat hebben de Amerikanen goed geregeld, als een feestdag in het weekend valt krijg je hem of voor of na het weekend.

Overdag gaat de gemiddelde Amerikaan op deze dag lekker barbecueën. En des avonds kijkt men naar de vuurwerk-shows die door het hele land in de grote steden worden gegeven.

New York City blijft daar uiteraard niet in achter. Sinds 1976 wordt deze werkelijk grootse show gesponsord door het warenhuis Macy's. Dat doen ze vol overgave zodat het echt iets indrukwekkends is. Dit jaar was, ondanks de recessie, geen uitzondering. Het was zelfs de allergrootste ooit. Dit omdat het vuurwerk nu twee onderliggende redenen had, de 4th of July en de 400 jaar Hudson River.

De diabolo met cirkel om de knoop
Om die laatste reden werd de show voor het eerst in 9 jaar weer eens op de Hudson zelve gehouden.

Van 23rd tot en met 50th street  lagen er op de rivier 6 pontons waar vanaf het vuurwerk gelanceerd werd. Er waren maar liefst 40.000 (!)  vuurpijlen beschikbaar waarvan er 1500 per minuut afgeschoten werden, tot 300 meter hoog,  wat tot een vuurwerk-show van bijna 27 minuten leidde.

Ik was weer te laat vertrokken en daardoor kon ik niet geheel bij de West Side komen. Ik bleef aan het einde van 47th street steken. Dat had tot gevolg dat ik helaas slechts het vuurwerk van 1.5 ponton kon zien. Op zich geen ramp want elke ponton deed hetzelfde.

De menigte van geschat 2 miljoen (!) toeschouwers oh-de en ah-de er op los. Wel terecht, want de show was werkelijk prachtig.

De "chaos" in 42nd Street na afloop
Naast de vele geijkte vuurpijlen met de prachtigste kleuren en vuurbollen waren er ook een paar types tussen die voor mij volledig nieuw waren. Zoals:
- Smilies
- Kubussen
- Diabolovorm met op de knoop weer en cirkel

De show duurde inderdaad bijna een half uur. Ongelooflijk! Wat ook ongelooflijk was, was de georganiseerde chaos na afloop. De toeschouwers trokken als een golf van mensen oostwaarts en legde alle tussenliggende avenues volledig lam. Ik had zelf 42nd street gekozen om oostwaarts te lopen, de arme automobilisten wisten niet wat hun overkwam. Overal mensen.

Meer foto's hieronder. Ik heb er ook diverse filmpjes van. Laat het maar weten als je er een of meerder wilt zien. Dan stuur ik die even.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Klassiek maar ook mooi
Klassiek maar ook mooi
De diabolo met cirkel om de knoop
De diabolo met cirkel om de knoop
De chaos in 42nd Street na afloop
De "chaos" in 42nd Street na afloop
Bijzondere vormen vuurwerk
Bijzondere vormen vuurwerk
Klassiek maar ook mooi
Klassiek maar ook mooi
De chaos in 42nd Street
De "chaos" in 42nd Street
Manhattan
photo by: Fitnessguru729