Liberty State Park en de Central Railroad New Jersey Terminal

Liberty State Park NJ Travel Blog

 › entry 186 of 1090 › view all entries
Liberty State Park NJ

De tijd viegt. Het was alweer de dag van vertrek voor Willem en Lot. Ze vlogen vanaf Newark Liberty Airport in New Jersey, het leek me wel leuk ze daar even af te leveren.  Dat betekende wel een echte rit door midtown Manhattan. Ik had uiteraard wel op diverse plekken in de stad gereden, maar echt door het hart was een noviteit, die gelukkig zonder kleerscheuren of deuken gepaard ging.

Toen ik de reizigers had afgezet op de luchthaven leek het me leuk om eens wat van de overzijde van de Hudson te bekijken. Ter hoogte van Ellis Island ligt hier het Liberty State Park. Vanuit zuid Manhattan zie je het altijd liggen, maar ik was er nog nooit geweest. Tomtom en de Mazda brachten me er in no time. En, to be honest, het was een eye opener!

Je begint vlak achter het vrijheidsbeeld.

CRRNJ
Vanaf Manhattan lijkt dat altijd een eeuwigheid ver weg. Vanuit Liberty State Park kun je het bijna zwemmen. Hetzelfde geldt voor Ellis Island. Als er hier niet een gemeen kijkende politieman gestaan had zou het zelfs echt mogelijk geweest zijn om er heen te lopen, daar er een brug naar Ellis Island ligt.

Tussen al dit moois door ligt dan op de achtergrond Manhattan in al zijn grandeur in het avondlicht te schitteren. Prachtig.

En, dan is er nog iets. Iets wat ik vanaf Manhattan kijkend altijd als een kerk had geïnterpreteerd, de CRRNJ, ofwel de Central Railroad of New Jersey Terminal. Dit is een magnifiek gebouw dat qua historische impact een zelfde erfenis draagt als Ellis Island.

Al vanaf 1860 was er op de bewuste plek trein activiteit, verzorg door de Central Railroad of New Jersey.

CRRNJ
De ligging van de terminal, direct aan de Hudson, leverde direct een enorme transport stroom. In 1889 werd een nieuwe trein-terminal, het gebouw dat er heden ten dage nog steeds staat, opgeleverd. Het 3 verdieping tellende gebouw verlende plaats aan 12 sporen en 6 docks voor veerboten.
Toen in 1892 Ellis Island geopend werd nam de passagiers-stroom nog eens dramtisch toe. Tweederde van de geaccepteerde Nieuwe Amerikanen reisden via de CRRNJ door naar hun nieuwe leven.
Rond de eeuwwisseling reisden er dagelijks 30.000 á 50.000 personen per dag via de CCRNJ, ter vergelijking dat is ongeeer een kwart á een derde van hetgeen Utrecht CS nu dagelijks verwerkt. Reden om in 1914 het aantal sporen naar 20 uit te breiden, waarmee het grootste station van de VS ooit werd (en was).
Scheepvaart op de Hudson

Helaas keerde het tij in 1929. De highways kwamen op, de belangstelling voor de trein nam af. In april 1967 werd het station voorgoed gesloten tegelijk met het faillissement van de CCRNJ.

Het maestueuse gebouw viel ten prooi aan het verval todat het in 1975 door de Staat New Jersey en het National Register of Historic Places gered werd. Thans is het in beheer van de National Park Service. Het terminal gebouw is geheel gerestaureerd en dient als vertrekpuntvoor de boten naar Liberty en Ellis Island. De sporen zijn niet gerestaureerd, en dat geeft heel spookachtige taferelen. Tussen de perrons en de rails groeien nu bomen en struiken. Een mooi eerbetoon aan het rijke verleden van deze plek.

Geheel onder de indruk werd ik op de terugreis weer snel in de realiteit terug gesmeten door een gigantische file bij de George Washington Bridge. Na het eerdere drama bij de Holland Tunnel had ik geen zin in files en ben ik maar via de Tappan Zee Bridge terug gereden, een omrit van een kleine 60 kilometer.... Ach afstanden zijn hier toch allemaal groot!!!!

Veel meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Liberty State Park NJ
Liberty State Park NJ
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
Scheepvaart op de Hudson
Scheepvaart op de Hudson
Manhattan Skyline
Manhattan Skyline
Ellis Island
Ellis Island
Manhattan Financial District
Manhattan Financial District
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
De ferry slips voor CRRNJ
De ferry slips voor CRRNJ
CRRNJ
CRRNJ
Scheepvaart op de Hudson
Scheepvaart op de Hudson
Liberty State Park
Liberty State Park
Zoek Miss Liberty!
Zoek Miss Liberty!
View op Manhattan bij avond vanf d…
View op Manhattan bij avond vanf …
Liberty State Park NJ
photo by: cimtech