Langlaufen in de Adirondacks - Een merkwaardig weg-toeval

Garnet Hill - NY Travel Blog

 › entry 428 of 1090 › view all entries
Een van de geweldige waarschuwings-borden

Zoals in mij log entry van gisteren uitgelegd, ben ik in de Adirondacks, iets ten zuiden van het voormalige Olympische dorpje Lake Placid. Mijn doel: Langlaufen! Eerdere pogingen in Manhattan (zie hier) en in de Catskill Mountains (zie hier) vielen ietwat tegen door de slechte tracks/loipes. Maar vandaag moest dat anders zijn! De Adirondacks hebben door de voormalige Olympische spelen een goede naam qua wintersport. Ik had op internet een heus X-country Skiing Center gevonden, Garnet Hill. Garnet Hill is helemaal gespecialiseerd in de Langlauf en "snow-shoeing" sporten. Op een (privé) terrein hebben ze een dikke 50 kilometer aan loipes liggen, die continue "groomed" worden.

Thirteenth Lake, het eindpunt van het Beach Trail
Dat houdt in dat men er of net zoals in Noorwegen sporen trekt, of de sneeuw egaal uitspreidt. Dit alles op min of meer gebaande paden zodat je niet ineens een boom of bergbeekje midden op de loipe aantreft. Verder had men alle loipes duidelijk gemarkeerd en op splitsingen hing consequent een kaart van de loipes én was er zelfs een hut met een houtkachel waar je je kon opwarmen. Allemaal erg aangenaam en handig. Waar men dan, vond ik, net iets te ver in ging waren de toch wel weer wat Amerikaanse waarschuwingsbordjes á la "Sharp Curve", "Steep Hill", "Thin Snow Cover", etc. Voor dit alles betaal je wel een trail fee van USD17, maar dat is het geld zeker waard.

Net als in een ski-centrum kan de langlaufer kiezen uit Groene, Blauwe en Zwarte loipes. De aller-moeilijkste (zwarte) loipe had men heel inspirerend de "Skull Breaker" genoemd.

Halverwege één van de langste trails stond het 'Sugar House', waar je je bij een houtkachel kon opwarmen
Het waarschuwingsbordje dat hier stond meldde "For Experts Only. Beginners: GO BACK!!". Ik heb me er kostelijk vermaakt en met een afgelegde 25 kilometer bijna de helft van de loipes belauft. Dit alles in een erg mooie Noorse "Skoogs Løype" achtige omgeving. Harda, Arnoud en Wynanda weten dat ik dat erg mooi vind.

Bij het schrijven van deze log ontdekte ik een merkwaardig toeval: De prachtige scenic weg, Route 28, die mij van de snelweg naar Garnet Hill bracht blijkt een C-vormige weg te zijn. Hij Start bij de afrit waar ik de snelweg verliet en kronkelt via het westen naar het zuiden om daar weer oostwaarts te gaan naar Kingston, de plaats waar ik normaal de snelweg verlaat als ik naar de Catskills ga. Ik heb de zuidtak van de 28 dus vele malen bereden, onder andere op weg naar mijn vorige langlauf adventure.... Het is hier dus niet alle wegen leiden naar langlauf, maar dezelfde weg leidt naar alle langlauf!

Meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Een van de geweldige waarschuwings…
Een van de geweldige waarschuwing…
Thirteenth Lake, het eindpunt van …
Thirteenth Lake, het eindpunt van…
Halverwege één van de langste tr…
Halverwege één van de langste t…
Mijn langlauf-activiteit
Mijn langlauf-activiteit
De Mazda voor het Ski Center
De Mazda voor het Ski Center
Op Thirteenth Lake
Op Thirteenth Lake
Thirteenth Lake, het eindpunt van …
Thirteenth Lake, het eindpunt van…
Langs het Moeras-trail
Langs het Moeras-trail
Garnet Hill - NY
photo by: mdalamers