Joseph Patelson Music House

Manhattan Travel Blog

 › entry 265 of 1090 › view all entries
Het oude pand van Patelson

Soms hoor je van het bestaan van iets als het te laat is. In mijn geval ook bijna zo met het "instituut" Joseph Patelson Music House.

Door een fout van de kranten-bezorger had ik een keer niet de Financial Times, maar de New York Times op mijn mat ontvangen. In deze krant werd op de cultuurpagina beschreven dat beroemde New Yorkse muziekwinkel van Joseph Pateslon weldra gaat sluiten. Of dat door de recessie komt? Mogelijk. De winkeleigenaren geven vooral de schuld aan de opkomst van de digitale muziek-verstrekking.

Patelson bestaat al sinds 1939 (onder die naam, het dateert zelfs van 1920) en verkoopt bladmuziek in alle soorten en maten. De huidige locatie is (sinds 1947) gevestigd in de 56e street, pal naast de artiesten-ingang van Carnegie Hall. Het unieke pandwas vroeger een koetshuis, de tweede verdieping was vroeger een hooizolder.

De oogst
Patelson heeft in het verleden diverse offertes van projectontwikkelaars afgeslagen, zodat het pand nu een van de weinige originele oude gebouwen tussen de highrises is. Het gebouw staat rechtsreeks op de rotsen en heeft dus geen kelder.

Mede door de ligging, zo pal naast de beroemde concertzaal, mocht de winkel vele beroemdheden tot zijn clientèle rekenen, zoals onder andere: Artur Rubinstein, Isaac Stern, Aaron Copland, Samuel Barber, James Levine, Kurt Masur, Placido Domingo, Mitsuko Uchida, en ook Frank Sinatra, Judy Collins, Michael Jackson en Paul McCartney.

De een zijn dood, de ander zijn brood. Patelson blijft open tot alles verkocht is, tegen 35% korting. Ik ben er dus vandaag maar eens even wezen graaien. En dan is het een voordeel om een wat zeldzamer instrument te spelen. De indrukwekkende fagot-sectie bevatte nog behoorlijk veel muziekboeken. Hoe langer ik grabbelde hoe hebberiger ik werd. Na een 40-tal minuten graaien was ik 81 dollar lichter en zes boeken rijker.

Nu maar oefenen....

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Het oude pand van Patelson
Het oude pand van Patelson
De oogst
De oogst
Manhattan
photo by: Fitnessguru729