Jersey City - De stad aan de overkant

Jersey City Travel Blog

 › entry 252 of 1090 › view all entries
Jersey City - Contrasterend, de oude vuurtoren tegen de moderne luxe appartementen

Het ligt nog geen 1,5 kilometer van Manhattan. Je kunt het zien als je op de west-oever van zuid Manhattan staat. Jersey City. Zo dichtbij en toch zo ver weg, want de Hudson ligt er onverbiddelijk tussenin en er zijn geen bruggen.

Het is ook hier weer niet vermijden. De Nederlandse invloed. Want, toen Hendry Hudson op zijn beroemde ontdekkingsreis in opdracht van Nederland met zijn schip De halve maen in de Hudsonmond aan kwam legde hij aan voor de kust waar nu Jersey City ligt. De Nederlanders stichtten er ook een kolonie, Pavonia genaamd. Jawel, zo heet nu het Path-train station (zie vorige artikel).

In de meer nabije geschiedenis was Jersey City een groot rangeerterrein.

Panorama op Manhattan
Vele trein-lijnen eindigden er zodat er makkelijk transport op de Hudson plaats kon vinden en uiteraard was het ook handig voor de doorvoer van goederen naar het bruisende Manhattan. Tot eind 18e eeuw liep er zelfs een 104 mijl lang kanaal dwars door de bergen van Jersey naar hier.  Tussen de sporen was er veel industrie. De Colgate fabrieken (van de bekende tandpasta) stonden er onder andere.

In de beruchte jaren zeventig verviel alles in rap tempo, liep het inwoner-aantal gezwind terug . Het enige wat welig tierde was de criminaliteit. In 1980 veranderde e.e.a. langzaam en werden de roestende rail-terminals en rottende havenhoofden verwijderd en vervangen door luxe appartementen. De omgeving veranderde van een vervallen industrie-terrein in een hippe woonwijk met een groot winkelcentrum.

Het 9/11 monument op Exchange Place

En zo trof ik het ook aan toen ik de het Path-train station verliet. Veel spiegelende torenflats, maar bestrate straten, plantsoenen, en bijna geen verkeer. Zeer vreemd als je het drukke Manhattan gewend bent! Het lijkt wel een vakantie-oord. Het enige wat je hoort is het zachte klotsen van de golven van de Hudson tegen de wal.

De view over de Hudson op Manhattan is erg fraai. Apart is ook het zicht op de Holland Tunnel die hier net onder water zakt. Je merkt niets van de vele honderden auto's die zich er doorheen een weg banen.

Iets verder naar het zuiden ligt Exchange Place. Thans een van de grootste banking centers van de VS. Exchange Place ligt precies tegenover Ground Zero. Ten tijde van de 9/11 ellende kon men hier het drama bijzonder goed zien gebeuren.

De beroemde Colgate klok
  Het is dan ook niet vreemd dat hier een monument staat. Het bestaat naast een eerbiedwaardige steen ook uit enkele verwrongen balken van de twin towers. Toen ik een foto maakte van de gedenksteen en daarbij even ging zitten op een van de balken realiseerde ik mij dat ik niet gedacht had me ooit nog weer eens "op" het WTC te bevinden......

De laatste highligt in Jersey City was een bezoekje aan dat ding dat je altijd zo duidelijk kunt zien vanaf Manhattan, de Colgate klok. Deze enorme klok met een diameter van 15 meter werd in 1924 gebouwd en maakte deel uit van het Colgate-Palmolive fabrieken complex. Na de sloop van de fabrieken bleef het gevaarte als enige over. Het is nu een landmark en staat nog steeds bij de tijd te wezen aan de voet van het thans hoogste gebouw van New Jersey, de 238 meter hoge Goldman Sachs Tower, dat er pal naast verrees....

Meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Jersey City - Contrasterend, de ou…
Jersey City - Contrasterend, de o…
Panorama op Manhattan
Panorama op Manhattan
Het 9/11 monument op Exchange Place
Het 9/11 monument op Exchange Place
De beroemde Colgate klok
De beroemde Colgate klok
De Holland Tunnel zinkt langzaamaa…
De Holland Tunnel zinkt langzaama…
De bovenkant van de Holland Tunnel
De bovenkant van de Holland Tunnel
Aan de overkant het strakke World …
Aan de overkant het strakke World…
Panorama op zuid Manhattan
Panorama op zuid Manhattan
Het 9/11 monument op Exchange Plac…
Het 9/11 monument op Exchange Pla…
Het 9/11 monument op Exchange Plac…
Het 9/11 monument op Exchange Pla…
Havenrestanten aan deze zijde, teg…
Havenrestanten aan deze zijde, te…
De beroemde Colgate klok tegen de …
De beroemde Colgate klok tegen de…
De Goldman Sachs Tower, met 238 me…
De Goldman Sachs Tower, met 238 m…
Jersey City
photo by: cotton_foam