Homeleave - Even naar Duitsland: Zollverein

Essen Travel Blog

 › entry 490 of 1090 › view all entries

Een industrie-terrein! Dat klinkt nu niet als dé bestemming van een leuk dagje uit! Toch is het zo, ik ben vandaag een dagje naar Duitsland geweest en heb daar het hart van de kolenverwerkende industrie "Zollverein" bezocht!

Zollverein is een enorm industrie-complex in het Duitse Essen. De site werd in 1957 opgebouwd op de plek waar men al vele decennia lang kolen won. De naam van de kolenlaag werd genoemd naar de Duitse Douane-unie, Zollverein. Op de plek werden de kolen niet alleen gewonnen uit diverse mijnschachten maar ook verwerkt in de enorme Kokerei complexen. Vele leidingen, ketels, transportbanden, liften, spoorrails en al wat dies meer zij (ont)sierden jarenlang de omgeving van Essen.

In 1986 viel het doek voor de mijn.

Een machine die werkloos geworden is
De Kokerij bleef echter nog werken tot 1993. Daarna werd het stil op het enorme complex. De installaties zouden verkocht en verscheept worden naar China. De mijn was direct na sluiting gered door de deelstaat Nord-Rhein Westfalen, en werd hersteld en geconserveerd als industrieel erfgoed. Toen de deal met China afketste werd ook de kokerij opgekocht, geconserveerd en omgebouwd tot een museum, expositie-centum en een eerbetoon aan de industrie die hier vele jaren stond. Andere delen zijn ingericht als kunst-ijsbaan en zwembad. In 2001 is het hele complex zelfs toegevoegd aan de Wereld Erfgoed Lijst van UNESCO.

En dat is op een buitengewoon smaakvolle manier gebeurd. Het ene complex is er beter aan toe dan het andere. De expositie- en museumhal zijn verreweg in de beste staat, elders op het enorme complex staan gebouwen half in te storten of weg te roesten, maar wel met charme.

Transportgangen
Alles is groot en indrukwekkend. Eén van de complexen is ruim een halve kilometer in lengte!

Ik ben hier een middagje samen met Pa en Ma heen geweest en ik, als ghost town liefhebber, vond dit fantastisch. Doordat het zowaar goed weer was zijn we vooral buiten op het terrein geweet. Ik moet nog eens terug voor het museum zelve. Ik kan nog veel opschrijven maar de bijgevoegde foto's zeggen, denk ik, veel meer. Kijk maar eens!

Meer foto's hieronder! Deze fake-tekst heb ik toegevoegd om net iets meer regels te genereren zodat deze rare website toestaat dat de bijgesloten foto ook vertoond wordt. Deze fake-tekst heb ik toegevoegd om net iets meer regels te genereren zodat deze rare website toestaat dat

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Een machine die werkloos geworden …
Een machine die werkloos geworden…
Transportgangen
Transportgangen
De hal van het museum en exposities
De hal van het museum en exposities
De hal van het museum en expositie…
De hal van het museum en expositi…
De oude mijn-schacht
De oude mijn-schacht
Een van de wielen van de schacht-l…
Een van de wielen van de schacht-…
Een spoorlijn die niet meer berede…
Een spoorlijn die niet meer bered…
Oude spoorbrug
Oude spoorbrug
Sommige gebouwen zijn nog aan verv…
Sommige gebouwen zijn nog aan ver…
Transportgangen
Transportgangen
Een panorama van een van de langer…
Een panorama van een van de lange…
Transportgangen
Transportgangen
Transportgangen
Transportgangen
Het ruim 600 meter lange gebouw
Het ruim 600 meter lange gebouw
Een knunstwerk tussen de ruïnes
Een knunstwerk tussen de ruïnes
Een nog wat minder opgeknapt gedee…
Een nog wat minder opgeknapt gede…
Essen
photo by: Vlindeke