Hijskraan-ongeluk, vlak voor de deur I

New York Travel Blog

 › entry 117 of 1090 › view all entries
De ravage vanuit de lucht net na de val(foto van internet)

Vrijdag de 30e Mei zal voor mij een rare herinnering met zich meedragen. Zoals elke dag stond ik slaapdronken op, en deed de luxaflex van mijn kamerraam open. En zoals elke dag de laatste maanden ergerde ik me te pletter aan de bouw-constructie waar ik op uitkijk. Ik wilde hier nog een weblog item van maken, dat komt ook zeker.

Om kort te gaan, men bouwt op de 91e straat aan een highrise en die blokkeert mijn prachtige noord-view een beetje. Enige weken terug werd er ook nog eens een grote grijze hijskraan geïnstalleerd wiens motorblok mijn mooie uitzicht op 1st Avenue blokkeert. Elke dag wenste ik het ding weg....

Na de gebruikelijke ochtenrituelen verliet ik iets na 8:00 uur het huis en terwijl ik naar 2nd avenue loop hoor ik een don-de-rend knetterend en vallend lawaai.  Ik herinenr me nog dat ik dacht,  "goh zou het instorten van het WTC" zo geklonken hebben.

Vanaf het dak, zicht op het dak van het buurgebouw waar de kraan op viel
Ik dacht er verder niet bij na, NYC is immers een lawaaiïge stad, en de aandacht ging naar het mooie weer en de hitte.

Op het werk merkte een collega op dat er een hijskraan ingestort was op 91e straat. Er ging geen lampje branden. Pas toen velen er over praatten ging ik eens kijken op de websites en zag tot mijn grote schrik dat het "mijn geliefde" kraan betrof.

Ineens was het overal, ook op de televisies die her en der in het APG kantoor hangen. Een vreselijke gezicht. Het hoge horizontale deel van de kraan was op e.o.a. van de staander gevallen, met machinist en al. Daarbij was de arm tegen de flat naast mijn appartment gevallen en had het de bovenste penthouse aan gort geslagen, alsmede de airco op het dak en alle balkons aan de zijkant. Naast de machinist was er nog een andere werker om het leven gekomen.

Resten kraan worden weggetakeld

Collega Arjan vd Meijde had het bericht ook via de telegraaf in Nederland gespot en informeerde of ik daar wellicht vlakbij woonde.

Thuisgekomen trof ik de 1st avenue helemaal afgezet vanaf de 86e straat. Ik kon nog net de hal van Post Toscana in komen, maar alle winkels en restaurants in mijn blok  waren dicht op last van de politie. Op straat was een waar leger aan politie, brandweer, en zelfs een trauma team van het Leger de Heils aanwezig. Daaromheen stonden vele toeschouwers en diverse camera teams en TV wagens met satellieten. In de lucht hingen minstens 3 helicopters.

Vanuit mijn Woonkamer had ik prima zicht op de kruising waar alles neergedaald was. De zijkant van het apartement kon ik niet zien.
Vanaf mijn dak was de view nog beter, ik kon duidelijk de plek zien waar de kraan op het gebouw gevallen was de muren lagen flink in puin.

Des avonds gaat het werk gewoon door

Hier realiseerde ik me dat als Post Toscana 1 block noordelijker gestaan had,  of de kraan 1 block zuidelijker, dat die kraan mijn woon- en slaapkamer binnengekomen zou zijn.....

Het werk gaat onverminderd door. Het is nu donker. Op de kruising staan sterke lampen opgesteld. Er zijn inmiddels twee mobiele kranen opgesteld die de schroot wegtakelen, af en toe zie ik grote kluwes verwrongen staal langskomen.

Het is een heel hot topic. Alle TV zenders hebben om de zoveel tijd beelden van de ramp. Het is de tweede in 3 maanden. Dus de politici hebben ook veel uit te leggen. Het is wel raar als je je eigen flat, en de winkels waar je zo vaak komt als maar op TV ziet....

Zoals ik boven vermeldde, ik wenste de kraan bijna elke dag weg, maar op deze manier had ik dat nooit bedoeld......

Meer info:
Lokale website met veel foto's
Nederlandse info op nu.nl
Nederlandse info op Telegraaf.nl

Hieronder nog meer foto's.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De ravage vanuit de lucht net na d…
De ravage vanuit de lucht net na …
Vanaf het dak, zicht op het dak va…
Vanaf het dak, zicht op het dak v…
Resten kraan worden weggetakeld
Resten kraan worden weggetakeld
Des avonds gaat het werk gewoon do…
Des avonds gaat het werk gewoon d…
Vanaf het dak, zicht op het dak va…
Vanaf het dak, zicht op het dak v…
Vanuit mijn woonkamer
Vanuit mijn woonkamer
De buurflat met daarnaast de ontho…
De buurflat met daarnaast de onth…
Vanuit mijn woonkamer
Vanuit mijn woonkamer
Vanuit mijn woonkamer
Vanuit mijn woonkamer
Vanuit mijn woonkamer
Vanuit mijn woonkamer
Vanuit mijn woonkamer
Vanuit mijn woonkamer
Beneden onder mijn woonkamer
Beneden onder mijn woonkamer
Beneden onder mijn woonkamer
Beneden onder mijn woonkamer
Post Toscana met afzetting en gesl…
Post Toscana met afzetting en ges…
Een restant van de kraan in 91st s…
Een restant van de kraan in 91st …
New York
photo by: herman_munster