High Tor Vineyards, High Tor State Park en Haverstraw

High Tor Vineyards NY Travel Blog

 › entry 303 of 1090 › view all entries
Een stukje van de voormalige High Tor wijngaard

Na een wat kleinere ochtendwandeling met Sally toch nog even in de Mazda gestapt en naar de West Bank van de Hudson gereden.

Bij het dorpje Haverstraw bevindt zich High Tor State Park, een steile klif aan de rand van de Hudson. De klif is met zijn 244 meter eigenlijk niet eens zo hoog. Toch is het een unieke locatie om heen te klimmen want de top geeft een 360° view, onder andere op New York City. Daarnaast kom je onderweg langs een oude (ghost) wijngaard.

De plek van de High Tor Vineyards werd al eind 1770 bewoond door John Youmans die er een cederhouten huis bouwde. Dit huis heeft er ruim 200 jaar gestaan tot het in 1990 door brand verwoest werd. Later nam Elmer van Orden dit huis over. Van Orden probeerde tevergeefs rechten te verkrijgen om op de top van High Tor een mijn te openen, dit werd tegengewerkt door buurtbewoners en andere instanties die de berg wilden behouden.

De wijgaard in 1953, (foto: infopaneel op de site zelve)
Het hele verhaal werd zelfs de basis voor de Broadway Musical "High Tor".

In 1950 werd de New Yorkse schrijver Everett Crosby eigenaar van het huis. Hij stichtte er met veel inzet de High Tor Wijngaard en bouwde het Van Orden huis ook uit tot een mooi buitenhuis. In 1971 verkocht hij de wijngaard en deze ging vele malen over in andere handen om uiteindelijk in 1980 gesloten te worden. Het enige wat nu nog over is zijn grote stukken heuvelend grasland, enkele begroeide fundamenten van het Van Orden House en... hier en daar een verwilderde druivenplant. Een aparte geschiedenis.

Bovenop het High Tor massief heb je inderdaad een stunning view op een zeer breed stuk van de Hudson, op een bijna Scandinavisch aandoend Haverstraw, dat echt pal onder de kliffen ligt. En helemaal in de verte steken de skyscrapers van New York City en Newark als zaagtanden af tegen de horizon. Best leuk allemaal, en dat op slechts (hemelsbreed) 50 km vanaf New York.

Meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Een stukje van de voormalige High …
Een stukje van de voormalige High…
De wijgaard in 1953, (foto: infopa…
De wijgaard in 1953, (foto: infop…
De laatste resten van het Van Orde…
De laatste resten van het Van Ord…
Een laatste verwilderde druif kron…
Een laatste verwilderde druif kro…
Bijna op de top van het High Tor m…
Bijna op de top van het High Tor …
De skyline van New York en Newark
De skyline van New York en Newark
Haverstraw en de Hudson
Haverstraw en de Hudson
High Tor Vineyards NY
photo by: mdalamers