Het Dyckman House, een stukje Nederlandse historie op Manhattan - Bezoek Pa & Ma (II)

Manhattan Travel Blog

 › entry 355 of 1090 › view all entries
Dyckman Huis anno 2009

Ik maakte ooit al eens melding van een bezoek aan het Lefferts Homestead een oude Nederlandse boerderij in Brooklyn. Er is echter (zo beweert men) een nog oudere Nederlandse boerderij in New York. En wil op Manhattan, het Dyckman House. Echter volgens de informatie die ik heb is het Dyckman House in hetzelfde jaar (1783) gebouwd als het Lefferts Homestead. Toch is het Dyckman House in veel opzichten unieker. In tegenstelling tot de Lefferts Homestead, dat verplaatst is naar Prospect Park, is het Dyckman House altijd op de zelfde plek blijven staan, op de hoek van Broadway (wat destijds nog Kingsbridge Road heette) en de 204e straat, in de kop van Manhattan. De omgeving aldaar heet ook nog steeds Dyckman, er is zelfs een metrostation dat zo heet.

Het huis werd dus in 1783 (men weet het niet exact) gebouwd, en wel door William Dyckman, de kleinzoon van de Nederlander Jan Dyckman die in 1660 (uit het Duitse Bentheim) in New Amsterdam aangekomen was.

De woonkamer in de boerderij
 Jan had  in 1666 de noordelijke gronden toegewezen gekregen nadat de Indianen de vorige bewoners had verdreven en/of vermoord.

De boerderij is nog enige generaties in bezit van de Dyckmans geweest maar werd op het laatst verhuurd en verkocht. De toenmalige eigenaren wilden het huis afstaan aan de stad maar eisten (in verband met de dure grondprijs) dat het, net als het Lefferts Huis, verplaatst zou worden. Dat wilde de gemeente niet waarop de nakomelingen van de Dyckmans het huis snel kochten en het zonder de verplaats-eis , maar met museum/park-eis aan de stad gaven. De oorspronkelijke 40 hectare farmland is onderhand helemaal volgebouwd met de lelijkste flats, maar het huis staat er nog steeds en is in een topconditie.

Nu Pa en Ma weer even in de stad waren leek het me leuk het huis met hen te bezoeken. Zo gezegd zo gedaan. De metro-rit naar Noord-Manhattan nam weer eens veel meer tijd in beslag dan gedacht. En aangekomen bij het 207th Street station vroegen we om wille van de tijd maar even aan de stationswacht waar het Dyckman Huis was.

Dyckman House door de jaren heen (historische foto's van http://myinwood.net/dyckman-house-slideshow)
Nou daar had hij nog nooit van gehoord.... Gelukkig was een schoonmaker wel op de hoogte en wees ons duidelijk de weg. Toen hadden we nog 10 minuten de tijd voor het bezoek.

Gelukkig troffen we een hele enthousiaste beheerster in het huis, die ons toch nog ruim de tijd gaf om in het oude pand rond te kijken.  De foto's hiernaast en hieronder spreken voor zich! Dit is echt een aanrader!

Meer info op deze websites: wikipediaDyckman Farmhouse Museum, National Parks Service, fotoarchief van de NYC Public Library, de website van de Fordham University, de website van de wijk Inwood.

Meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Dyckman Huis anno 2009
Dyckman Huis anno 2009
De woonkamer in de boerderij
De woonkamer in de boerderij
Dyckman House door de jaren heen (…
Dyckman House door de jaren heen …
De woonkamer in de boerderij
De woonkamer in de boerderij
De woonkamer in de boerderij
De woonkamer in de boerderij
De hal in de boerderij
De hal in de boerderij
Manhattan
photo by: Fitnessguru729