Hallelujah, twee Messiah's in één week en een trauma overwonnen...

New York Travel Blog

 › entry 397 of 1090 › view all entries
Het Borough of Manhattan Community College, waar onze concertzaal huist

Vandaag had ik alweer mijn tweede concert met mijn nieuwe Downtown Symphony Orchestra. Een Sing Along met The Messiah van Händel. Samen met het Downtown Choir, het eveneens aan het BMCC gelieerde koor, speelden we highlights uit de Messiah van Händel.

Dat klinkt als handig in de lijn met de Messiah die ik  eerder die week in Chinatown repeteerde (zie hier). Toch  had het geheel iets complex. De Messiah is door Händel voor een hele basic bezetting van strijkers, 2 hobo's, 2 fagotten, 2 trompetten, pauken en continuo geschreven. Het werk werd echter in 1789 door niemand minder dan Wolfgang Amadeus Mozart opnieuw georkestreerd waarbij het werk gezet werd in een volledig symfonie orkest. Echter, daar bleef het niet bij, velen volgden hem, waaronder Ebenezer Prout die in 1902 eveneens een (ook erg mooie) orkestratie maakte.

De concertzaal. In deze zaal wordt trouwens ook het beroemde "Tribeca Filmfestival gehouden"!
Afgelopen donderdag speelde ik in Chinatown de Prout versie en vandaag de Mozart versie. Je speelt dus hetzelfde maar toch verschillend en dat is tricky.

Daarbij komt, over tricky gesproken, dat er voor mij een soort van "psychisch trauma" op het bekendste deel van de Messiah (het "Hallelujah") rust. Negen jaar geleden op tournee in Canada met het Arnhems Interscholair Orkest speelden we ook het Hallelujah en tevens wat subtiele werkjes van Mozart. Doordat ik druk aan het regelen was had ik niet meegekregen dat het programma gewijzigd was en had men voorafgaand aan het "geweld" van Hallelujah snel even zo'n subtiel werkje ingevoegd. Het gevolg: toen de strijkers uiterst pianissimo met Mozart begonnen zetten ik en mijn fagot-collega in alle hevigheid het Hallelujah fortissimo in. Dit tot groot leedvermaak van menig AIO-er. Gelukkig werd me dit vandaag bespaard.

Over Hallejuhah gesproken. Onze dirigent maakte ons attent op deze geweldig grappige uitvoering van het Hallelujah door de "Silent Monks". Zie daarvoor deze links: een korte versie met minder goed beeld of een lange versie met beter beeld.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Het Borough of Manhattan Community…
Het Borough of Manhattan Communit…
De concertzaal. In deze zaal wordt…
De concertzaal. In deze zaal word…
New York
photo by: herman_munster