Guggenheim Museum

Manhattan Travel Blog

 › entry 180 of 1090 › view all entries

Wie aan New York denkt, denkt aan de Empire State Building, Ground Zero, The Brooklyn Bridge, Central Park, en het Guggenheim Museum.

Hoewel het enige blocks verderop is heb ik de eer dat dit landmark en cultuur temple bij mij in de straat staat. Het geheel is voortgekomen van een uit de hand gelopen hobby van de rijke Amerikanse Indsutrieel Salomon R. Guggenheim. Deze kunst fan begint in 1929 op 66 jarige leeftijd met het verzamelen van moderne kunstwerken.

De kunst liefhebber begon al gauw zijn collectie ten toon te stellen. Eerst nog als een particuliere tentoonstelling, maar al gauw in breder verband. In 1937 wordt de Solomon R. Guggenheim Foundation opgericht.  Samen met zijn, ook al zo kunst liefhebbende nichtje Peggy, laat Guggenheim de collectie ste aan een breder publiek zien.

Er wodt een dependance in Londen opgericht.  De collectie in New York reist van de ene street naar de andere street. Steeds groter, en mooier.

In 1943 koopt men een lapje grond bij 5th avenue tussen 88th en 89th street alwaar men pas in 1956 met de bouw van het huidige door Frank Lloyd Wright ontworpen bekende museum begint.

Tot vandaag de dag staat het karakteristieke museum hier en is het een ware trekpleister. Ik moet, dit vast tot grote des-waardering van collega René van Dam, nog steeds eens een bezoekje aan de collectie brengen. Echter... NIET OP DONDERDAG hoor ik zo net van mijn gasten Willem en Lot die er hedenmiddg tevergeefs aanklopten.

Maar ik vind de buitenkant ook al erg mooi!

Meer foto's hieronder.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Manhattan
photo by: Fitnessguru729