Groundhog Day - Staten Island Chuck

Staten Island Travel Blog

 › entry 237 of 1090 › view all entries
Burgemeester Michael Bloomberg en Staten Island Chuck (foto internet)

Ik zit nu toch al een ruim jaar in New York. Maar elke keer zijn er weer nieuwe dingen. Deze week werd ik verbaasd door het ritueel van Groundhog Day. Een groundhog is een bosmarmot ook wel grond-eekhoorn genoemd. Het beest heeft ongeveer de grootte van een kat.

Op Groundhog Day spelen een aantal beroemde Groundhogs een hoofdrol in het voorspellen van het weer. Het gaat ongeveer zo: De Groundhog woRdt geacht uit zijn huisje te komen en dan wel of niet zijn schaduw te zien. Het is mij nog steeds onduidelijk hoe ze bepalen of de bosmarmot zijn schaduw nu wel of niet ziet. Het leuke is dat ik nog geen enkele Amerikaan heb kunnen vinden die me dat kan uitleggen. Anyway, als het knaagdier zijn schaduw ziet betekent dat dat er nog 6 weken winter te verwachten is. Is dat niet zo, dan zal de lente weldra aanbreken.

Punxsutawney Phil (foto internet)

Deze traditie wordt uiteraard op diverse plaatsen uitgevoerd. De meest officiële Groundhog is "Punxsutawney Phill" uit het gelijknamige dorpje Punxsutawney in Pennsylvania. Dit dorpje is bij menigeen ook bekend om de film Groundhog Day. Canada heeft "Wiarton Willie". En zo zijn er ook nog: Balzac Billy, West Indies Wilbur, Spanish Joe, Sir Walter Wally, Shubenacadie Sam, Queen Charlotte, Pat Lane, Octorara Orphie, Malverne Melissa, Malverne Mel, Jimmy the Groundhog, Holtsville Hal, General Beauregard Lee, French Creek Freddie, Fountains Hills Weasel, Dunkirk Dave, Buckeye Chuck en.... Staten Island Chuck!

Staten Island Chuck, of zijn officiële naam "Charles G. Hogg", is de officiële Groundhog van New York City. Elk jaar gaat de burgemeester van New York naar Chuck om hem zo gek te krijgen een voorspelling te doen. Men zegt dat Chuck het van alle Hogs het het vaakst goed heeft (>80%).

Welnu, dit jaar was een vreemde Groundhog Day voor Chuck. Ten eerste wilde de meteorologische knager met geen mogelijkheid zijn huisje uitkomen, en toen dat dan eindelijk zover was, beet hij de arme burgemeester Bloomberg stevig in zijn vingers. Hij heeft de schaduw niet gezien (in tegenstelling tot Punxsutawney Phill), dus de lente zal weldra losbarsten. Maar sinds Groundhog Day is het alleen maar kouder geworden, vandaag (5 feb)  -8 °C overdag.... met gevoelstemp -15 °C......

bavius says:
Hoi Michiel,

Ik denk dat de groundhog zijn schaduw ziet als de zon schijnt (en anders waarschijnlijk niet).
Posted on: Feb 06, 2009
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Burgemeester Michael Bloomberg en …
Burgemeester Michael Bloomberg en…
Punxsutawney Phil (foto internet)
Punxsutawney Phil (foto internet)
Staten Island
photo by: chimiloca