Governors Island - Terug in de tijd

Governors Island Travel Blog

 › entry 128 of 1090 › view all entries
De historische Ferry terminal op Manhattan

Henk Man is nog steeds op bezoek. Deze dag had ik speciaal vrij genomen om nog iets gezamenlijk met hem te kunnen doen.
Mijn voorkeur ging er naar uit om dan ook iets te doen wat ik zelf nog niet gedaan had. En daarvoor leek een bezoek aan Governors Island een ideale oplossing.

Governors Island is een uniek eiland pal voor de zuidkust van Manhattan. Met de gratis veerboot ben je er in 5 minuten. Het eiland is een historical site en wordt beheerd door de National Parks Service, dus dan zit het wel goed! Het eiland is alleen open van Vrijdag tot en met Zondag en dan ook nog eens van begin Juni tot en met mid Oktober. Ik had het vele malen zien liggen vanaf de veerboot en toen zag het er, om eerlijk te zijn, niet zo bijzonder uit.

De geweldige leenfiets, MET Jessica Fletcher mandje!

Maar wat is Governors Island dan wel? Welnu, het eiland was al een geliefde plek bij de native indianen die het eiland "Pagganck" noemden. Pagganck  betekent "Noten eiland" en zo werd het daarna ook door de Nederlanders ook genoemd "Noten Eylant". Ene Wouter van Twillen kocht het eiland van de indianen op min of meer dezelfde manier als zijn landgenoten Manhattan kochten. Twee bijlen, een handvol spijkers en een kralenkettinkje. Kort daarna confisceerde de Nederlandse regering het eiland en zette er zaagmolens neer die een groot deel van de materialen leverden die Nieuw Amsterdam uitleindelijk opbouwden.
De Engelsen gebruikten het eiland om hun gouverneurs te huisvesten. Toen de Ameriken aan de macht kwamen kreeg het eiland vooral een militaire functie en werd er een "Naarden Vesting-achtig"fort gebouwd.

Koloniaal officers house
In de burgeroorlog was het een gevangenis-eiland. In WOI en WOII was Governors Island een belangrijke aanvoerhaven van geallieerde supplies. In de militaire tijd kende het eiland een korte (1,75 mijl) spoorlijn en zelfs een vliegveld.
In 1966 werd het eiland het domein van de kustwacht. De zuipunt werd volgebouwd met lelijke flats, het eiland was een klein dorp, met winkels, een bowlingbaan en zelfs een Burger King....
In 1986 logeerde Michael Gorbatsjov nog op het eiland voor vredesbesprekingen.
In 1996 verlieten alle bewoners het eiland en in 2001 verklaarde Bill Clinton het eiland een Nationaal Monument. De komende jaren worden de lelijke leegstaande spookflats op de zuipunt afgebroken en gaat het Nederlandse acrhitectenbureau West8 er een park van maken.
Het oude fort, de "New York City view"

Wat kun je nu dan doen?
Welnu, de noordkant heeft nog steeds zijn historische karakter behouden. Je weet niet wat je ziet!
Het begint al in Manhattan, waar de oude historische ferry terminal naast de moderne Staten Island Ferry terminal ligt. Bij aankomst op G-island lijkt het wel of je in de tijd terug gegaan bent. Er staan een paar oude legerbarakken. De wegen zijn smal, er rijden op dienstauto's na geen auto's over de klinkerstraatjes. Dan kom je bij de oude huizen, prachtige in koloniale stijl gebouwde huizen. Verderop weer iets simpelere, maar nog steeds erg riante huizen. Een oude Engels aandoende kerk. En vergane tennisbaan. Leegstaande scholen, een leegstaand ziekenhuis en vele leegstaande maar archtectonisch erg fraaie militaire barakken.
De zuipunt met de lelijke flats is niet toegangkelijk.

Manhattan view
De flats staan half op instorten en zijn soms uitgebrand (ivm oefeningen van de NYFD).

Op vrijdag kun je er gratis fietsen lenen en zo kon ik voor het eerst in een half jaar weer eens fietsen! Natuurlijk, zoals dat nu eenmaal altijd gaat als ik in de US fiets, tref ik dan weer een fiets met een écht Jessica Fletcher Mandje!! Maar het fiesten is geweldig! In een rustige omgeving, geen herrie en je ruikt zowaar de zee!

Tussen de gebouwen staat ook nog veel kunst ge-exposeerd. Niet een primaire reden om het eiland te bezoeken, maar zeker aardig!

Ik kan het iedereen aanraden!

Meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De historische Ferry terminal op M…
De historische Ferry terminal op …
De geweldige leenfiets, MET Jessic…
De geweldige leenfiets, MET Jessi…
Koloniaal officers house
Koloniaal officers house
Het oude fort, de New York City v…
Het oude fort, de "New York City …
Manhattan view
Manhattan view
Aankomst op Governors Island
Aankomst op Governors Island
De koloniale officers houses
De koloniale officers houses
Het interieur van een van de kolon…
Het interieur van een van de kolo…
Koloniaal officers house
Koloniaal officers house
De lokale kunst expositie
De lokale kunst expositie
Het verval begint al / nu pas toe …
Het verval begint al / nu pas toe…
De binneplaats van een van de oude…
De binneplaats van een van de oud…
De oude maar fraaie leger barakken
De oude maar fraaie leger barakken
Het oude fort, de Naarden Vesting…
Het oude fort, de "Naarden Vestin…
Terugvaart
Terugvaart
Terugvaart
Terugvaart
Governors Island
photo by: cimtech