Gastvrijheid á la Carnegie Hall - Concert New York String Orchestra

Manhattan Travel Blog

 › entry 587 of 1090 › view all entries
New York String Orchestra (foto gemaakt met gevaar voor eigen "leven")

Ik ben nu ruim drie jaar in New York. Ik heb diverse theaters en andere culturele locaties bezocht. Maar in het wereldberoemde Carnegie Hall  was ik nog nooit geweest. Tot vandaag dan.

Enige weken terug zag ik een advertentie in de Metro voor een concert van het "New York String Orchestra" de tickets waren vet gesponsord en voor USD19 had ik al een kaartje. En het programma was een leuk programma, dus kocht ik mijzelf een plaatsbewijs.

De beroemde concertzaal werd in 1891 gebouwd en was de thuisbasis van de New York Philharmonic tot het orkest in 1962 naar het Lincoln Center vetrok. Carnegie Hall beleefde de wereldpremière van de beroemde 9e symfonie van Dvorak.

View vanuit de zaal, ik zat op het één na onderste balkon
De zaal bood echter niet alleen aan klassieke events onderdak, jazz- and pop-legendes als Benny Goodman, Judy Garland, Shirley Bassey, Harry Belafonte, Nina Simone, Count Basie, Bill Haley en The Beatles stonden allen op het podium.

Met de komst van het Lincoln Center werd de toekomst van Carnegie Hall uiterst onzeker. Het had weinig gescheeld of de hal was gesloopt om plaats te maken voor een wolkenkrabber. Dankzij onder andere violist Isaac Stern is de zaal behouden en werd deze in 1962 uitgeroepen tot nationaal monument.

Vijftien minuten voor de aanvang van het concert betrad ik het pand. De kaartverkoper had me een prachtige plek geadviseerd, in zo'n Lincoln-achtige loge, met een eigen deur en negen los staande stoelen per loge.

Trappenhuis in Carnegie Hall
De zaal is erg indrukwekkend maar kleiner dan ik dacht.

Mijn tijd dodend nam ik mijn cameraatje (met de flits uitgeschakeld) en nam twee foto's van de hal. Nou dat had ik dus niet moeten doen. Ondanks dat het nergens staat schijn je in de hal niet te mogen fotograferen. Een bijzonder onvriendelijke dame snauwde me toe "Put the camera down!". Ik waande me even in een NYC politie serie waar de schurk het commando "Put the gun down!" toegeschreeuwd krijgt. Ik stopte het ding gedwee weg en de mevrouw verdween om daarna in bijna elke nabije loge op te duiken en daar andere goed bedoelende fotografen ook toe te snauwen.

Ik had ondertussen mijn telefoon gepakt om deze, zoals dat nota bene verzocht werd, uit te zetten. De mevrouw stond alweer achter me, "Number two, put the camera down!" beet ze me toe, (ik zat op stoel nummer twee).

Uit het kleine museum in Carnegie Hall, de voorgestelde wolkenkrabber
Toen ik probeerde te zeggen dat het een telefoon was die ik wilde uitzetten. Ontplofte ze zowat en kreeg ik een hele preek dat elektronica niet toegestaan was. Ze had net daarvoor iemand anders bedreigd dat ze zijn camera in beslag zou laten namen. Dus ik stopte de phone maar werkend en al in mijn jaszak, gelukkig ben ik niet zo populair dat ik gebeld werd.

Het concert: Samuel Barber "Capricorn concert", Johannes Brahms "Dubbelconcert" en Ludwig van Beethoven "Derde Symfonie" was prachtig. Het orkest bleek een soort van "Nationaal Studenten Orkest" met de beste studenten van de noord Amerikaanse conservatoria te zijn. Echt erg goed.

Als protest heb ik in de pauze, ver weg van de boze mevrouw diverse foto's van de hal gemaakt. Ik hoop dat de ervaren gastvrijheid á la Carnegie een uitzondering is, zo niet dan is dit denk ik de laatste keer dat ik in de hal was.

Meer foto's (dé foto's) hieronder.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
New York String Orchestra (foto ge…
New York String Orchestra (foto g…
View vanuit de zaal, ik zat op het…
View vanuit de zaal, ik zat op he…
Trappenhuis in Carnegie Hall
Trappenhuis in Carnegie Hall
Uit het kleine museum in Carnegie …
Uit het kleine museum in Carnegie…
De view vanaf mijn plek
De view vanaf mijn plek
View vanuit de zaal
View vanuit de zaal
De wandelgangen met één van de …
De wandelgangen met één van de …
De stoelen achter mij in mijn loge
De stoelen achter mij in mijn loge
Manhattan
photo by: Fitnessguru729