Election Day

Willcox Travel Blog

 › entry 200 of 1090 › view all entries

Ja, vakantie of niet, het was deze dag ook nog verkiezingsdag. De hele verkiezingen waren wel een beetje uitgegroeid tot een circus. Zowel binnen de VS, waar het denk ik ook mag, als in de rest van de wereld. Al zo lang als ik in de VS ben is er verkiezings-activiteit geweest. Eerst de voorverkiezingen, en daarna de lange climax naar vandaag, election day.

Doordat het overal zoveel aandacht had hoef ik niet uitgebreid te vertellen om wie het deze dag ging, John McCain, de republikeinse senator uit Arizona en Barack Obama, ook een senator, maar nu van Democratische huize en de staat Illinois. Beide heren zijn trouwens van geboorte niet afkomstig van continentaal USA. Obama werd geboren op Hawaï, en McCain nog exotischer in de Kanaal-zone in Panama.

Verder moet je in een suboceanische grot gewoond hebben als je niet weet dat Obama de eerste African American is die het tot deze kiesbare functie geschopt heeft.

De afgelopen dagen had Obama het steeds het beste gedaan in de polls. Dat wilde echter nog niets zeggen, bij een burgermeesters-verkiezing in St Louis had de African American kandidaat ook een enorme voorsprong in de polls, maaar werd zijn tegenstander toch gekozen. Daarbij was de media aandacht vooral voor de republikeinse Vice Presidents kandidaat Sarah Palin, die erg goed is in de media.

Anyway, vandaag was de big day. Wij zaten nog steeds in Arizona, de thuisstaat van John McCain. Als de beste man het van de bordjes in de tuinen bij huizen moest hebben zou hij verliezen. Want je zag eigenlijk alleen maar Obama/Biden borden.

Bij het ontbijt zagen we hoe Sarah Palin (om 7:00 uur in Alaska haar stem uitbracht), waarop ze ongetwijfeld onmiddellijk in het vliegtuig naar Phoenix AZ gestapt is. Gedurende de dag zagen we op veel plaatsen verkiezings-lokalen. Net als in Nederland, in buurtcentra, scholen, etc. Elke keer met grote borden gemarkeerd "Vote here / Vota aquí".

Veel mensen liepen met grote gele buttons met de tekst: "I voted". Of dat uit trotsheid is of om financiele redenen weet ik niet. Er waren o.a. restaurants die korting gaven alsje de gele button toonde. Ik heb nog even overwogen een button met "I pay taxes but may not vote" te maken, maar had geen materiaal en je weet maar nooit hoe aanstootgevend dat wel weer zou zijn....

Des avonds in de hotelkamer volgden we het nieuws even op TV.

Leuk om Election Plaza, het Rockefeller Square in New York te zien. Zodra de uitslag van een staat binnen was werd op de Rockefeller ijsbaan een kaart van die staat in Rood of Blauw neergelegd. Op de hoogste tower van het Rockerfeller Center werd een score qua kiesmannen bijgehouden. Zodra een staat binnen was werd het bord van de kandidaat evenredig met het aantal stemmen omhoog geschoven.

De uitslag is eenieder bekend, Barack Obama en Vice President Joe Biden wonnen met een redelijk voorsprong. Daarmee is geschiedenis geschreven, voor het eerst krigt de VS een African American president. Hoewel dat ook wat al te zeer aangdikt wordt, Obama is immers maar half African American. Maar hoe dan ook, een leuke ontwikkeling die, zoals Obama het zelf zei, aantoont dat in Amerika nog steeds alles mogelijk is.

En nu maar afwachten of de rotzooi van Bush opruimbaar is.....

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Willcox
photo by: Africancrab