E-ZPass, een stap dichterbij mobiliteit

Manhattan Travel Blog

 › entry 565 of 1090 › view all entries
De E-Z transponder op de voorruit

Het nadeel van het wonen en vooral reizen in de omgeving van New York, of beter gezegd, in het noord-oosten van de VS, is dat men er tol-infrastructuur heeft. De tolwegen zijn vaak prima te vermijden, maar tolbruggen zijn dat nu eenmaal niet. Als je vanuit Fort Lee in New Jersey (aan de overkant van de Hudson) naar mijn parking in New York wilt rijden, is dat via de George Washington Bridge een afstand van 8 kilometer met USD 8 aan tol. Wil je het zonder tol doen moet je omrijden via Albany, en is je rit ineens 452 kilometer!!!

Ik heb tot nu toe steeds mijn tol á contant betaald. Dat is een procedure die menigeen kent van de Franse snelwegen, tol laan in, in de rij staan, betalen, hannesen met wisselgeld, en door. Het kan ook anders, E-ZPass.

Zo werkt het!
In de hele noord-oost kant van de VS, van Maine tot aan Virginia, en van New York tot aan Illinois kun je de pas gebruiken. E-ZPass is een transponder die je op de voorruit van je auto plaatst en tijdens het (langzaam) doorrijden van de tol-laan, herkend wordt door het tol-systeem, dat vervolgens het vereiste bedrag van je prepaid saldo afschrijft. Geen wisselgeld en een snellere doorstroming.

Ik had, na heftig lobbyen van een collega, besloten om ook maar eens zo'n pas aan te schaffen. Bij een cheque-inwissel-kantoortje op 87th Street schafte ik de transponder aan. Na enige scharrelen had ik hem op de ruit geplakt, meerijders zijn nu voor eeuwig verstokt van uitzicht want het kreng zit dankzij de regensensor van de Mazda zowat middenop de voorruit...

De eerste crossing van de George Washington Bridge was bepaald geen succes. Er stonden giga files dus zelfs met E-ZPass duurde het een ruim uur om bij de toll lanes te komen. Daarna gebeurde er helemaal niets, dit tot (begrijpelijk) grote frustratie van de auto's achter me. Daarna stond er nog een file op de brug, zo nam het toch nog twee uur in beslag om de Hudson over te steken.... Maar goed, ik zie nu al uit naar mijn volgende rit met het kreng.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De E-Z transponder op de voorruit
De E-Z transponder op de voorruit
Zo werkt het!
Zo werkt het!
Manhattan
photo by: Fitnessguru729