Dunderberg and Timp - een nooit gebouwde toeristische site

Dunderberg and Timp - NY Travel Blog

 › entry 441 of 1090 › view all entries
De nooit gebruikte tunnel

Ongelooflijk!!!!!!!!!!!!!! Vorige week liep ik nog rillend van de kou weg te zakken tot voorbij mijn knieën in dikke lagen sneeuw (zie hier). En dit weekend was het een soort van hittegolf met temperaturen van tegen de 23° C!! Dus, ondanks hoofdpijn er toch maar weer even op uit. Niet al te ver weg van huis, gewoon relaxed!

De bestemming was een vrij vreemde en daardoor ook wel weer vrij unieke. Namelijk, een soort van oude bouwput! Ja een bouwput! De betreffend plek was ooit bestemd om een soort attractie te worden, te weten een Spiral Railroad met een hotel op de bergtop. Een Spiral Railroad is een soort van bergpas voor treinen. Dus een track dat met veel bochten een hoogte overbrugd. In dit geval was er ook nog een combinatie met een funiculaire waarbij de trein dus steil tegen de helling opgetrokken werd, á la de Beacon Inclined Railway.

Het uitgehakte rail-bed, lijkt wel wat op de Hellfire Pass van de Burma Spoorlijn
 In Pennsylvania was er al een vergelijkbare lijn en die was een groot succes, maar te ver weg voor de New Yorkers.

In 1889 werd door Henry J. Mumford, van de Dunderberg Spiral Railway Corporation het plan gelanceerd om een vergelijkbare railway aan te leggen op Jones Point, een steile bergwand ten zuiden van Bear Mountain. Na uitgifte van aandelen was er in 1890 al voldoende kapitaal om met de aanleg te beginnen. Met verschillende ploegen toog men aan het werk. Op veel plekken werd gewerkt aan het meanderende tracé, het steile funiculair-gedeelte werd opgevuld en uitgehakt, daarnaast werden er twee tunnels gemaakt. Eén was bedoeld als kruispunt van de twee verschillende tracks, de andere om simpelweg door een stuk berg te gaan. Helaas ging het in voorjaar 1891 toch fout en was het geld op. Van de ene op de andere dag werd het werk neergelegd en begon de natuur langzaam de omgeving weer te claimen.

De view over de Hudson en Bear Mountain Bridge, noordwaarts

De treinen, noch het hotel, noch de dagjesmensen kwamen. Nou ja, die laatsten uiteindelijk wel, ik was er één van. Het gebied maakt grotendeels deel uit van het Bear Mountain State Park en er zijn hike tracks uitgezet. Stukken ervan lopen nu over het traject waar de treinen ooit hadden moeten rijden. En zo kun je al wandelend ineens een heel luxe egaal stuk wandelen, en midden in het bos ineens een tunnel zien liggen. Op sommige plekken deed het begroeide en uitgehakte tracé me een beetje denken aan de Burma Spoorlijn in Thailand, een vreemd toeval was dat de hike gemarkeerd was met witte vlakjes met daarop een rode stip (de Japanse vlag).

Het plan was goed uitgedacht, want vanaf de bergwand heb je een prachtige view op de Hudson.

Switch Back Railway Mauch Chunk in Pennsylvania, zo had de Dunderberg Spiral Railway er uit moeten gaan zien (foto: http://www.columbia.edu/~brennan/dunderberg)
De kerncentrale die heden ten dage de view "ietwat" verpest stond er in 1890 natuurlijk ook nog niet. Toch is er nu ook nog genoeg view over. Dit, in combinatie met het weer, (en ook nog dikke plakken sneeuw), het lente-achtige kwaken van kikkers, en een hoogteverschil van ruim 330 meter, maakt de Dunderberg-Timp hike tot een zeer bijzondere.

Gefascineerd door de Dunderberg Spiral Railway? Kijk dan op deze website (en ook hier) van de Columbia University waar Joseph Brennan een zeer uitgebreide studie naar de railway beschrijft.

En natuurlijk, meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De nooit gebruikte tunnel
De nooit gebruikte tunnel
Het uitgehakte rail-bed, lijkt wel…
Het uitgehakte rail-bed, lijkt we…
De view over de Hudson en Bear Mou…
De view over de Hudson en Bear Mo…
Switch Back Railway Mauch Chunk in…
Switch Back Railway Mauch Chunk i…
Benedenaan de bergwand is een moer…
Benedenaan de bergwand is een moe…
De hike is gemarkeerd met de Japan…
De hike is gemarkeerd met de Japa…
De nooit gebruikte tunnel
De nooit gebruikte tunnel
De niet eens afgemaakte tunnel
De niet eens afgemaakte tunnel
Bij de ingang vande niet eens afge…
Bij de ingang vande niet eens afg…
Slachtoffer van vorige weeks storm
Slachtoffer van vorige week's storm
Het uitgehakte rail-bed, lijkt wel…
Het uitgehakte rail-bed, lijkt we…
De view over de Hudson, zuidwaarts
De view over de Hudson, zuidwaarts
De view over de Hudson en Bear Mou…
De view over de Hudson en Bear Mo…
Sneeuw!
Sneeuw!
Zwammen!
Zwammen!
De sneeuw trekt zich terug
De sneeuw trekt zich terug
Vele kikkers in de talrijke poelen…
Vele kikkers in de talrijke poele…
Kale bomen
Kale bomen
Groene bomen
Groene bomen
Sunset
Sunset
Dunderberg and Timp - NY
photo by: mdalamers