Delaware River, het Roebling Aquaduct en Bethel (Woodstock)

Lackawaxen Travel Blog

 › entry 240 of 1090 › view all entries
Het Roebling Aquaduct/Viaduct

Ik heb al op veel vreemde plekken gereden, sinds vandaag kan ik er weer een exoot aan toevoegen. Een aquaduct!

Was het vorige week nog rond het vriespunt en later zelfs bijna -10 °C, vandaag zaten we ineens weer rond de bijna 18 °C. Ongelooflijk! Geen goede dag voor een hike dus, want de dikke laag sneeuw was rap aan het smelten op een bevroren ondergrond en dat wandelt niet prettig!

Het was wel erg mooi weer dus toch er op uit met Jappie. Op naar een National Park Service locatie. Met een kleine twee uur rijden wel vrij ver weg. Maar volgens de site moest het wel heel mooi zijn. De Upper Delaware regio. En ja, ik dacht bij Delaware aan de staat (weer bekend van meneer Joe Biden) maar de Delaware is ook een rivier welke op de grens van de staten Pennsylvania en New York/New Jersey stroomt.

De weg in de "waterbak" van het Roebling Aquaduct
Langs deze rivier kun je vanaf Port Jervis naar Hancock over de The Upper Delaware Scenic Byway rijden.

De omgeving is inderdaad erg mooi. Veel steile rotsen, afgronden, een snelstromende ondiepe rivier, heel veel ijspegels, etc. Bij het dorpje Lackawaxen ligt thans een bijzondere landmark. Een aquaduct. Het stamt uit de tijd toen er nog een 174 kilometer lang kanaal (het Delaware and Hudson Canal) lag. Via dit kanaal werd antraciet van Honesdale (PA) naar Kingston (NY), dat aan de Hudson ligt, gevaren zodat het vandaar makkelijk naar New York City vervoerd kon worden.  Het kanaal overbrugde met 108 sluizen een hoogte van 328 meter! EN het kruiste 4 rivieren, waaronder de Delaware.

De inmiddels bevroren Delaware river bij Damascus PA
De Delaware was veel te ondiep voor de boten en zelfs na het aanleggen van een dam maakte het pakijs in de winters de oversteek van de rivier vaak een bottleneck. Daarom besloot men in 1840 tot de aanleg van aquaducten, in dit geval dus een aquaduct om een rivier over te steken.....

John A. Roebling, een Duitse immigrant viel de eer te beurt om de constructie te ontwerpen. In tegenstelling tot de aquaducten die je in Europa ziet werd dit geen stenen gevaarte (zoals de Romeinen) bouwden, maar een soort van hangbrug. En in plaats van een wegdek hing er nu dus een bak water aan de tuien. Voor Roebling moet dit werk erg inspirerend geweest zijn, want enkele jaren later bouwde hij de beroemdste brug van New York, de Brooklyn Bridge!

In 1898 werd de concurrentie met het spoor te zwaar en werd het kanaal niet meer gebruikt en liet men het leegstromen, dichtslibben of dempte men het.

Een prachtige Ghost barn aan Happy Avenue in Bethel, ik was de enige berijder van deze weg, in 1996 stond de hele weg volledig vast (zie http://www.peacefence.com/happyavevwbugwoodstockfestival69.htm)
Het Roebling Aquaduct bleek ook als brug prima te werken, en is om die reden gehandhaafd. De andere drie aquaducten vervielen. In 1980 heeft de National Park Service de constructie gekocht en volledig gerestaureerd, inclusief de waterbak, alleen kun je er nu dus doorheen rijden. De oorsprongkelijke stalen kabels zijn nog steeds in gebruik!
Twee primeurs op een dag voor Jappie... De rijden over de tweede brug van Roebling, en rijden in Pennsylvania!

Om mijn terugreis naar New York belandde ik per toeval ook nog in Bethel. De plek waar in 1969 het beroemde/beruchte Woodstock Festival plaatsvond. Vreemd genoeg stond nergens aangegeven waar de exacte site va het concert was. Ik ben maar at random wat weggetjes in gereden maar het zijn allemaal weilanden en nog besneeuwd ook. Toen ik het net op internet opzocht bleek dat ik er dus gewoon exact langsgereden ben ook....

Een welbestede dag! In de zomer ga ik beslist nog eens terug! Meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Het Roebling Aquaduct/Viaduct
Het Roebling Aquaduct/Viaduct
De weg in de waterbak van het Ro…
De weg in de "waterbak" van het R…
De inmiddels bevroren Delaware riv…
De inmiddels bevroren Delaware ri…
Een prachtige Ghost barn aan Happy…
Een prachtige Ghost barn aan Happ…
De Delaware rivier bij de zuidpunt…
De Delaware rivier bij de zuidpun…
Een van de vele gammele bruggen di…
Een van de vele gammele bruggen d…
Uitleg over het Roebling aquaduct
Uitleg over het Roebling aquaduct
De lege waterbak van het Roebling …
De lege waterbak van het Roebling…
Een barn vlakbij de Woodstock loca…
Een barn vlakbij de Woodstock loc…
Lackawaxen
photo by: mdalamers