De Queensboro Bridge is jarig - Een nieuw stuk antiek erbij!

Manhattan Travel Blog

 › entry 254 of 1090 › view all entries
De Queensboro Bridge, (foto 2007)

Op 30 april is het koninginnedag. Op 30 Maart is het Queensboro Bridge dag. Niet dat dat ooit gevierd wordt hoor, ik verzin die term ter plekke.

Toch was er dit jaar wel een feestje. Vandaag is deze grand old lady namelijk 100 jaar geworden. De Queensboro Bridge is net zoals haar zuidelijker gelegen collega's, de Brooklyn Bridge, de Manhattan Bridge en de Williamsburg Bridge, een belangrijke verbinding over de East River.  Het unieke van de brug is dat het nu eens géén hangbrug is, maar gewoon met pijlers ondersteund wordt. Dat kan omdat de brug over Roosevelt Island gebouwd is en er dus onderweg twee maal  letterlijk een poot aan de grond heeft.

De Queensboro Bridge rond 1908, (foto internet)
Verder geen lelijke betonnen kolos, maar een zeer elegant vlechtwerk van vele metalen balken. Ik vind het een erg mooie brug.

De eerste plannen voor een brug op de plek rond 59th street dateren van 1838. Rond 1867 begin men pogingen te doen de bouw van de brug te financieren. Dat mislukte, het particuliere bedrijf dat het probeerde ging in 1890 failliet. In 1903 ondernam de stad zelf pogingen, en met succes. Het bouwen ervan ondervond wel de nodige problemen. Tijdens een storm stortte een heel segment in. Ook stakingen, waarbij zelfs en poging gedaan werd de brug op te blazen, troffen de bouw. Hierdoor ging hij pas op 30 Maart 1909 open. Aanvakelijk onder de naam Blackwell's Island Bridge. Roosevelt Island heette toen nog zo. In die tijd was er ook een lift middenin de brug die afdalen naar het eiland mogelijk maakte. Behalve auto's op het lower level reden er toen op het upper level treinen van de Second Avenue Elevated Line over de brug, én was er ook nog een shuttletrein tussen de twee uiteinden van de brug.

De Queensboro Bridge, (foto 2007)
  Nu is alles beschikbaar voor auto's, en door die extra rijstroken kan de brug het verkeer nog steeds prima verwerken. Tot voor de tweede wereldoorlog heette de de brug 59th Street Bridge, en daarna dus Queensboro Bridge (niet Queensborough Bridge, die ligt in British Columbia Canada!).

De brug is in vele films te zien. Het meest bekend werd hij van de openings-scene van de TV-serie "Taxi". De brug is 1135 meter lang en hangt 40 meter hoog boven de East River.

HAPPY BIRTHDAY QUEENSBORO BRIDGE!
Meer foto's hieronder!  Deze fake-tekst heb ik toegevoegd om net iets meer regels te genereren zodat deze rare website toestaat dat de bijgesloten foto ook vertoond wordt.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De Queensboro Bridge, (foto 2007)
De Queensboro Bridge, (foto 2007)
De Queensboro Bridge rond 1908, (f…
De Queensboro Bridge rond 1908, (…
De Queensboro Bridge, (foto 2007)
De Queensboro Bridge, (foto 2007)
De Queensboro Bridge in aanbouw 19…
De Queensboro Bridge in aanbouw 1…
De Queensboro Bridge rond 1910, (f…
De Queensboro Bridge rond 1910, (…
Oude ansicht van de Queensboro Bri…
Oude ansicht van de Queensboro Br…
De Queensboro Bridge, (foto 2007)
De Queensboro Bridge, (foto 2007)
De Queensboro Bridge, (foto 2007)
De Queensboro Bridge, (foto 2007)
Manhattan
photo by: Fitnessguru729