De Bluestone groeves van Codfish Point

Codfish Point - NY Travel Blog

 › entry 382 of 1090 › view all entries
De view van Codfish Point, met o.a. de Hudson

Er was weer eens mooi weer voorspeld dus --> Catskills! Ik had een niet al te lange hike-route uitgezocht en dreigde daar redelijk op tijd aan te komen, volgens de Tomtom was ik er nog maar 2 kilometer van verwijderd (en 650 meter onder dat punt). Maar helaas, in verband met de winter was de weg die ik dan moest nemen afgesloten. De alternatieve weg was een omweg van ruim 17 kilometer, en ook nog eens met veel gezoek! Bah!

De hike van vandaag ging over een voormalige tolweg! En neen stel je daar geen 6-baans péage achtige toestand bij voor. Het betreft hier een oud pad dat vroeger in gebruik was door houthakkers, bouwers van hotels en de mijnwerkers van de bluestone groeves. Alle genoemde activiteiten worden heden al lang niet meer uitgeoefend en de tolweg is in de afgelopen tijd zodanig vervallen en geërodeerd dat je bijna niets meer van ziet, het ziet er gewoon uit als bos waar een wandelpad van 2 tot 4 meter breed op sommige plekken lijkt te liggen.

Een door hikers gemaakte bluestone toren
Daarbij komt dat water zijn we gevonden heeft in de bedding van de oude weg zodat het pad op veel plekken meer op een bergbeek lijkt.

De route voert langs de flanken van "Plattekill Mountain" naar een site die naast een mooi uitzicht ook een historische importantie heeft. Vroeger werd hier bluestone gewonnen. Een blauwgrijze steen die van nature uit splijtbare lagen bestaat. De bluestone quarries hadden hun hoogtijdagen van circa 1840 tot ongeveer 1880. Door de lagen was het een ideaal bouwmateriaal. Maar het werd ook dankbaar gebruikt om de houten wandeltrottoirs in de grote steden te vervangen.

Een door hikers van bluestone gemaakte stoel op Codfish Point
De eerste stoepen in New York City waren van Catskill bluestone. Er verschenen ook Catskill-trottoirs in St. Louis, Los Angeles en zelfs in Havana in Cuba.

De komst van cement maakte de business in één klap onrendabel. Er wordt in de Catskills nog wel bluestone gewonnen maar mondjesmaat, voor landscaping doeleinden. De groeves zijn er nog, alsmede de vele plakken steen. 

Dan nog even iets over de naam Codfish Point. Dit stamt uit circa 1890 toen een groep werkers van de groeve vast kwam te zitten op de berg door onweer en sneeuw. Nadat hun reguliere rantsoenen op waren hadden ze alleen nog vaten met zoute kabeljauw (een door de Nederlanders geïntroduceerd houdbaar rantsoen).

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De view van Codfish Point, met o.a…
De view van Codfish Point, met o.…
Een door hikers gemaakte bluestone…
Een door hikers gemaakte blueston…
Een door hikers van bluestone gema…
Een door hikers van bluestone gem…
De view van Codfish Point, met o.a…
De view van Codfish Point, met o.…
Codfish Point - NY
photo by: mdalamers