Concert NY Philharmonic in Central Park

New York Travel Blog

 › entry 142 of 1090 › view all entries
Drukte op Great Lawn, met op achtergrond Belvedere Castle waar ik belandde

Het New York Philharmonic, ik berichtte er al eerder over, (zie hier) geeft in de zomer altijd zomerconcerten in alle stadsdistricten van NY.
Eerder bezocht ik het concert op Staten Island. Dit was een aangename en rustige sessie. Het orkest was goed te zien en je kon aangenaam zitten in het stadium.

Deze avond zou het beroemde orkest andermaal optreden, maar nu in mijn thuis district, Manhattan, en wel in Central Park. De beroemde Chinese pianist lang Lang zou solist zijn. Ik er dus nogmaals heen.

Ok ik geef het toe, ik was niet erg op tijd.  Ik vertrok om 19:55 uur, terwijl het concert om 20:00 uur begon en het zeker een kwartier lopen is naar Central Park.

Drukte op Great Lawn
Maar ik dacht dat dat wel zou lukken. Het Staten Island concert was immers ook niet heel vol, en andere concerten in Central Park vielen ook mee.

Aangekomen bij Central Park schrok ik me te pletter. Overal politie, dranghekken, en drommen mensen die als mieren op weg naar de stroop, in grote getalen toestroomden. In de verte schalden het orkest en Lang Lang er lustig op los. Tschaikovsky's pianoconcert. De heer Lang Lang zat achter een knalrode piano.

Op Central Park's The Great Lawn zaten duizenden mensen, er was geen sprietje gras meer te zien. Men stond er en  men zat in meegebrachte stoeltjes, of op uitgespreide dekens. Ook picknickte men uitbundig (en luidruchtig) op los. Hoe ik ook liep en waar ik ook ging , er was geen doorkomen aan.

Uiteindelijk belanddde ik bij Belvedere Castle, waar men nu ook op de grote rotsen voor het kasteel zat.

Drukte op Great Lawn
Dat heb ik ook maar gedaan. Tussen de eendenpoep.
Het concert hoorde ik door een mix van kletsende en picknickende toeschouwers heen. Desondanks toch goed te horen. Het programma:

1) Tschaikovsky: Piano Concert No. 1 Op.23
2) Beethoven: Symfonie No. 4 Op. 60
3) Sibelius: Finlandia, Op. 26
T) Rossini: Ouverture Wilhelm Tel

Opmerkelijk:
Ad 1: Lang Lang verkocht zijn rode Piano na afloop van het concert voor een goed doel.
Ad 2: Mijn tweede concert in Central Park, en alweer de 4e symfonie van Beethoven. Deze symfonie heeft een licht traumatiserend effect op mij doordat ik, toen ik het met het OvU speelde, erg veel moeite met een stukje in het vierde deel had. Tot mijn grote genoegen schreef het programma: "Beethoven's gruff sense of humor comes to the fore in the finale of the Fourth Symphony, which includes a passage that is sometimes referred to as the "Great Bassoon Joke".

Onder Belvedere Castle. Je ziet niets van het orkest, maar het kasteel is wel mooi!
" Het deed me goed te horen dat de fagiottist van het NY Phil er ook moeite mee had.
Ad 3) Het programma meldde een leuk weetje over Finlandia. Hoewel Het stuk in Finland heel beroemd is en nationalisme uitsraalt is het niet het Finse volkslied. Toch was Finlandia wel ooit een volkslied, van het kleine land Biafra een klein staatje in Afrika, dat bestond van 1967 tot 1970.

Tijdens de toegift spoede ik mij naar een plek waar ik het orkest, en ik dacht dus ook het aan het concert gekoppelde vuurwerk goed kon zien. Helaas.. Toen ik me daar zeer tevreden geposteerd had begon het vuurwerk gehaal aan de andere kan van CP, achter de bomen. Andermaal liep ik een vuurwerk show mis....

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Drukte op Great Lawn, met op achte…
Drukte op Great Lawn, met op acht…
Drukte op Great Lawn
Drukte op Great Lawn
Drukte op Great Lawn
Drukte op Great Lawn
Onder Belvedere Castle. Je ziet ni…
Onder Belvedere Castle. Je ziet n…
Zuid Central Park, waar het vuurwe…
Zuid Central Park, waar het vuurw…
New York
photo by: herman_munster