Christmas Tree Lighting

Manhattan Travel Blog

 › entry 211 of 1090 › view all entries
De nog niet ontstoken boom voor de Rockefeller tower

Het toppunt van kerstgevoel in New York moet haast wel de beroemde Christmas Tree at Rockefeller Center zijn. Sinds 1931 staat er elk jaar een kerstboom op het Rockefeller Plaza. De eerste was een gewone grote kerstboom die er improvisorisch neergezet was door de arbeiders die het Rockefeller Center aan het bouwen waren. Later groeide het steeds meer uit tot een traditie en werden niet alleen de bomen groter maar werd alles er omheen grootser.

Heden ten dage is de boom bijna een nationaal icon. Het is een eer als je de boom mag leveren, deze wordt met een speciale trailer midden in de nacht naar het Rockefeller Plaza gereden en met een speciale kraan op zijn plaats (tussen de ijsbaan en het hoogste gebouw) getakeld. Daarna worden er steigers omheen gebouwd zodat men er 30000 (!!) lampjes en 8 kilometer snoer in kan hangen.

De menigte die achter de hekken moest blijven
Ook de piek mag er zijn, dat is een 250 (!!) kilo wegende kristallen ster van drie meter doorsnede (gemaakt door de beroemde firma Swarovski).

De boom komt niet altijd uit New York state, hij werd ook door Connecticut, Vermont, Ohio, New Jersey en zelfs een keer door Ottawa, Canada, geleverd. Dit jaar komt de boom uit Hamilton New Jersey en is hij 22 meter hoog. De kerstreus is 77 jaar oud en werd door de familie Varanyak in 1931 geplant in hun tuin nadat ze hem in dat jaar als kerstboom gebruikt hadden. Moeder Varanyak  had trouwens altijd al aangegeven dat hun boom vast ooit eens op Rockefeller Plaza zou staan.

Tot zover deze boom info. Ik kreeg gisteren de vraag van secretaresse Diane Peck, of ik belangstelling had in het bijwonen van de Christmas Tree Lighting Party bij het Rockefeller Center.

Ik weet niet wat ik deed, maar het is wel mooi!
Er waren diverse APG-ers uitgenodigd die niet konden of wilden. Het leek me wel aardig dus accepteerde ik dankbaar een toegangspas en toog er hedenavond heen.

Ik stelde me zo voor dat er in het gebouw wat drankjes geserveerd zouden worden met wat zoutjes en dat dan de boom aangestoken zou worden. Gewoon feestelijk maar basic. Stom natuurlijk! Woon ik nou een jaar in New York....? Ik had beter moeten weten. Toen ik bij het Rockefeller Center aan kwam wist ik niet wat ik zag. Het zag er ZWART van de mensen. Duizenden en duizenden!  Er was geen doorkomen aan. Overal politie en afzettingen. Ik vroeg maar eens aan een barse politieman die iedereen onverbiddelijk weg stuurde bij een dranghek waar ik heen moest.  Na het tonen van de toegangspas gingen tot mijn verbazing alle deuren open.

Nog een nadere blik vanaf de ijsbaan
De politieman opende het dranghek en ik kon langs honderden meters dranghek doorlopen, honderden en nog eens honderden mensen passerend. Niet te geloven! Ik kwam na nog 4 keer gecontroleerd te zijn, aan bij de bekende Rockefeller ijsbaan, en ook daar zag het weer zwart van de mensen. Maar ik belandde gewoon 5 meter van de voet van de grote kerstboom. Waanzinnig. OK er waren nog vele andere genodigden maar het was te doen.

Binnen in het gebouw rond de ijsbaan warden heerlijke hapjes en een buffet geserveerd. Buiten werd de menigte vermaakt met een live show die ook rechtsreeks op de TV werd uitgezonden. De meest podia waren ook weer op een steenworp van me vandaan. Zo heb ik daar o.a. gezien: Tony Bennett, The Jonas Brothers, Jamie Foxx, Kermit en Miss Piggy, Miley Cyrus, Britney Spears en Beyonce. Alleen die laatste heb ik natuurlijk net weer even gemist. Het verlichten van de boom trouwens ook nog bijna... Men was al bij 7 bij het aftellen toen ik naar buiten gestoven kwam. De boom is echt prachtig. De familie Varanyak kan trots zijn!

Meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De nog niet ontstoken boom voor de…
De nog niet ontstoken boom voor d…
De menigte die achter de hekken mo…
De menigte die achter de hekken m…
Ik weet niet wat ik deed, maar het…
Ik weet niet wat ik deed, maar he…
Nog een nadere blik vanaf de ijsba…
Nog een nadere blik vanaf de ijsb…
Bij aankomst zag het er zo uit. EÃ…
Bij aankomst zag het er zo uit. E…
Decoratie
Decoratie
De ijsbaan met een van de podia
De ijsbaan met een van de podia
Nog steeds niet verlicht
Nog steeds niet verlicht
Ontstoken
Ontstoken
Nog een nadere blik vanaf de ijsba…
Nog een nadere blik vanaf de ijsb…
Nog een nadere blik vanaf de ijsba…
Nog een nadere blik vanaf de ijsb…
Manhattan
photo by: Fitnessguru729