Catoctin Furnace

Catoctin Furnace Travel Blog

 › entry 448 of 1090 › view all entries
De oven van Catoctin Furnace

Op weg van Washington naar New York werden mij de vreselijke files die ik op de heenreis de stad uit zag staan bespaard. Mijn reis schoot dus behoorlijk op. Toen ik op Route 15 in Maryland een bord zag staan naar een Historic marker, zijnde het Catoctin Furnace besloot ik mijn toerist-wezen nog even te verlengen door er even een kijkje te nemen.

Het Catoctin Furnace is een oude hoogoven die in 1774 werd gebouwd om ijzer te kunnen winnen uit het Hematiet (Fe2O3) erts dat in de omliggende heuvels gevonden wordt.  Gedurende de Amerikaanse revolutie werd het geproduceerde ijzer vooral gebruikt voor de productie van kanonskogels en zelfs kanonnen. De eerste eigenaars waren Thomas Johnson Jr. en zijn drie broers. Thomas werd later de eerste gouverneur van de staat Maryland.

Deze oude brug was vroeger voor de nabijgelegen hoofdweg. Toen die vervangen werd heeft men de boogconstructie versmald en verplaatst naar het voetpad
De oven wisselde vaak van eigenaars en werd uiteindelijk in 1903 gesloten. Dat was wellicht ook maar beter want de enorme hoeveelheden hout die de oven elke dag nodig had hadden er inmiddels voor gezorgd dat er in de wijde omgeving van de oven geen enkele boom meer stond.

De National Park Service kocht het complex in 1936 en heeft ook een artikeltje op zijn website over het Furnace, zie hier. In 1951 nam de staat Maryland het over en nam de restanten van de oven op in het Cunningham Falls State Park. De bomen zijn inmiddels allemaal weer terug en de oven staat nu lieflijk in de bossen temidden van prettig ruisende beken. Er is een mooi wandelpad aangelegd dat langs de ovens, de ruines van de "ovenmaster's Reseidence" en een hele berg met oude uit de oven komende slak voert. Jammer alleen dat de Route 15 die veel herrie maakt!

Meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De oven van Catoctin Furnace
De oven van Catoctin Furnace
Deze oude brug was vroeger voor de…
Deze oude brug was vroeger voor d…
Een look op het ovencomplex van Ca…
Een look op het ovencomplex van C…
Catoctin Furnace
photo by: mdalamers