Californië en Nevada dag 7: De Hoover Dam

Hoover Dam Travel Blog

 › entry 554 of 1090 › view all entries

WAT IS DAT NOU??? Na een hele reis met elke dag strakblauwe hemels, veel zon en dat soort ideaal weer zie ik een bewolkte hemel bij het opstaan. Nou ja, het was nog wel lekker warm weer. We ontbijtten uitgebreid in het Tropicana Casiono en besloten om vandaag een bezoek aan de beroemde Hoover Dam te gaan brengen.

Alweer kan ik mij verwend opstellen door te stellen dat ik daar al zó vaak geweest ben. Maar dat was, afgezien van de eerste keer erg lang geleden, eigenlijk altijd op doorreis. We gingen nu wat uitgebreider. En,... ongewild kwamen we vandaag ook nog eens op de verjaardag van de dam die precies 75 jaar geopend was.

De dam 379 meter lange en 221 meter hoge dam werd tussen 1931 en 1935 gebouwd, en werd twee jaar voor op schema afgeleverd.

De doelen van de dam waren legio: beheersen van overstromingen, irrigatie, watermanagement, verbinden van Nevada en Arizona en natuurlijk elektriciteits-opwekking. De dam heeft officieel 112 levens gekost. Het eerste slachtoffer viel al toen de bouw van de dam nog niet eens van start gegaan was. Een onderzoeker die de beste plek voor de dam zocht verdronk bij een vloed. In de 112 doden zijn niet de vele doden opgenomen die zijn gevallen door koolmonoxide vergiftiging in de vele tunnels die bij het project hoorden.

 In geval van extreme regenval beschikt de dam over twee "spillways" twee gigantische tunnels die het water om de dam heen kunnen bypassen met een capaciteit van elk 5700 m3/s, dat is ruim 4,5 Olympische zwembaden per seconden! Sinds de opening van de dam zijn die slechts twee maal gebruikt waarvan 1 maal als test.

De oude kabelbaan gebruikt bij de aanleg
 De Dam levert elektra (met een vermogen van 4,2 Miljard KWh per jaar) aan Nevada, Arizona en een groot deel van zuid Californië.

Nadat we vreselijk in de file gestaan hadden om er te komen, sinds 9/11 is er een (volkomen nutteloze) veiligheidscontrole op de toegangsweg, parkeerden we in Arizona en liepen de dam over terug naar Nevada. Het water-niveau van Lake Mead is elk jaar lager en begint volgens de experts een probleem te worden. Tot mijn verbazing groeien er alweer struiken en gras op de droogevallen gedeelten en liepen daar zelfs berggeiten in te grazen.

Op de Nevada kant was net een ceremonie afgelopen ter gelegenheid van de verjaardag van de dam. Vriendelijke dames stonden gul de door de gasten niet opgegeten kleurige lustrum-cupcakes uit te delen. Wat me ook op viel is dat de brug die men over de Canyon aan het bouwen is bijna klaar is. Dus binnenkort kunnen de cupcakes weer geserveerd worden bij de opening.

Meer foto's hieronder.

 

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De oude kabelbaan gebruikt bij de …
De oude kabelbaan gebruikt bij de…
De dalende waterspiegel van Lake M…
De dalende waterspiegel van Lake …
De Arizona Spillway
De Arizona Spillway
Droogte
Droogte
De inlaat torens (Arizona zijde)
De inlaat torens (Arizona zijde)
De inlaat torens (vanaf Arizona zi…
De inlaat torens (vanaf Arizona z…
De cup cakes ter gelegenheid van h…
De cup cakes ter gelegenheid van …
Het monument voor de gevallen werk…
Het monument voor de gevallen wer…
Het monument voor de gevallen werk…
Het monument voor de gevallen wer…
De Bypass Bridge zal weldra het ve…
De Bypass Bridge zal weldra het v…
De plaats van de dam voordat deze …
De plaats van de dam voordat deze…
De dam en de water-inlaat torens, …
De dam en de water-inlaat torens,…
Lake Mead helemaal gevuld, met geb…
Lake Mead helemaal gevuld, met ge…
Hoover Dam
photo by: Sunflower300