Californië en Nevada dag 2: Yosemite National Park

Yosemite National Park Travel Blog

 › entry 544 of 1090 › view all entries
Yosemite Valley met links 'El Capitán' en achterin de 'Half Dome'

Yosemite National Park. Het was niet het eerste National Park van de VS (dat was Yellowstone)  maar het heeft een centrale rol gespeeld in de tot standkoming van de hele National Park Service en de filosofie er achter. Het is een van de populairste National Parks van de VS dat elke jaar 3.7 miljoen bezoekers trekt. Sinds 1984 maakt de hele vallei deel uit van het Unesco Wereld erfgoed.

De vallei kenmerkt zich door een weelderig groene vallei-bodem, omringd door majestueuze rotsformaties waarvan "schilderij-achtige"watervallen naar beneden razen. Nergens ter wereld zijn zoveel watervallen op zo'n klein oppervlak als hier.

De vallei werd aanvankelijk bewoond door de Paiute en Sierra Miwok indianen. Tijdens de goldrush kwamen de eerste blanken de vallei rond 1851 binnen, met het geijkte verhaal tot gevolg. Zijnde: de indianen werden verdreven en de blanken begonnen de vallei te exploreren.

View vanaf 'Washburn Point'

Ondanks alle vernietigende acties die dit tot gevolg had had het één gunstige bijwerking. Een Schotse emigrant, John Muir, kwam te werken als timmerman in een van de zagerijen. Hij begon de omgeving zo te waarderen dat het zijn levenswerk werd om de Yosemite Vallei en de er naast gelegen vrijwel identieke Hetch Hetchy Vallei te beschermen.  Hij overtuigde president Theodore Roosevelt er van om het park als National Park te beschermen. Hetch Hetchy kon hij helaas niet redden, in 1920 werd die vallei onder water gezet ten bate van de watervoorziening van San Francisco.

Hoewel we tegen het einde van de dag bij Mariposa (zo'n uur rijden vanaf Yosemite) arriveerden besloten we toch nog even te gaan kijken in Yosemite. Een goede gok want we troffen het park nu bij het mooie avondlicht.

De 'Half Dome' gezien vanaf 'Glacier Point'
Tijdens en aand het einde van de rit naar het 2199 meter hoge Glacier Point hadden we de mooiste views op de vallei en op de karakteristieke Half Dome, de 1444 meter hoge bolle granieten rots die zo beroemd is dat hij samen met John Muir op de State Quarter (munt) van Californië staat. Ik heb de dome enige jaren terug nog beklommen, een van mijn mooiste hikes ooit!

Meer foto's hieronder!Deze fake-tekst heb ik toegevoegd om net iets meer regels te genereren zodat deze rare website toestaat dat de bijgesloten foto ook vertoond wordt. Deze fake-tekst heb 

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Yosemite Valley met links El Capi…
Yosemite Valley met links 'El Cap…
View vanaf Washburn Point
View vanaf 'Washburn Point'
De Half Dome gezien vanaf Glaci…
De 'Half Dome' gezien vanaf 'Glac…
Een ietwat mislukte poging om een …
Een ietwat mislukte poging om een…
Yosemite Valley met links El Capi…
Yosemite Valley met links 'El Cap…
De Half Dome gezien vanaf Washb…
De 'Half Dome' gezien vanaf 'Wash…