Burgemeester-verkiezingen. Kiezen of kopen?

Manhattan Travel Blog

 › entry 374 of 1090 › view all entries
Vote for Burns! (foto Gerben Butter)

Vandaag waren er diverse verkiezingen. New Jersey koos een gouverneur, in New York state werden er diverse lagere politieke functies gekozen, en in New York City kon men een burgemeester kiezen. Voor mij als buitenlander geldt uiteraard "taxation but no representation" kortom, ik heb mogen toekijken maar stemmen, no way!

De verkiezing was erg interessant. Op het programma stonden de huidige burgemeester de republikein Michael Bloomberg en de democraat Bill Thompson. Bloomberg heeft al twee maal 4 jaar de scepter over New York gezwaaid. Hij is de 8e rijkste man van de VS en neemt derhalve genoegen met een salaris van 1 USD per maand. En ja, hij heeft best veel goede dingen voor de stad gedaan, dan wil ik niet ontkennen.

Bill Thompson is de city comptroller, een soort van rekenmeester van de stad, en heeft in die functie veel goeds gedaan.

Bill Thompson
Waar Bloomberg als semi republikein meer naar de rijken neigt heeft Thompson meer aandacht voor de middenklasse.

Nu heeft Bloomberg al twee termijnen geregeerd en moest hij formeel aftreden. De New Yorkers hadden ooit per referendum met grote meerderheid bepaald dat een burgemeester maar twee termijnen mag dienen. Bloomberg onderschreef dat ook, toen in het verleden ooit een commissaris een derde termijn wilde noemde hij dat idee nog "weerzinwekkend". Maar ja, nu hij zelf moest aftreden en er een financiële crisis was vond het heerschap dat hij de beste persoon was die de stad kon redden en drukte hij er een verlenging met nog een derde term door. Ook pompte hij bijna 100 miljoen dollar van zijn eigen vermogen in een grootse reclame campagne. Met vele New Yorkers vond ik dit niet elegant.

Thompson moest het allemaal maar zelf bijeen sprokkelen. In the end heeft Bloomberg ruim 16 maal zoveel aan advertenties uitgegeven als Thompson. In de polls liep Bloomberg ook royaal (16-20%) voor.

Bill heeft het niet gered, Bloomberg kreeg 51% van de stemmen, Thompson 46%. Al met al slechts een hele kleine achterstand, had hij meer geld gehad dan had Thompson het wellicht nog gehaald ook. Dus? Heeft Bloomberg de verkiezing nu gewonnen of gekocht?

Die vraag heerste al bij meerdere mensen, in de stad hingen al her en der posters die de draak staken met de rijke Bloomberg, en de bevolking opriep te stemmen op Mr. Burns, de rijke bad guy uit de populaire TV serie The Simpsons.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Vote for Burns! (foto Gerben Butte…
Vote for Burns! (foto Gerben Butt…
Bill Thompson
Bill Thompson
Manhattan
photo by: Fitnessguru729