Bureaucratisch circus, maar,.. visum toegekend!!

US Embassy Ottawa - Ottawa - ON Travel Blog

 › entry 510 of 1090 › view all entries
Het grote gebouw van de US Embassy in Ottawa

U mag niet eerder verschijnen dan 15 minuten voor uw afspraak! Komt u 15 minuten te laat, dan zal u de toegang tot de ambassade worden geweigerd!” zo stelde de brief voor mijn afspraak van 10 uur in het gigantische ambassadegebouw aan Sussex Street. Gelukkig kon ik naar de ambassade lopen van af mij hotel, dus geen stres over verkeer, verkeerde afslagen en parkeerproblemen.

Bij de ingang stond, net als destijds in Amsterdam (zie hier), al op de stoep een veiligheidscontrole. Deze mevrouw (mevrouw #1) was echter zeer vriendelijk en kon zelfs een grapje maken. Ik mocht naar binnen waar ik een barse security meneer (meneer #1) trof achter een X-ray machine. Gelukkig was er nog een kandidaat voor mij die alle commando’s toegesnauwd kreeg, ik kon daarna netjes alles doen zoals meneer #1 het wilde.

Het grote gebouw van de US Embassy in Ottawa

Toch was er ook bij mij nog iets fout. Ik had namelijk gezegd dat ik geen elektronica bij me had. (Want dat mag ABSOLUUT NIET) en meneer #1 meende dat ik dat toch had. Hij wees veelbetekenend op het hoesje met mijn autosleutels. Wat bleek, de remote opener van de auto werd gezien als een levensgevaarlijk item. INLEVEREN dus!!
Ik mocht door naar persoon nummer 3, ook al zo’n barse security meneer, meneer #2, die met een lapje stof over de palmen van mij hand wreef en dit daarna in een analyse-apparaat deed. Dit was een noviteit voor mij, ik weet nog steeds niet precies waar dit goed voor was.
Meneer #2 greep nog even zijn kans om me toe te snauwen, want, hoe haalde ik het in mijn hoofd om de broekriem die ik van meneer #1 af had moeten doen hier weer aan te doen.
De nota voor het bureaucratische feest
Neen ik moest doorlopen zonder riem, hoewel er niemand achter me stond.

Weer een deur. En nu file #1. Deze keer weer bij een mevrouw, mevrouw #2, die wel vriendelijk was en de meegenomen papieren controleerde en aan elkaar niette.

Op naar file #2 bij loket 7, hier trof ik wederom een vriendelijke en vrolijke meneer (#3) die mijn bankbetaling controleerde en paspoort innam. Hij gaf me een nummer mee zodat ik vanaf nu R63 heette.

Nu begon het echte lange wachten. En ja ik mocht naar mevrouw #3. Deze wilde alleen mijn vingers scannen, zoals dat ook op de luchthavens gaat. Onderhand zit ik denk ik wel een keer of 20 in dat systeem.

Aansluitend aan het scan-event mocht ik weer in de wachtkamer gaan zitten, voor de laatste en meest cruciale stap van het geheel.

Mede daarom dus het visum verlengd!
Het interview. Ik zat op de stoel het dichts bij de loketten en kon sommige gesprekken letterlijk volgen. En dat maakte me wat nerveus. De kandidaten werden stevig aan de tand gevoeld. Een Indiase meneer voor mij moest alles tevoorschijn halen aan papieren. Een Nigeriaanse meneer werd weggestuurd (visa denied). Een Vietnamese meneer stond steeds hakkelender en nerveuzer te praten en moest over een maand terug komen. Een student kreeg er van langs omdat hij een form niet goed ingevuld had.

R63 to counter 3 please!” klonk het vriendelijk,. De barse meneer (meneer #4), die net nog onverbiddelijk de arme Nigeriaan weggestuurd had, groette mij uiterst vriendelijk en begon me onmiddellijk te vertellen hoe jammer hij het vond dat Nederland het WK voetbal niet gewonnen had. Toen ik vertelde dat ik bij APG werkte werd hij nog enthousiaster en begon mij uitgebreid te vertellen dat hij het bedrijf kende en het geweldig vond dat APG zo groot is. Ik hoefde bijna niets te zeggen.

Na wat basic vragen meldde hij me dat mijn visum approved was en dat ik het Donderdagmiddag a.s. kan komen ophalen. Hillary Clinton en Barack Obama, lachten me vanuit hun ietwat scheef hangende foto-frames aan de wand achter meneer #4 feliciterend toe.

Via meneer # 5, die me mijn autosleutels terug gaf, verliet ik de ambassade. Formeel ben ik nu een illegaal in Canada, ik kan immers geen paspoort tonen als men daar om vraagt…

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Het grote gebouw van de US Embassy…
Het grote gebouw van de US Embass…
Het grote gebouw van de US Embassy…
Het grote gebouw van de US Embass…
De nota voor het bureaucratische f…
De nota voor het bureaucratische …
Mede daarom dus het visum verlengd!
Mede daarom dus het visum verlengd!
US Embassy Ottawa - Ottawa - ON
photo by: mdalamers