Brooklyn Museum

Brooklyn Travel Blog

 › entry 256 of 1090 › view all entries
Het Brooklyn Museum

Alweer een dag met slecht weer! #^%$#&^@&  Mooi om thuis te rommelen. En het is ook nog de eerste zaterdag van de maand, which means: Museum Zaterdag.

Het werkt zo: In Brooklyn staat het Brooklyn Museum. Dit is het één na grootste museum van New York City en een van de grootsten van de VS. Normaal is het alleen overdag geopend en sluit het tegen een uur of vijf. Behalve dan op de eerste zaterdag van de maand. Dan wordt er, gesponsord door de firma Target, een museum avond gehouden. Het museum is dan van 5 tot 11 uur des avonds geopend en (dat trekt een Nederlander natuurlijk zeer aan) gratis toegankelijk...

Die toegang is natuurlijk handig, maar voor mij is hét grote voordeel dat je er gewoon des avonds terecht kunt. Ik was er al eens eerder geweest in Februari, maar toe was ik te laat en mocht ik niet meer naar binnen. Derhalve was ik er nu klokslag vijf uur.

Detail van paneel van Assyrisch paleis
En dat hielp. Ik kon zo naar binnen.

Het Brooklyn Museum werd geopend in 1897. Het is een imposant en groots gebouw, rijkelijk versierd met beelden en inscripties. Zeker met zijn ligging vlakbij Prospect Park is het duidelijk een tegenhanger van de musea op Manhattan.

In het museum tref je een enorme sortering aan kunst en andere interessante artifacten aan. Afrikaanse en Amerikaanse kunst met vele beelden en totempalen, Islamitische en Boeddistische kunst met de nodige boos kijkende maskers, zeer moderne kunst die mij niet kon boeien, oude Amerikaanse meesters met af en toe echt prachtige knap geschilderde views op  New York of The Rocky Mountains (zoals het enorme doek van Albert Bierstadt).

Sarcofaag
 Op de derde verdieping trof ik diverse Nederlandse meesters: Hendrik Willem Mesdag, Frans Hals, Jacob van Ruysdael, etc.  En één zaal verder het hoogtepunt: Diverse oude stenen panelen van een oud Assyrisch paleis uit oud Irak (hoe ironisch dat dat hier staat) en een prachtige collectie Egyptische beelden, mummies en sarcofagen. Een ander interessant item was een kompleet huis uit de 17e eeuw. Het huis van Jan Martense Schenk. Dit huis was het eerste huis dat in de wijk "New Amersfoort" (thans heet het Flatlands) gebouwd werd.

Je loopt je helemaal te plette in het grote gebouw, maar ik vond het zeer de moeite waard.

Meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Het Brooklyn Museum
Het Brooklyn Museum
Detail van paneel van Assyrisch pa…
Detail van paneel van Assyrisch p…
Sarcofaag
Sarcofaag
Zelfs het perkje voor het museum i…
Zelfs het perkje voor het museum …
Paneel van Assyrisch paleis
Paneel van Assyrisch paleis
Egyptische buste
Egyptische buste
Hiërogliefen
Hiërogliefen
Sarcofaag
Sarcofaag
Sarcofaag
Sarcofaag
Sarcofaag
Sarcofaag
Sarcofaag
Sarcofaag
Sarcofaag
Sarcofaag
Het Jan Martense Schenck Huis
Het Jan Martense Schenck Huis
Een boze kop uit de collectie Azia…
Een boze kop uit de collectie Azi…
Brooklyn
photo by: missandrea81