Wrakken en Kunstenaars

Sanur Travel Blog

 › entry 12 of 15 › view all entries
Op 11 januari 1942 raakte een Japanse torpedo de USS Liberty, een tot oorlogsschip omgebouwd Amerikaans vrachtschip. Pearl Harbor was net geweest, Batavia nog niet gevallen en Karel Doorman zou zich een maand later opblazen. De HMS van Ghent probeerde het schip nog vlot te trekken, maar het bleef achter op het strand van Telamben.

In 1963, op de belangrijkste Balinees-Hidoeïstische feestdag sinds een eeuw, barste de Gunung Anung uit, de vulkaan die Bali domineert. De Liberty werd in zee geworden. Door het wrak, de lava, en het feit dat de baai in de belangrijkste stroom tussen de indische en Stille oceaan lag, werd Tulamben bay misschien wel de belangrijkste baai voor vissen en duikers. Gisteren zijn we hier afgedaald (Celine met de snorkel, Rick tot 32 meter), en voor het eerst met een onderwatercamera, ongelooflijk, wat een weelde.

Bali kent tot nu toe vele gezichten. Het zuiden is te toeristisch voor ons, maar het hotel natuurlijk wel comfortabel. Het toerisme is na de tweede bali-bom in oktober nog weer verder ingestort, en talloze mensen zitten voor lege zaakjes.

In het centrum zijn we naar Ubud gegaan, het culturele hart, onderweg over afwisselend goede wegen en regenpaden, zie je eindeloos veel hindu-tempels, en ook vele badmintonstadionnetjes die net tempels lijken. Badminton is immers de nationale sport van Indonesi├ź. De Thomas-cup (De Davis-cup voor badmintonners), die vorige week was werd dan ook intensief gevolgd. Ubud wordt gekenmerkt door een veelheid aan kunst en galeries, sinds een Nederlandse kunstenaar zich hier in 1937 vestigde.

Het noordoosten is nog volkomen ontgonnen, en de schitterende rijstvelden aan de voet van de vruchtbare vulkaan, geven aan Bali het paradijs imago dat ondanks het toerisme er nog altijd is....

Selemat tingall,

Celine en Rick
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Sanur
photo by: Mezmerized