AsiaChinaXiaolan

Dag 7 in Xiaolan

Xiaolan Travel Blog

 › entry 9 of 38 › view all entries
Bij de opticiën, met van die gekke "jampotglazenmontuur-bril" op

29-11-2007

Vandaag naar de opticien met Ana, want we moesten beidde een nieuwe bril hebben (alleen onze glazen waren beschadigd, dus wilden we alleen nieuwe glazen in onze oude bril hebben. Bewapend met 2 verschillende zakwoordenboeken en een briefje met 5 handige vragen, die Ana op school had laten schrijven in het chinees (met de vertaling in het engels ernaast) zijn we richting opticien gelopen vanmiddag. We liepen eerst bij opticien “1000” naar binnen waar we ons met dat briefje, handen en voeten wisten duidelijk te maken dat we alleen nieuwe glazen willen en onze oud montuur wilden behouden… én dat we korting willen! ;-) (jaaa, alles is hier mogelijk, haha!) Dat was al gauw geregeld. Ze begrepen ons én we kregen korting.

Maar om het nóg moeilijker te maken… moesten ze ook nog weten of we mét of zonder UV-filter willen.

Een straat tegenover de mall onderweg naar het bloemenfestival. mooie gevels
Mét of zonder pc-licht bescherming willen etc. Ow... Daar hadden we beidden niet op gerekend en wisten daar niets eens van. Wat is nu verstandig, wat is handig, en wat is goedkoper ?… want natuurlijk scheelt dat ook weer in de prijs. En als je het niet echt nodig hebt omdat je niet altijd je bril op hebt, tja dan ga je het ook niet nemen.

We pakten onze woordenboeken erbij. En gingen in heel gebrekkig chinees-engels in steekwoorden vragen stellen. En waar ze ons niet begrepen lieten we ze gewoon meelezen vanuit het woordenboek… (our Chinese pronunciation sucks!) Nou, na ongeveer een half uur kwamen we eruit! We wilden mét UV-filter en zonder pc-licht bescherming (want zo zijn onze huidige brillen ook, lieten ze zien met 2 verschillende losse glassoorten.
mooie boom :-)
De ene spiegelt groen in bepaalt licht en de andere niet). Toen weer over de prijs onderhandelen… en ja, we kwamen tot een akkoord. 216 yuan! Per bril (wat in euro’s op 19,44 uitkomt :-D) en morgen is het klaar! Is dat niet geweldig?! (I love this country!)

Ze hebben ons ogen gemeten en om zeker te zijn dat je de juiste sterkte toegemeten hebt gekregen , krijg je een soort gekke (jampotglazen) brilmontuur op en daar schuiven ze 2 losse ‘glazen’ in met jouw gemeten sterkte erin en mag je even mee rondlopen en kijken of je er goed mee kan zien. Ik voelde dat m’n rechteroog toch te sterk was... (een beetje hetzelfde effect wat ik met m’n andere bril had 3 dagen voor ik uit NL vertrok) dus ik moest het woord “sterk” opzoeken… daar kwam m’n woordenboek weer boven tafel.
Motortaxi's wachtend bij de in-uitgang van het bloemenfestival
En ik riep “youjin!”youjin!”. Ze begreep me meteen en nam me weer mee om mijn sterkte opnieuw te meten. De 2e keer was het wel goed.

Ze kwamen ons met z’n vieren uitzwaaien en “bye bye” (w.s. de enige woord die ze kennen) kwam er wel heeeel makkelijk uit. Lachen hoe het er aan toe ging daar binnen. 1 van die jongens was zelfs aan het zweten, zo moeilijk vond hij het volgens mij. Maar we kwamen er wel uit (hopelijk)! Nog even de resultaat afwachten morgen, haha!

Daarna zijn we naar de bloemenfestival gegaan waar ik de eerste dag ook heen was. Ana had het nog niet gezien, dus ging ik met haar ernaartoe en omdat ik alle info van shirley heb gehad, kon ik haar wat vertellen over de diverse dingen daar. We kwamen wat maffe mensen daar tegen joh! Eerst de schoonmakers die ons vanuit de verte aan zagen komen (allemaal vrouwen), die stonden de grinniken vanuit de verte, anderen met open mond… en een riep tegen me “Ey!” Maakte gebaar dat ik moet komen en wees mijn haar).
De ingang van het bloemenfestival
Dus ik liep naar ze toe en bukte zodat ze het konden zien. Zij met z’n allen om me heen “ohhhh! Vervolgd door wat chinees gekwebbel” en één riep ineens: “very very goodah!”. ik lachte vriendelijk, wees m’n duim (thumbs up!) en zei yes?! Zij deden me na (thumbs up!) en zeiden: “yes, yes!”. (ik moest wel lachen: very very goodah! leuk geprobeerd :-))

Even later stopten Ana en ik om ergens bij een bloemenveld samen op de foto te gaan en we vroegen een voorbijganger ons te fotograferen … ineens stonden er 5 chinezen op rij ons te fotograferen! We kwamen niet meer bij van het lachen.. Stelletje gekken!

We hadden net bepaald dat we een beetje moesten gaan opschieten want we moesten nog een restaurant opzoeken om vervolgens daarvan uit naar de Chinese taallessen te gaan bij Bond.
Eettentjes op het bloemenfestival. Hier had Shirley onze visballensaté gehaald vorige week.
Een paar minuten later kwamen 2 rare Chinese mannen ons vragen samen met ze op de foto te gaan. We gingen akkoord omdat we op dezelfde plek toch al stonden om zelf een foto te maken. De mannen waren weg en een andere meisje kwam vragen, we gingen met dat meisje op de foto en ondertussen zag ik dat er al een rij zich vormde om met ons op de foto te gaan… dus ik zei tegen Ana: “ na deze gaan we rennen! Anders staan we hier over een uur nog en hier heb ik geen zin in.” En ja hoor… daarna kwam er nog een meisje vragen: mag ik met jullie op de foto?! Ik zei sorry, we moeten weg. We zijn laat! En we renden hard weg, dat meisje keek zo teleurgesteld dat ik bijna medelijden met ‘r kreeg. J

We zochten een restaurant op onderweg naar bond, waar ze leuke plaatjes hebben van het eten, want kaart lezen, dat gaat echt nog niet! J Dus toen ze met het menu kwamen liepen we naar de grote muur en wees daar aan wat we wilden(grote plaatjes aan de muur), de helft van de restaurant keek mee (haha), maar daar hadden we schijt aan.

Deze jongen wilde ook graag op de foto omdat ik van de buren een foto heb gemaakt. Hij dacht vast, goed reclame!
We hadden honger en het eten zag er goed uit. We konden zien hoe het eruitzag en wat het kostte en dat vonden we belangrijk. Zij heeft voor 6 Yuan gegeten (0,54 eurocent) en ik voor 8 Yuan (0,72 eurocent). Het eten was heerlijk! Nou daar kun je in Nederland niet voor uiteten gaan, haha

We waren maar 10 minuten loopafstand van Bond, dus waren we ruim op tijd voor de chinese taallessen. Chris zat er al, en was bezig zijn stof door te nemen toen we arriveerde. Ik had Bananencake mee voor Tina (dat wilde ze graag proeven), dus die heb ik aan haar gegeven en stond even met haar te kleppen, toen bleek dat zei ons chinese taalles geeft.
Ik moest erg nodig plassen en wilde voor de klas begon gaan, maar de “western toilet” was heeeeel lang bezet, chris zei… nou dan kun je toch naar de “chinese toilet”.
Ingang van het bloemenplein. Dit is geheel gemaakt van verse chrysanten (behalve dat rde gedeelte)
Ana zei: nee doe maar niet, daar wil je niet op! Ik zei ach, dat geeft niet… ik ben er wel vaker op gegaan, zo’n gat in de grond. Ik liep er naartoe... Is er geen eens een deur! Zie ik daar een chinees vrouwtje bukkend met toiletpapier in d’r handen naar me lachend en vrolijk zwaaien. Ik liep terug en vroeg aan Tina heeft die chinese toilet geen deur of zo? Zei ze nee. op een toon alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Ik kwam niet meer bij van het lachen en zei: ”dat kan toch niet?!”. Hier dus wel! Hahaha
Even later zag ik dat vrouwtje buiten lopen en probeerde de "western toilet” weer maar die was nog steeds bezet. Ik rammelde wat aan de deur, riep Chris om mee te kijken of de deur niet gewoon zomaar op slot is en de persoon op toilet hoorde ons praten en zei  “Ahum!” toen wisten we zeker dat het echt bezet, was.
Hetzelfde maar nu met het festival mascotte
. Nou toen dacht ik, al was het vrij als die persoon klaar is, dan wíl ik er niet eens meer op. Haha!
Ik ben toch maar de chinese toilet gaan bekijken en er waren gewoon 3 putjes naast elkaar… zo erg was dat niet!
De vrouw had gekozen om in de deur opening te gaan zitten, maar ik ging helemaal achterin en er zit een klein muurtje tussen ieder toilet, met een loopgang aan de voorkant dus als je laag genoeg bukt, hoeft niemand wat te zien (hihi). Ik ging ervoor! En het luchtte op!

Na mijn avontuur op de chinese toilet, konden we eindelijk naar boven voor de les.
Ze deden eerst een herhaling van wat ze vorige week deden en daarna voor vandaag nieuwe dingen geleerd. Ana had veel moeite met het uitspreken van dingen maar vooral met het woord “zje” (zjé fú) (betekend welke).
Bloemenveld met een speciaal soort pauw en slang op de achtergrond
Tina had haar een paar keer laten nazeggen, maar ze kon het niet voor elkaar krijgen dat Ana het goed zei.. Dus zei ik tegen Ana, bedenk maar dat je in het Spaans (ze is Mexicaanse) zeg (“Yo“, en gebruik dan dezelfde Y oftewel in het frans “Je“) en Ana sprak het woord “Zjé” in een keer goed uit. Tina stond perplex dat ze het in een keer goed zei, maar 20 min. later was Ana het alweer vergeten, haha. Wat dat betreft is het makkelijker om chinees te leren als je Nederlands spreekt of kan, want fonetisch de chinese uitspraak in het Nederlands opschrijven helpt echt beter dan het opschrijven in het engels. De klank kan je verzuiveren als je in het fonetisch Nederlands op lees.
Even later hadden we het over "dingen leuk vinden" en dingen waarvan je houd etc.
Prachtige pagode volledig bedekt met bloemen
en de Tina zei een zin in het chinees dat begon met “xí ai “…. En ik riep gelijk: “I love…. “ Zij stond heel verbaast te kijken dat ik het wist. (het is mijn eerste les) ik tikte Ana heel enthousiast aan en zei.. Weet je nog?! Coco zei dat laats nog, toen ze dat lied vertaalde! Keek ze me aan alsof ze water zag branden…"weet ik veel!" en Chris zei: “nou, leuk dat mijn vriendin jullie dat soort dingen leert!”. Hahaha

Nou, het was een geweldige eerste les (voor mij) en ik verheug me op de volgende!
Na de lessen liepen we met z’n drieën (Ana, chris en ik) weer naar huis.

Morgen gaat Chris me de ins en outs laten zien van de omgeving, zoals we dat van de week zouden gaan doen, maar er niet van kwam. Felicia, dat andere nieuwe docent uit New York die ik in de supermarkt tegen kwam, had me vanmorgen gebeld, dus ik vroeg of ze ook mee komt aangezien zij net een week voor mij hier is aangekomen, maar ook nog niet veel weet of heeft gezien in de omgeving.
De schoonmakers op het bloemenfestival
Zij gaat met ons mee. Ana zei gelijk: "vergeet je mij niet mee te vragen dan?!" (alsof ik haar zal vergeten… we wonen samen!) Dus gaan we met z’n 4-en morgen op stap! Maar eerst uitslapen! Iedereen is vrij morgen J

O ja, mijn keel voelde vandaag stukken beter aan en de hoest is al bijna over. Ik weet niet wat er allemaal in dat kruidendrankje zit, maar het is erg goed. Die onthoud ik! Ik heb dus heerlijk geslapen.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Bij de opticiën, met van die gekk…
Bij de opticiën, met van die gek…
Een straat tegenover de mall onder…
Een straat tegenover de mall onde…
mooie boom :-)
mooie boom :-)
Motortaxis wachtend bij de in-uit…
Motortaxi's wachtend bij de in-ui…
De ingang van het bloemenfestival
De ingang van het bloemenfestival
Eettentjes op het bloemenfestival.…
Eettentjes op het bloemenfestival…
Deze jongen wilde ook graag op de …
Deze jongen wilde ook graag op de…
Ingang van het bloemenplein. Dit i…
Ingang van het bloemenplein. Dit …
Hetzelfde maar nu met het festival…
Hetzelfde maar nu met het festiva…
Bloemenveld met een speciaal soort…
Bloemenveld met een speciaal soor…
Prachtige pagode volledig bedekt m…
Prachtige pagode volledig bedekt …
De schoonmakers op het bloemenfest…
De schoonmakers op het bloemenfes…
Een fotograaf voor een verlichte m…
Een fotograaf voor een verlichte …
meer bloemen en verlichting
meer bloemen en verlichting
ik dansend bij de bloemen
ik dansend bij de bloemen
Ana en ik bij de bloemen, waar de …
Ana en ik bij de bloemen, waar de…
Een bloemenwand met diverse verlic…
Een bloemenwand met diverse verli…
Speciaal soort pauw verlicht in ee…
Speciaal soort pauw verlicht in e…
Verlichte bloemen pagode
Verlichte bloemen pagode
Mascottes van de Beijing olimpisch…
Mascottes van de Beijing olimpisc…
Xiaolan
photo by: queennie